spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Regionalizarea pune Vrancea la periferia „Voievodatului Sud-Est”

- Advertisement -

Noua impartire teritoriala dorita de PDL, aseaza Vrancea in Regiunea de Sud-Est alaturi de Buzau, Braila, Galati, Tulcea si Constanta u aceasta ar fi „viziunea” lui Traian Basescu pe care guvernantii trebuie sa o concretizeze pina in 2012 u schimbarea granitelor si aparitia superjudetelor ar putea insemna disparitia baronilor locali si aparitia „voievozilor” sau a guvernatorilor u impartirea dorita de PDL este criticata de baronul Marian Oprisan, care spune ca investitiile vor ocoli zonele sarace, asa cum este Vrancea in comparatie cu judetul Constanta u „e o prostie din capul lui Boc” – este concluzia liderului PSD u la rindul sau, subprefectul Sorin Hornea spune ca daca ne-am dezvolta partea de turism, am avea o sansa in lupta pentru investitii cu litoralul Marii Negre si Delta Dunarii u suprafata Regiunii de Sud-Est este mai mare decit o tara mica din Europa.

Presedintele Traian Basescu mai scutura putin de scaunul baronilor locali PSD din Romania pentru a introna… voievozi. Tema regionalizarii tarii, trasata ca sarcina de serviciu pentru premierul Emil Boc in urmatoarea luna de zile, stirneste reactii la nivel local. PDL isi doreste inlocuirea judetelor cu regiuni, modificare ce ar schimba total structura administrativa a Romaniei, sub explicatia unei mai bune absorbtii de fonduri europene. Potrivit proiectului, Romania ar urma sa fie impartita in opt regiuni, judetul Vrancea fiind integrat Regiunii Sud-Est, alaturi de Buzau, Braila, Galati, Tulcea si Constanta. Judetele cu populatia maghiara majoritara, Harghita, Covasna si Mures ar fi lipite de alte judete transilvane, tocmai pentru a se evita formarea regiunii autonome. Motivul schimbarii administrative il constituie cele zece miliarde de euro de care Romania ar putea beneficia prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, pentru anii 2013-2014, bani care ar putea fi trimisi pentru lucrari de infrastructura, canalizare si drumuri judetene. Despre regionalizare s-a tot vorbit, mai ales in ultimii ani, o decizie in acest sens fiind aminata din considerente politice si economice.
Asta pentru ca, daca judetul Vrancea dispare de pe harta Romaniei, el facind parte dintr-un superjudet de sud-est, dispare implicit si institutia Consiliului Judetean. Astfel, actualul presedinte de CJ si „baron” PSD Marian Oprisan si-ar putea pierde functia, iar puterea sa in zona s-ar diminua considerabil. Noile structuri administrative ar duce la eliminarea a sute de posturi in administratie. Lucru care ar conveni poporului, daca este sa aducem in atentie explicatia unor oficiali PDL potrivit carora astfel „s-ar mai face economii la buget”. Regiunile ar putea purta numele de voievodate si ar putea fi coordonate de prefecturi. Forma noilor judete va fi subiect de discutii in cadrul Coalitiei la guvernare in termen de o saptamina. Surse politice vorbesc de doua variante pentru noile structuri administrative: voievodate, dupa model polonez, care sa inglobeze pina la 4 milioane de locuitori si care sa-si exercite autoritatea asupra comunelor, oraselor si municipiilor. Cea de-a doua varianta presupune integrarea judetelor in cadrul unor regiuni conduse de prefecturi, cu anumite zone tampon de transfer al autoritatii. Schimbarea hartii Romaniei s-ar putea face prin asumare a raspunderii, proiectul putind trece pina la finalul acestei sesiuni parlamentare. Aceasta propunere de reimpartire administrativ teritoriala aduce in avantaj PDL, partidele din Opozitie fiind slabite prin comasare. PSD si baronii sai locali pierd din influenta, in timp ce PNL ar putea disparea complet din structurile de conducere.

Dam baronii pe voievozi?

Unul dintre liderii locali care si-ar putea pierde din putere, Marian Oprisan, comenteaza ca proiectul de reimpartire teritoriala in versiunea PDL nu ar inseamna un plus pentru dezvoltarea judetului Vrancea. “Nu pica deloc bine pentru Vrancea sa fie intr-o regiune cu judetele dunarene si cu iesire la Marea Neagra. Diferentele de grade de dezvoltare intre comunitati vor fi rezolvate daca, prin impartirea administrativ-teritoriala, capitala este stabilita in zona cea mai saraca. Proiectul regionalizarii este o tema falsa a campaniei electorale a Guvernului maghiar si pedelist pe care ar fi trebuit sa il lase spre dezbatere dupa alegeri. Presedintele Basescu are interes electoral”, ne-a spus Oprisan. Acesta a completat ca Italia are o impartire teritoriala asemanatoare Romaniei si nu ar avea nici o problema in absorbtia banilor europeni, completind ca explicatia cu banii UE pe care-i luam foarte greu “este cea mai mare minciuna”. Baronul de Vrancea sustine ca o noua impartire a tarii necesita analize concrete, studii de impact si simulari. “Acest lucru se poate face dupa alegerile locale si generale din 2012 cu un Parlament legitim”, a completat Oprisan. Acesta sustine ca daca administratiile locale ar dori sa faca, de exemplu, un „drum intre Vrancea si Constanta, pe bani europeni, sint libere sa faca o asociere locala, un proiect si sa acceseze bani europeni”, intr-o incercare de a explica ca nu este nevoie de regiuni pentru banii comunitari. „In perioada comunista au mai fost impartiri in regiuni ale Romaniei. Si atunci regiunea Galati ne-a furat cortina de la Teatru”, a devenit sentimental seful CJ Vrancea. Intrebat ce va face daca se va vedea in situatia de a se lupta pentru putere in regiunea de Sud-Est cu Radu Mazare, de la Constanta, Oprisan a pozat in pacifist. „Nu va fi nici o lupta pentru putere pentru ca la functia de guvernator se va stabili un om”, a mai spus acesta. Cit despre titlurile nobiliare ale sefilor locali, care s-ar putea schimba din „baron” in „voievod”, Oprisan a precizat numai ca „astea sint prostii din capul lui Boc”.

Regiunea de Sud-Est, cit o tara mica

Regionalizarea este vazuta cu plusuri si minusuri si din partea Prefecturii Vrancea. Reducerea cheltuielilor in administratie, elasticizarea statului si o relatie mai buna cu cetateanul – pentru acestea si regionalizarea este buna, in viziunea subprefectului Sorin Hornea. Insa, „judetele mici risca sa fie periferia regiunii, pentru ca privilegiile se vor duce catre capitala. Acolo va fi Prefectura, guvernarea locala. Ce se va intimpla cu tot ceea ce inseamna retrocedari si apostile?Avem comune la sute de kilometri de centru, ce se va intimpla cu ele?Acesta este minusul cel mai mare: sa nu devenim periferia acestei regiuni, pentru ca din punct de vedere electoral, judetele mici nu au o asa importanta pentru guvernator”, ne-a spus Sorin Hornea. Plasarea judetului Vrancea intr-o regiune in care intra aproape toate formele de relief, Delta Dunarii, Marea Neagra si zona muntoasa Vrancea-Buzau, ar putea insemna un plus pentru sectorul turistic. Asta daca judetul nostru ar avea o baza de la care sa poata concura cu litoralul si rezervatia Delta Dunarii. „Toate investitiile vor fi canalizate intr-o zona. Singurul nostru avantaj ar putea fi acela ca avem muntele. Am putea exploata acest lucru, dar nu avem parcuri, nu avem pirtii de schii. Regiunea de Sud-Est are cel mai mare potential turistic: ai mare, ai Delta, ai munte”, a completat Hornea.

Sapunaru: „pe vrinceni ii trec furnicaturi cind aud de regiunea Galati”

Subprefectul a mai subliniat ca in cazul in care granitele regiunilor ramin cele nou vehiculate, „voievodatul Sud-Est” ar putea fi cel mai intins, mai mare chiar decit un stat mic din Europa. Din virful muntelui, din Vrancea, de la Soveja, si pina la granita cu Bulgaria sint aproape 500 de kilometri. „Pentru cetatean, in relatia lui cu statul, aceste distante nu trebuie sa fie vizibile. Depinde foarte mult cum va fi reprezentat statul in regiuni. In locul actualului CJ probabil va ramine o entitate, asa cum si in locul Prefecturii va functiona un oficiu prefectural. Insa nu cred ca va fi timp fizic ca acest proiect sa fie realizat pina in 2012”, a mai fost de parere reprezentantul Guvernului in teritoriu. Reprezentantul Opozitiei, liberalul Nini Sapunaru vede alegerea primarilor dintr-un singur tur si regionalizarea Romaniei, cu judetele Harghita, Mures si Covasna intr-un superjudet, ca pe niste “plati” pe care PDL le face UDMR in contul sprijinului la guvernare. Oricum, in cazul in care judetul Vrancea devine parte dintr-un voievodat, “nimic bun nu ne va astepta”, este sceptic deputatul PNL. “Asta nu este o lege pe care sa o treci prin asumare. S-au temut de proprii lor parlamentari, care au ceva nemultumiri. Cind vrincenii aud de regiunea Galati, din care am facut parte in trecut, ii trec furnicaturi prin piele. Noi, ca judet mic, pierdem. Dar este posibil sa fie numai o negociere cu UDMR”, este de parere si deputatul PNL. Contactat telefonic pe aceasta chestiune, liderul PDL Vrancea, Alin Trasculescu, nu a fost de gasit.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.