FRIG… Două opere celebre din Europa au susținut, sâmbătă seara, un concert extraordinar în Casa de Cultură “Constantin Tănase” din Vaslui. Este vorba despre Orchestra di Teatro D’opera Italiana și Orchestra Operei Vox, acompaniate de Ansamblul de balet al Operei Vox. Condițiile au lăsat, însă, de dorit. Atât artiștii, cât și spectatorii au dârdâit de frig. “Instrumentiști, soliști de operă și balerini, cu toții au fost nevoiți să îndure frigul, două ore bune și asta pentru că directorul Casei de Cultură nu a catadicsit să aduca nici măcar o aerotermă în culise, pentru artiști! Probabil nu a vrut să cheltuie niciun leu din banii încasați pentru acest spectacol! Rușinos!”, a scris un vasluian pe Facebook. “Mai rușinos nu se putea, sa nu fie puțin încălzită, spectatorii cu paltoane și căciuli într-un spectacol de muzică și balet. Asta se întâmpla înainte de ’89, acum oare cine o fi vinovat?”, a adăugat un alt vasluian. Contactat telefonic, directorul Casei de Cultură “Constantin Tănase” a declarat că regretă condițiile, însă nu poate face mai mult. “Am venit de dimineață la ora 08:00 și, împreună cu colegii mei, am pus în funcțiune toate sursele de căldură pe gaz și electrice pe care le aveam. Casa de Cultură are un volum foarte mare de încălzit, în interiorul sălii sunt aproximativ 750 mp, trebuie să încălzești un volum de aer, nu o suprafață, pentru că se calculează la înălțimea sălii. Avem nevoie de o centrală care să încălzească sala de spectacol, dar asta înseamnă o investiție destul de mare. Poate dacă și autoritățile s-ar implica în această situație, am putea rezolva problema, însă tot timpul ne-au spus că nu pot să ne susțină, pentru că suntem o altă entitate”, a explicat Ionel Bordeianu, directorul Casei de Cultură “Constantin Tănase” Vaslui.
Vasluienii care au fost prezenți la concertul celor două orchestre au plătit câte 160 pe biletul de acces. Cu toții au apreciat calitatea evenimentului, însă au rămas dezamăgiți de condiții, mai exact de faptul că au fost nevoiți să îndure frigul. “Casa de Cultură Vaslui, o locație friguroasă, deloc primitoare, un spectacol extraordinar și un public înghețat, dar cu inimi calde!”, a scris pe Facebook o vasluiancă. Un alt participant la spectacol și-a îndreptat nemulțumirea către conducerea Casei de Cultură: “Regal Vienez de excepție, la 0 grade, în Casa de Cultură Vaslui! Un spectacol de înaltă ținută a avut loc la Casa de Cultură Vaslui, unde se știe deja de ani buni că domnește frigul și nepăsarea autorităților. Cu toate acestea, spectacolul susținut de Orchestra Operei Vox și Orchestra Teatro D’Opera Italiana, reunite sub bagheta tânărului dirijor și solist violonist Bogdan Costache, s-a ținut cu casa închisă, vasluienii demonstrând ca sunt avizi de cultură. Spectatorii au rămas îmbrăcați pe parcursul reprezentației și tot au înghețat de frig. Artiștii, însă, nu au avut acest privilegiu și efectiv au înmărmurit pe scenă. Instrumentiști, soliști de operă și balerini, cu toții au fost nevoiți să îndure frigul, două ore bune și asta pentru că directorul Casei de Cultură nu a catadicsit să aducă nici măcar o aerotermă în culise pentru artiști! Probabil nu a vrut să cheltuie niciun leu din banii încasați pentru acest spectacol! Rușinos!”, a scris pe Facebook un vasluian.
Casa de Cultură își întrerupe programul de activități din cauza frigului
Contactat telefonic, directorul Casei de Cultură, a explicat că regretă condițiile și își dorește o investiție într-o centrală nouă, care să încălzească sala de spectacol, însă nu are puterea financiară. “Nu cred că a mai avut loc la Vaslui un astfel de spectacol. Din păcate, a fost cam răcoare. Cu o seară înainte am avut un alt eveniment, am venit de dimineață la ora 08:00 și, împreună cu colegii mei, am pus în funcțiune toate sursele de căldură pe gaz și electrice pe care le aveam. Casa de Cultură este alimentată printr-o țeavă perizolată din punctul termic de la Vidin, care momentan e închis. Eu am crezut că, totuși, încălzește piața, dar apoi am înțeles că are o altă sursă de căldură. Poate dacă și autoritățile s-ar implica în această situație, s-ar putea rezolva această problemă, însă tot timpul ne-au spus că nu pot să ne susțină, pentru că suntem o altă entitate. Casa de Cultură are un volum foarte mare de încălzit, în interiorul sălii sunt aproximativ 750 mp, trebuie să încălzești un volum de aer, nu o suprafață, pentru că se ia în calcul și înălțimea sălii. Dacă am avea centrală proprie pentru sala de spectacol, s-ar putea menține o temperatură minimă de 15 grade, iar atunci când are loc un spectacol am putea să o ridicăm la 18 grade. Este inconvenientul Casei de Cultură din momentul în care vine sezonul rece și noi nu mai putem găzdui spectacole. Nici nu voiam să aducem spectacolul, însă a insistat impresarul de la București. După spectacolul de mâine (n.r. azi), suntem nevoiți în întrerupem programul până în luna martie tocmai din acest motiv: este prea răcoare în sala de spectacol. Celelalte spații din Casa de Casa de Cultură sunt încălzite, însă în sala de spectacol este greu să o încălzim”, a explicat Ionel Bordeianu.
Casa de Cultură nu poate accesa finanțări europene și nici credite. Motivul: clădirea nu le aparține
De asemenea, acesta a spus că a încercat să încheie un parteneriat cu autoritățile locale pentru a putea aduce renova sala de spectacole, însă s-a lovit de un refuz constant. “Când am venit la conducere, nici nu era tras gazul în interior. ~n 2015, am trimis către Consiliul Local și Consiliul Județean o cerere de parteneriat, însă am fost refuzați, pentru că aparținem de Casa Sindicatelor. Noi ne gândisem că, dacă tot au anumite manifestări pe care le organizează la noi, să ne susțină în investițiile pe care vrem să le facem, urmând ca noi să nu le mai tăiem facturi. Ni s-a zis că nu se poate, că vine Curtea de Conturi și o să le impută toată acea sumă de bani pe care ne-ar da-o nouă. Dar să știți că în țară sunt situații în care autoritățile locale au investit în case de cultură. Spre exemplu, la Zalău, când domnul Dinu Iancu Sălăjanu era directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, acum președinte de Consiliu Județean la Sălaj, a făcut un parteneriat cu Consiliul Local, iar apoi a fost sprijinit să facă investiții în Casa de Cultură. Este păcat că la noi nu se poate face acest lucru, Casa de Cultură e a vasluienilor. Nu putem accesa proiecte cu finanțare nerambursabilă, pentru că noi am primit clădirea în administrare printr-o Hotărâre de Guvern, nu suntem proprietari. Clădirea este a celor patru confederații: CNSLR-Frăția, BNS, Cartel Alfa și CSDR. Am încercat toate variantele, inclusiv cea a unui credit la bancă, dar nefiind proprietar pe clădire, nu poți să accesezi niciun credit. Noi ne autofinanțăm, din banii pe care îi obținem, dăm salarii angajaților, plătim utilitățile și încercăm să mai facem investiții. La momentul actual, nu avem nicio datorie. Eu mă bucur că putem aduce artiști mari la Vaslui, însă îmi pare rău că nu putem să oferim o temperatură optimă. Am asistat la repetiții și am văzut cât de frumos au cântat, un spectacol cu totul deosebit”, a mai explicat Ionel Bordeianu.
La Sala Sporturilor se pot organiza si astfel de evenimente. din cate stiu e incalzita
Mare-i prostia la Vaslui….nu rad degeaba de noi…chiar am făcut o plângere la CNA…si spre surprinderea mea i-au dat curs…este adevarat ce va scriu.poate mai citeste cineva.tin la orașul acesta dar neavând nicio putere( politică, administrativă…etc.) nu am putut să fac mare lucru…Stiti ce as propune celor care denigreaza județul Vaslui…munca în folosul comunității…la…Vaslui…sa vada ca nu-i chiar asa….de rau aici…Pe hotii de dupa 89…i-as lasa doar în chiloți….ar fi Vasluiul pe locul 1….piscina, teren de fotbal, aeroport, metrou, zgaraie nori…etc.As face doar o catedrala…restul de biserici…muzee…sa vezi tu organizare.ca pe timpul lui Cuza sau Tepes….
Vad ca, comentariile referitor la Breaking News, Solomon… PSD.. nu functioneaza. Parca ati fi un ziar PSD-ist.. sau v-ati reorientat?
De ce n au folosit sala de la Casa Armatei!?
Un sindicalist analfabet plasat acolo de Buzatu. Cum sa te ajute autoritatile daca nu sunt proprietari pe cladire? tu dai sala gratis doar la PSD in loc sa faci bani ptr modernizare. Toti sindicalistii nenorociti sunt in consiliul de administratie Cretu Gica, Tiplea Sorin, PSD-ista aia de la sanatate etc si nu pe surcele. Lipseste Lucian Timofticiuc care-i obisnuit cu CA-urile. Parintele Vranceanu progreseaza pe spatiile Casei de cultura si in sala-i ca afara. Rusine!
Cinste hoților de dupa 89…Buzatu, Cristea, Mihalache…si toate gunoaiele.