spot_img
19 C
Vaslui
24-sept.-2024
spot_img

REFERENDUM în estul Ucrainei. Rezultate preliminare: 95% din voturi pentru INDEPENDENŢĂ. UE nu recunoaşte ”referendumurile”. Autorităţile de la Kiev acuză Moscova că a orchestrat şi acest pas către RUPEREA altor regiuni

- Advertisement -

Kievul a calificat referendumul pentru independenţă din estul Ucrainei drept „o farsă criminală” finanţată de Kremlin, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, citat de AFP. Organizatorii referendumului susţin că s-a înregistrat un vor masiv pentru separarea de Ucraina. Autorităţile de la Kiev acuză Moscova că se află în spatele acestei operaţiuni şi spun că totul este o ”farsă”. SUA şi Uniunea Europeană au anunţat că nu recunosc rezultatele. În ultimele 48 de ore s-au înregistrat noi victime în regiune.
UPDATE 7.15. Un vot masiv pentru declararea independenței față de Ucraina s-a înregistrat și în regiunea Donețk. „89,07% au votat pentru, iar 10,19% împotrivă. Acesta poate fi considerat rezultatul final”, a declarat Roman Liaghin, şeful Comisiei Electorale înfiinţate de separatiști.

Ministerul de Externe de la Kiev a catalogat referendumurile de ieri drept o „farsă” finanţată de Rusia: „Referendumul este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Poporul ucrainean nu va recunoaște niciun referendum terorist organizat în regiunile Donețk,și Luhansk și nici în Crimeea”. La rândul lor, SUA și UE au declarat că nu vor recunoaște rezultatele referendumurilor, pe care le consideră ilegale.

Pe de altă parte, separatiștii pro-ruși susțin că două persoane din orașul Krasnoarmiisk au fot ucise de bărbați înarmați, loiali regimului de la Kiev, potrivit BBC.

Filmul zilei de duminică

UPDATE ora 22.50: „Doar 5% din voturi sunt contra independenţei” faţă de Ucraina, potrivit rezultatelor preliminare. Anunţul a fost făcut de Aleksei Şmilienko, unul dintre liderii proruşi din Luhansk, informează agenţia EFE

Unele secţii de votare au fost închise la 20.00 ora locală (17.00 GMT) în timp ce altele rămân deschise mai multe ore, pentru a permite o participare mai mare, relatează romaniatv.net.

UPDATE ora 17.00: Participarea la referendumul organizat în Estul Ucrainei de separatiştii pro-ruşi a atins, duminică la amiază, 80% în regiunea Luhansk şi 40% în regiunea Doneţk, au indicat organizatori ai acestei consultări populare considerate ilegale de către Kiev şi Occident.

„Participarea este foarte mare în Luhansk, la unele secţii de votare aceasta este de circa 90%. În medie, în regiune rata de participare a depăşit 80%”, a declarat liderul ‘Frontului popular’ din Lugansk, Aleksei Cimilenko, citat de Interfax.

În regiunea Doneţk, conform aceleiaşi agenţii care citează o sursă a comisiei electorale a autoproclamatei Republici Populare Doneţk, au votat în jur de 40% din alegători.

UPDATE ora 16.00: Reporterii BBC de la fața locului au transmis că la secțiile de votare au loc scene haotice, nu există cabine de votare și nici registre electorale.

Liderii auto-proclamați din Donețk și Luhansk au organizat acest vot în ciuda cererii venite de la președintele rus, Vladimir Putin, privind amânarea acestui scrutin. Autoritățile din Ucraina au declarat că votul ar putea conduce la „auto-distrugerea” regiunilor.

Există o singură întrebare pe buletinul de vot, atât în ucraineană, cât și în rusă: „Susțineți actul de autonomie al Republicii Populare Donețk/Republicii Populare Luhansk?”

Există încă acte de violețnță, cu lupte care au avut loc peste nopate în orașul controlat de rebeli Sloviansk.

La centrul de votare Dom Kultura din Sloviansk, organizatorul Vitalie Viatko a declarat pentru BBC că procesul electoral se desfășoară bine. Membri ai miliției pro-ruse, în unforme și cu cagule pe cap votează alături de bunici.

O directoare de școală, pro-ucraineană, a anunțat că a primit amenințări cu moartea după ce a refuzat ca rebelii să utilizeze școala ei ca centru de vot. În Donețk, procesul electoral pare haotic.

Deși există liste electorale la secțiile votare, oamenii pot vota la oricare dintre aceste centre. BBC a vorbit cu un bărbat care era înregistrat pe liste în alăt parte, dar și-a dat numele și numărul de buletin și i s-a permis să voteze.

Organizatorii de la o secție de votare a declarat că detaliile votanților vor fi verificate după listele de la celelalte secții, într-o zi.

Un sondaj de opinie realizat de Pew Research Centre sugerează că majoritatea populației din Estul Ucrainei (70%) ar dori ca țara să rămână unită, în ciuda îngrijorărilor privind guvernarea.

Organizatorii au sugerat că intenționează să organizeze o a doua rundă a alegerilor în 18 mai, privind alipirea la Rusia. De asemenea, ei au mai afirmat că vor boicota alegerile prezidențiale din Ucraina din 25 mai.

Referendumul, un pas spre prăpastie

Sâmbătă, președintele interimar ucrainean, Olexander Turcinov, a recunoscut că mulți oameni din Est îi susțin pe militanții pro-ruși, dar a avertizat că referendumul este un „pas spre prăpastie”.

UE și SUA au condamnat referendumul, în contextul temerilor că Ucraina ar putea ajunge la război civil.

La secția de votare Primorski din Mariupol, o mare mulțime de oameni s-a adunat în față, dornică să voteze, relatează BBC.

Aglomerația este extrem de mare în interiorul clădirii, organizarea fiind haotică. Datele persoanele ale alegătorilor sunt scrise, în fugă, pe formulare generice. Se face și o colectă de fonduri pentru Republica Populară Donețk.

Președintele secției de vot, Serghei Babin, a declarat că și persoane din alte regiuni au voie să voteze acolo. Deatliile vor fi examinate, iar apoi, pentru a se asigura că nu au votat în altă parte, „listele de la diverse secții de votare vor fi verificate reciproc”. Întrebat când va dura tot acest proces complicat, el a răspuns: „O zi”.

La Mariupol există patru secții de votare, la două zile după luptele violente. Organizatorii nu au informații de bază referitoare la refereundum cum ar fi numărul celor angajați în acest proces, numărul votanților sau locațiile secțiilor de vot.

Votul se desfășoară în acele orașe și comune din Donețk și Luhanks controlate de separatiști. Au fost tipărite circa 3 milioane de buletine de vot.

Vot, juridic nul

„Referendumul din 11 mai, inspirat, organizat şi finanţat de Kremlin, este din punct de vedere juridic nul şi nu va avea nicio consecinţă juridică pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, subliniază ministerul, potrivit Agerpres.

„Organizatorii acestei farse criminale au încălcat Constituţia şi legile ucrainene”, adaugă diplomaţia de la Kiev în comunicatul său.

Uniunea Europeană nu recunoaşte ”referendumurile” din Ucraina

Uniunea Europeană nu recunoaşte ”aşa-zisele referendumuri” organizate duminică de separatiştii proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al UE, potrivit AFP.

”Aşa-zisele referendumuri sunt ilegale şi noi nu recunoaştem rezultatele lor”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, relatează Agerpres.

Cei care le-au organizat ”nu au legitimitate democratică” şi ”organizarea (acestor referendumuri) este contrară obiectivelor Declaraţiei comune de la Geneva pentru reducerea tensiunilor”, a adăugat ea.

Cititi: http://www.evz.ro/kiev-referendumul-din-est-o-farsa-finantata-de-kremlin.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.