spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Reîntâlnire emotionantã dupã 60 de ani, a promotiilor de la Liceul de Fete si Liceul de Bãieti din Bârlad! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

REGÃSIRE… Emotii si lacrimi de bucurie la regãsirea colegilor de liceu, dupã 60 de ani de la absolvire. Promotia anului 1959 a clasei a XI – a B, a fostei Scoli Medie de Bãieti (fostul Liceu de Bãieti) actualmente Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu”, s-a reunit ieri într-o salã a colegiului, pentru a marca cei 60 de ani trecuti de când au plecat în viatã, ca o herghelie de mânzi. Pentru unii dintre ei, viata n-a mai avut rãbdare…au fost în jur de 12 fosti elevi, din cei 33 care au absolvit acum 60 de ani. La întâlnire, cei care au putut sã vinã au avut parte de o surprizã: profesorul pensionar Vasile Cârcotã a fost singurul profesor în viatã, dintre cei 29 pe care i-au avut bãietii. La întâlnire a fost invitat si a participat cu destulã emotie, primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros. Odatã cu regãsirea „mânjilor” ajunsi acum oameni de aproape 80 de ani, la Scoala Gimnazialã „Iorgu Radu”, fostul Liceu de Fete s-au întâlnit, tot la 60 de ani de la absolvire, fetele din cele trei clase a XI-a care au absolvit în 1959. Întâlnirea lor a fost extrem de emotionantã, mai plinã de lacrimi, fetele de altã datã având în mijlocul lor doi fosti profesori: Iulia Arsene – geografie si Vasile Cârcotã – geologie. Discursurile au fost pline de amintiri si de povesti din trecut, mai hazlii sau mai triste. De la promotia de bãieti, reprezentativ pentru Bârlad este Virgil Giuscã, fost director al Casei de Culturã a Sindicatelor Bârlad, iar de la fete – prof.dr. Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene.

Devenite traditionale în învãtãmântul vasluian, întâlnirile de promotie aduc an de an fata în fatã, într-o revedere emotionantã, fosti absolventi de licee, care vin cu multã bucurie în orasele tineretilor lor. Ieri, la Bârlad, într-o salã de clasã a Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu”, s-au regãsit în jur de 12 dintre fostii elevi (bãieti), care au absolvit clasa a XI-a B, a Scolii Medie de Bãieti sau fostul Liceu de Bãieti – acum actualul Colegiu National „Gheorghe Rosca Codreanu”. Le-a fost alãturi profesorul pensionar Vasile Cârcotã, elevii absolventi din 1959 care erau ieri prezenti fãcând parte din prima promotie de elevi care absolveau 11 ani de scoalã (7 clase generale si 4 de liceu). Printre cei prezenti si care au absolvit acum 60 de ani Liceul de Bãieti, se numãrã profesorul Virgil Giuscã (fost director al Casei de Culturã a Sindicatelor Bârlad), Dumitru Chiriac (profesor cercetãtor- Bucuresti), Nicolae Cretu (sau cum îl poreclea profesorul Vasile Cârcotã, <<Boierul>> inteligent)-profesor Universitar la Iasi, Mihai Diaconu – medic veterinar si poet- Bucuresti, Octavian Iordache- Bucuresti, profesor, ziarist la TVR 1,TVR 2 (realizator al multor emisiuni dragi românilor). Dirigintele clasei de bãieti a fost profesorul de limba si literatura românã Harry Zuperman, care a decedat. De fapt, dintre cei 29 de profesori care au predat bãietilor de la a XI-a B, nu mai este în viatã decât unul singur: profesorul de geologie Vasile Cârcotã. „Eu mã socotesc coleg de generatie cu dumneavoastrã si astãzi voi reprezenta onorific dirigintele pe care l-ati avut, Harry Zuperman. Am vãzut cã 12 dintre colegii dumneavoastrã s-au dus pe o stea, iar dintre cei 29 de profesori, eu sunt singurul supravietuitor. Vã doresc multã sãnãtate de aici înante”, a spus profesorul Vasile Cârcotã. “Domnilor, dumneavoastrã aveti 60 de ani de la absolvire, iar eu în 1959 abia mã nãsteam. Uitându-mã pe invitatie am vãzut nume care au scris istorie, care au fãcut cinste orasului în care s-au nãscut si liceului unde au învãtat. Acum, la acest ceas, vã doresc multã sãnãtate, un parcurs frumos în viatã, multe succese si numai, numai bine. Am vãzut aici ce generatie de exceptie ati fost, cunosc o parte dintre dumneavoastrã, stiam cã Liceul Codreanu a dat oameni deosebiti! Vã doresc multi ani înainte”, a spus primarul Dumitru Boros. Dupã ce a fost citit catalogul, iar „mânjii” din 1959 au pãstrat un moment de reculegere pentru colegii si profesorii dispãruti, cei 12 supravietuitori ai vremurilor frumoase si de mult apuse, au mers la Liceul „Mihai Eminescu” unde au sustinut atunci, în 1959 examenul de bacalaureat. Dupã care au mers la mormintele celor decedati si îngropati la Cimitirul „Eternitatea”, si dupã programul liber „pe urmele pasilor de liceu”, la orele 15:00 si-au dat întâlnire la un restaurant din Bârlad cu fetele – fostele colege de generatie de la fostul Liceu de Fete, aflat la doi pasi de Liceul de Bãieti!

Fetele, cochetele, vorbãrete si cu argint în pãr!

Foste eleve, acum bunici si strãbunici, fetele de la Liceul de Fete „Iorgu Radu”, acum Scoala Gimnazialã „Iorgu Radu”, s-au întâlnit si ele, la 60 de ani de la absolvirea liceului. Spre deosebire de liceul de bãieti, la care au fost doar douã clase, iar clasa a XI-a B a fost cea mai „elitistã” si doar ei s-au întâlnit si reîntâlnit, fetele din 1959, 114 la numãr, care formau trei clase de liceu, s-au reîntâlnit … aproape jumãtate, restul fiind dispãrute în neant, spre stele si altele bolnave, care nu au putut participa. Au fost mult mai numeroase la întâlnirea de ieri decât bãietii, fiind peste 30 prezente. De cum s-au vãzut, s-au apucat sã depene amintiri despre Bârladul de odinioarã, despre pãrintii si dascãlii care i-au educat în spirtul respectului fatã de neam si tarã, dându-le temeinicã învãtãturã si cunoastere, trainicã temelie pentru drumul lor în viatã. Au plecat în 1959 spre meleaguri si locuri din tarã si de peste hotare, purtând mereu în suflet si credintã aceste valori, în jur de 115 absolvente, ajunse azi la vârsta a treia, mame si bunici respectate în orase din toatã tara si din strãinãtate. Printre cele care fac parte din aceastã generatie amintim pe Paula Matei, profesoarã, pe prof. dr. Elena Monu (fostã Diaconu), care este presedinta Academiei Bârlãdene si multe alte „fete” de atunci ajuse prin tarã si strãinãtate, majoritatea profesoare si învãtãtoare, medici, asistente medicale, farmaciste. Se îmbrãtisau, plângeau, se cãutau, întrebau de cele care n-au venit … Erau gurese ca atunci când erau mai tinere. Nu era nicio diferentã între absolventele gãlãgioase si vesele din 1959 si fetele cu argint în pãr de acum. La citirea catalogului au participat doi profesori ale claselor de fete de acum 60 de ani: Iulia Arsene (geografie) si Vasile Cârcotã (geologie). De remarcat cã profesoara Iulia Arsene a fost profesorul de geografie al fetelor – fiind în primul an de predare în 1956, la Liceul de Fete – dupã iesirea de pe bãncile facultãtii, ea iesind la pensie de la aceeasi scoalã- „Iorgu Radu”, fost liceu de fete, fosta Scoala generalã nr.1 si acum Scoala Gimnazialã „Iorgu Radu”. La plecare, „pe uremele pasilor din liceu” fetele au refuzat sã meargã la Liceul „Mihai Eminescu” cu bãietii, precizând cã nu au nimic comun cu acea institutie unde au dat doar un simplu examen. Au mers însã la cimitir si apoi la restaurant, unde au petrecut alãturi de fostii „mânji” – bãietii de la liceul de peste drum! Bineînteles si alãturi de profesorul Vasile Cârcotã si sotia acestuia, fosta profesoarã Georgeta Cârcotã si de doamna profesoarã pensionarã, omul deosebit, Iulia Arsene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.