spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Regionalizare: Pana la toamna avem, garantat, o noua reorganizare teritoriala

- Advertisement -

Primul ministru Victor Ponta a anuntat ca pana la sfarsitul acestui an se va face regionalizarea Romaniei chiar daca in urma cu un an si jumatate liderii USL criticau propunerea de reimpartire administrativa, facuta de Emil Boc. Diferenta este ca varianta lui Ponta prevede pastrarea judetelor si infiintarea unor structuri care sa gestioneze proiectele majore.

Motivatia guvernului este ca, din 2014, fondurile europene vor fi alocate doar pentru proiecte de care sa beneficieze un numar cat mai mare de locuitori. In acelasi timp, unele institutii din Botosani ar putea intra in reorganizare iar o parte dintre angajati risca sa-si piarda locurile de munca. De asemenea, anumite contracte se vor realiza la nivelul regiunii pentru toate judetele, ceea ce nu ar fi in avantajul botosanenilor. Cel mai bun exemplu este contractul pentru deszapezire a drumurilor nationale.
„Din ce s-a discutat pana acum, nu exista riscul sa dispara unele institutii sau sa fie oameni disponibilizati. Era vorba sa plece doar zona de contabilitate dar chiar si asa ar putea fi o problema. Daca s-ar face o regionalizare de felul acesta, ar putea fi o piedica in functionarea multor institutii. Exemplu este experienta pe care am avut-o cu Societatea de Drumuri Nationale. Era mai bine daca ar fi fost negociat contractul la Botosani. Deocamdata sunt discutii cu privire la regionalizare, se negociaza”, a spus subprefectul Sebastian Tocariu.

Birocratia ramane la fel

Gheorghe Sorescu, vicepresedintele Consiliului Judetean, considera ca regionalizarea ar fi benefica si ca judetul Botosani poate primi fonduri mai multe. De asemenea, Consiliul Judetean va avea in subordine inclusiv o serie de institutii deconcentrate care acum tin de unele ministere.
„Regionalizarea nu va mai crea birocratie in plus. Va avea unele atributii precum dezvoltare regionala, serviciul de proiecte si cooperare internationala. Unele atributii pe care le are acum Consiliul Judetean vor fi la nivel regional. In egala masura, daca se merge pe o descentralizare reala, multe din institutiile deconcentrate vor ajunge in subordinea Consiliului Judetean. Mai putin, anumite structuri de control pentru ca se gandeste o structura de control unitara care va fi coordonata la nivel regional. Judetele nu dispar. In masura in care institutiile deconcentrate vor trece la Consiliile Judetene, bugetul va fi mai mare”, a spus Gheorghe Sorescu.
In plus, vicepresedintele CJ considera ca regiunea de Nord Est va primi cele mai mari fonduri deoarece este cea mai saraca din tara.

„Nu aspiram la un post de presedinte de regiune dar unul de vicepresedinte ni s-ar cuveni. Probabil, din actuala structura a Consiliilor Judetean, o persoana va face parte din conducerea regiunii. Noi trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce inseamna dezvoltarea asta regionala. Botosaniul are sansa sa atraga foarte multe investitii. Se va incerca distribuirea fondurilor plecandu-se de la un venit pe cap de locuitor iar noi nu stam foarte bine. Se va vrea o dezvoltare si o echilibrare. Din punctul acesta de vedere putem avea niste avantaje”, a adaugat Sorescu.

Parlamentarii sustin proiectul

Deputatul PNL Verginel Gireada spune ca regionalizarea este benefica si ca va sustine proiectul guvernului. Mai mult, el este convins ca nu va disparea nicio institutie din judetul Botosani si ca nu vor fi disponibilizari.
„Problema este forma in care va fi aceasta regionalizare. Trebuie sa fie agreata de toata lumea aceasta regionalizare sau reorganizare. Ar scuti pe foarte multi sa mai faca drumuri la Bucuresti. Probabil va fi un buget al regiunii. Uniunea Europeana va finanta proiectele mari doar pe regiuni. Noi vom fi de acord dar in conditiile in care si populatia va fi de acord. Oamenii ne-au trimis acolo sa le respectam niste drepturi si sa-i ajutam. Nu va disparea nicio institutie, ci vor avea alte forme si alte atributii. Nu exista riscul da dispara locuri de munca. Proiectele Consiliului Judetean care sunt in curs vor fi finalizate”, a spus deputatul PNL Verginel Gireada.

Primarii sunt optimisti

Daca reprezentantii judetului sunt ceva mai rezervati, in schimb primarii spera ca, odata facuta regionalizarea, vor putea obtine fonduri mai multe, atat europene cat si guvernamentale.
„Eu consider ca ne va ajuta aceasta regionalizare. De altfel, si in prezent exista o regionalizare daca vorbim de proiectele cu finantare europeana. Probabil va fi aceeasi structura. Orasul Flamanzi sta foarte bine la capitolul proiecte de investitii dar foarte slab din punct de vedere financiar. Anul acesta va trebui sa facem plati de circa 20 de miliarde de lei vechi iar acesti bani nu ii avem”, a spus Dan Oloeru, primarul orasului Flamanzi.
„Fondurile europene se vor acorda doar pe regiuni si trebuie sa facem aceasta reorganizare pentru a obtine acesti bani. Eu sper sa obtinem fonduri mai mari dupa regionalizare. Probabil vor fi si inconveniente dar sunt sanse mai mari de dezvoltare. Proiectul este intr-o faza incipienta si, cu siguranta, se va alege varianta cea mai buna”, a spus Andron Tampau, primarul orasului Bucecea.
In momentul de fata, guvernul lucreaza la proiectul de regionalizare. Pentru punerea in aplicare a acestui proiect va trebui modificata Constitutia Romaniei. Cat priveste conducerea regiunii, se vor organiza alegeri. Drept de vot vor avea doar consilierii judeteni si primarii.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.