spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

REGIONALIZAREA DISTRUGE VASLUIUL !

- Advertisement -

CALCULE Liderii USL nu mai vor opt regiuni, cum era discutat pânã acum, ci ar dori 10-12 regiuni, pe considerente politice. La finele sãptãmânii trecute, premierul Ponta a anuntat cã „Formula cu cele 8 regiuni de dezvoltare nu este cea mai bunã. Cele 8 actuale sunt mult prea mari. Probabil una dintre variantele posibile este 10-12”. De ce a fãcut Ponta aceastã afirmatie? S-ar pãrea cã PSD si PNL nu se mai suportã, iar premierul se asigurã cã UDMR îi va ajuta în continuare la guvernare pe cei de la PSD, asa cã vor sã le dea satisfactie si sã le ofere propria regiune, a maghiarilor. O idee enuntatã si de Bãsescu, la care PSD a reactionat dur, cu ani de zile în urmã, dar care acum pare realizabilã, prin „divortul” dintre liberali si social-democrati. Prima idee lansatã de Ponta este înfiintarea regiunii Bucovina, ceea ce ar însemna cã judetele actuale care erau în componenta regiunii de Nord Est se vor împãrti. Iasi, Vaslui si Bacãu ar urma sã treacã la regiunea Moldova, cu capitala la Iasi, iar cealaltã parte – Suceava, Botosani si Neamt – la regiunea Bucovina, cu capitala la Suceava. Vasluiul, cu sigurantã, rãmâne alãturi de Iasi, însã nu este exclus sã aparã si alte surprize.

Seful guvernului a precizat cã delimitarea noilor regiuni poate fi fãcutã prin modificarea Legii 315/1998, însã personalitatea juridicã a acestora nu poate fi fãcutã doar prin noua Constitutie, pentru care, estimeazã Ponta, referendumul de validare ar putea avea loc la anul, odatã cu primul tur al prezidentialelor. „Cel mai bun moment pentru referendumul de modificare a Constitutiei este cu primul tur al prezidentialelor. E o pãrere strict personalã. Decizia în USL o luãm pe 31 august”, a mai spus premierul. De altfel, vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat în câteva rânduri cã numãrul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau nouã, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora tine de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea sã ducã la nedezvoltare. Dragnea a spus cã în prezent se aflã în discutii douã variante în ceea ce priveste numãrul viitoarelor regiuni, fie opt, fie nouã astfel de entitãti administrative. „Criteriile pe care le-am avut în vedere sunt în principal criterii functionale. Am spus de la început, nu intentionez sã propun (…) un proiect de regionalizare care sã aibã la bazã criterii etnice, pentru cã tinta principalã pentru care vrem sã înfiintãm aceste regiuni o reprezintã dezvoltarea echilibratã a României. Dacã punem o hartã a dezvoltãrii actuale se vede foarte clar care sunt diferentele de dezvoltare între judete…asta înseamnã cã, dacã noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscãm sã transformãm România într-o tarã de printi si cersetori”, a explicat acesta.

Ponta si baronii USL tot analizeazã. Oare ce?

„Am tot analizat, pentru cã, realmente, trebuie sã mãsurãm de zece ori înainte sã tãiem o datã si am tot analizat si cred cã formula cu cele opt regiuni de dezvoltare nu este cea mai bunã formulã, dar nu stiu sã spun în acest moment dacã trebuie sã fie 10 sau trebuie sã fie 12. Într-adevãr, cele opt actuale sunt mult prea mari. Judetele sunt prea mici, însã cele opt regiuni actuale sunt mult prea mari pentru standardele europene si probabil cã una din variantele posibile e sã avem 10 sau 12, dar nu vreau sã intru în detalii pentru cã imediat apar geloziile locale. Sã nu ajungem sã facem 41 de regiuni”, a spus Victor Ponta. El considerã cã la regiuni vor trebui sã fie transferate cât mai multe atributii care acum sunt la nivelul ministerelor. „Tot ce tine de Ministerul Muncii, de exemplu, somajul, pensiile, tot ce tine de educatie, sãnãtatea, toate celelalte trebuie sã meargã spre regiuni”, a spus Ponta. Premierul a mai spus cã o decizie privind organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei urmeazã sã fie luatã de USL în 31 august. Sãptãmâna trecutã, la o dezbatere pe tema regionalizãrii, la Vaslui, s-a spus cã prin regionalizare si formarea unei regiuni care va cuprinde sase judete din Moldova – Vaslui, Iasi, Botosani, Neamt, Suceava si Bacãu, judetul Vaslui va fi lãsat la urmã atât în ceea ce priveste deciziile luate la nivelul regiunii, cât mai ales în ce priveste alocarea de fonduri atât pentru dezvoltare si investitii, cât si pentru bugetele locale. „Pânã acum, banii veneau la judet, iar Consiliul Judetean îi împãrtea. De acum, banii vor veni la regiune si cine stie dacã vom primi ceva. Unele judete se vor dezvolta, iar noi vom ajunge din sãraci, mai sãraci”, era temerea unuia dintre primari. Atunci, senatorul Gabriela Cretu avea o declaratie uimitoare, desi este parlamentar al Puterii: „Nici mãcar noi, cei din Parlament, nu am primit un astfel de proiect al legii regionalizãrii. Se spune cã trebuie sã ne aliniem la normele UE, dar suntem prosti dacã nu citim documente UE care sã ne avantajeze, pentru cã sunt interese economice care vor sã ne fragilizeze, pe noi ca stat. La acest moment, cred cã cãlãrim un cal mort, pentru cã nu a fost încã modificatã Constitutia”.

UDMR, în asteptare. Vor avea propria regiune?

Planul celor de la PSD se întrezãreste, în perspectiva destrãmãrii Uniunii Social-Liberale. Pesedistii doresc sã „divorteze” de PNL si cautã aliati, iar privirea lui Ponta se îndreaptã spre cei de la UDMR. Însã, liderii maghiarilor au o conditie, pentru a fi alãturi de PSD. Vor propria regiune, de aceea Ponta anuntã de pe acum cã vor fi mai mult de opt regiuni, pentru a permite maghiarilor sã aibã propria regiune, formatã din judetele Harghita, Covasna si Mures. În cazul judetului Vaslui, acesta se va destrãma, încet, dar sigur, în timp ce liderii PSD si PNL din judet nu fac niciun gest. „Vom merge cu peschesul la Iasi, ca sã ne lase în pace, cum se fãcea acum 5-600 de ani, când moldovenii mergeau la turci cu pesches si daruri, pentru a fi lãsati sã domneascã. Asta ne asteaptã. O distrugere permanentã si sigurã a judetului”, spune un primar PSD, nemultumit de modul în care sefii USL din judet au bãgat capul în nisip si permit distrugerea judetului. Deja se vorbeste de tot felul de directii regionale importante în alte judete, mai putin Vasluiul. De exemplu, la formarea noii Directii Regionale de Finante, cei de la Iasi nici nu au stat la discutii sã accepte un director adjunct de la Vaslui, ceea ce aratã dispretul noilor stãpâni ai regiunii când vine vorba de celelalte judete „vasale”!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.