In multe dintre cazuri, cei care reclama sustin ca au fost incarcati la plata din cauza faptului ca li s-au schimbat contoarele. Oficialii companiei precizeaza ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca estimarea consumului s-a facut gresit de catre consumatori. Persoanele nemultumite pot sa ceara schimbarea modului de facturare.
Tot mai multi ieseni au inceput sa se plinga de faptul ca facturile de regularizare la gaz sint exagerat de mari. Locuitorii unui bloc din Tomesti au suferit, la propriu, un soc cind au deschis plicurile primite de la furnizorul de gaz. Mai mult decit atit unii dintre ei acuza ca de cind le-au fost schimbate contoarele, in ianurie, consumul inregistrat este mult prea mare si nu este cel real, facturiile fiind astfel „incarcate“. Oficialii E-On sustin ca citirea contoarelor se face in baza unui autocitiri sau a unui consum estimat lunar, in schimb nu precizeaza nimic de contoarele locatarilor.
“Nu ne putem descurca”
Virgil Albisteanu, este pensionar pe caz de boala, pensia sa fiind de 1.000 de lei. Sotia sa, si ea pensionara, incaseaza lunar 600 de lei. Cei doi locuiesc intr-un apartament de 2 camere in Tomesti. Factura de regularizarea primita pentru perioada 2 noiembrie 2011-1 februarie 2012 s-a ridicat la suma de 688 de lei. „De pe 4 ianuarie ne-au schimbat contorul. A pornit de la zero, iar azi dimineata (n.r-joi, 15 martie) indexul era de 890 de metri cubi. Consumi dar cit poti sa consumi la un apartament de doua camere? Doar nu am incalzit tot blocul. Avem verificarile facute si la aragaz si la centrala si nu se scapa gaz pe nicaieri. Mai sint si alti vecini in situatia noastra. Unul dintre ei a fost sa vorbeasca la E-On si i-au spus ca poate sa mearga oriunde vrea ca tot ii bun de plata“, a aratatt Albisteanu. Sotia sa, Maria spune cu chipul in pamint ca au tinut deschisa centrala doar cit a fost nevoie pentru a face cit mai multa economie. „Va spun cu toate ca mi-e rusine, centrala nu a mers numai cit a fost nevoie, iar de gatit, am gatit de 2 ori pe saptamina. Nu ne putem descurca numai din 1.600 de lei pe luna si facem economie cit se poate“, a adaugat ieseanca. In aceesi situatie se afla si ieseanul Catalin Taralunga. Factura de regularizare a fost de 420 de lei desi celelalte doua facturi achitate au fost de 260 de lei si 150 de lei. „Nu am ajuns sa vorbesc la E-On dar am sa ma duc sa-mi schimb optiunea. Eu am cu consum estimativ si vreau sa dau eu citirea la sfirsit de luna. Facturile de regulaizare sint foarte mari. Daca ai avea un salariu minim pe economie n-ai avea nicio sansa sa te descurci“, a declarat Catalin.
“Traim de la o luna la alta”
Natalia Arvinte spune ca factura de regularizare a fost de 230 de lei. I s-a parut foarte mult fata de consumul realizat si a incercat sa ceara o explicatie reprezentantilor E-On. „Te duci si stai cite 2, 3, 4 ore acolo si tot nu-ti explica cum calculeaza ei de ies sumele acestea. Centrala mea a stat toata iarna setata. Pornea dimineata si seara, temperatura fiind constat 20 de grade. Daca o puneam la 22-23 de grade cred ca plateam 500 de lei de lei acum. Blocul este izolat pe afara si de gatit nu am gatit zilnic, ca sa zici ca am avut consum la aragaz. Traim de la o luna la alta si incercam sa facem economii dar nu se mai poate. O matusa de-a mea care sta la in CUG la un apartament cu 3 camere a trebuit sa plateasca 900 de lei factura de regularizare“, a sustinut Natalia. Lui Constatin Livadaru cei de la E-On i-au gresit factura, ieseanul fiind nevoit sa plateasca pina la remedierea situatiei. „Mi-a venit factura de regularizare de 550 de lei. Am fost la ei si mi-au spus ca viitoarea factura o sa fie mai mica cu 90-100 de lei, pentru ca mi-au citit gresit indexul. Oricum nu ma ajuta cu nimic. Si mie mi-au schimbat contorul in ianuarie, iar consumul era azi dimineata de 760 de metri cubi. Nu stiu sa va spun daca este mult. O sa vad la factura urmatoare“, a precizat Livadaru.
www.ziaruldeiasi.ro