MĂSURI… Ministrul Educației a publicat ieri draftul Ghidului pentru redeschiderea școlilor pe data de 8 februarie. Potrivit documentului, elevii și profesorii vor purta permanent masca de protecție, ușile sălilor de clasă vor sta deschise, iar conducerile unităților de învățământ vor trebui să organizeze circuite în interiorul școlii prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure “trasee prestabilite” de intrare, de deplasare și de părăsire a acesteia. La intrarea în școală și pe coridoare, precum și la intrarea în fiecare clasă vor fi așezate dispensere/flacoane cu soluție dezinfectantă pentru mâini. Ușile vor fi menținute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact. Ghidul publicat este momentan o variantă de lucru, însă cel mai probabil principalele măsuri vor rămâne neschimbate, mai ales că multe dintre ele erau prezente și în varianta anterioară a setului de reguli pentru școli.
Astfel, sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi.”Deplasarea elevilor în interiorul instituției trebuie limitată prin alocarea aceleiași săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este “1 clasă de elevi â 1 sală”.Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute și la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară. Se recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi. Elevii și personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanență, atunci când se află în incinta unității de învățământ. Este obligatorie disponibilitatea permanentă a substanțelor dezinfectante și a prosoapelor din hârtie, de unică folosință. Sunt interzise uscătoarele electrice de mâini și prosoapele din material textil. Se va verifica realizarea curățeniei zilnice și a dezinfectării regulate a suprafețelor atinse în mod frecvent (conform Planului de curățenie și dezinfecție de la nivelul unității)”, se arată în draftul Ghidului.
Iată în ce situații se suspendă cursurile
Ghidul publicat de Ministerul Educației stabilește, totodată, situațiile în care se suspendă cursurile în unitățile de învățământ preuniversitar: “La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să își desfășoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.La apariția a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal. În această situație se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să își desfășoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.În situațiile prevăzute mai sus, procesul de învățământ continuă în sistem online. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unității de învățământ/instituției conexe, după consultarea Direcției de Sănătate Publică”, se arată în draftul Ghidului.