Hotelierii de pe litoral nu au scăpat în acest an nici de criză şi nici de concurenţa rivierei bulgăreşti. Dovadă sunt tarifele şi ofertele speciale pregătite încă de la începutul anului. Ultima întâlnire a hotelierilor de la malul mării, în cadrul Forumul Naţional de Turism 2011, s-a încheiat într-o notă destul de optimistă, însă rămâne de văzut dacă în perioada următoare estimările ministerului de resort şi a asociaţiilor patronale se vor adeveri.
Paştele, piatra de încercare
Hotelierii au avansat tarife competitive, dacă le raportăm la vecinii bulgari. Ofertele pentru prima „bătălie” cu bulgarii, respectiv minivacanţa de Paşte, încep pe riviera românească de la 300 de lei, în cazul hotelurilor cu trei stele şi 400 de lei, la patru stele. De cealaltă parte, la Nisipurile de Aur mini- sejurul de Paşte costă 58 de euro la standardul trei stele şi urcă până la 100 de euro în cazul unităţilor de cazare de patru stele. Bulgarii au avantajul experienţei în sistemul all inclusive (de altfel majoritatea pachetelor pentru sărbătorile pascale sunt all inclusive), iar în contraofensivă românii au încropit ceva asemănător, respectiv o cină festivă în Noaptea de Înviere şi restul meselor incluse.
Dacă ne uităm pe statistica din 2010, optimismul afişat de autorităţile din turism dispare brusc, pentru că 6.000 de turişti români au petrecut Paştele 2010 în Bulgaria şi doar 500 s-au cazat pe litoralul românesc. Şi astea sunt cifrele comunicate de autorităţile române, pentru că bulgarii susţin că numărul real al românilor prezenţi de Paşte anul trecut în staţiunile lor a fost de 20.000, situaţie în care reiese că doar unul din 40 de români preferă riviera românească de Paşte. Din acest punct de vedere putem spune că litoralul autohton are un handicap serios. „Dacă vremea va fi frumoasă, s-ar putea să vină mai mulţi turişti ca anul trecut. Numărul mic de unităţi hoteliere care practică all inclusive şi sunt deschise în extrasezon este încă foarte mic comparativ cu Bulgaria, aspect care nu cred că va schimba situaţia de anul trecut” a explicat proprietarul unei agenţii de turism online. Situaţia s-ar putea îmbunătăţi considerabil cu ocazia
celui de-al doilea „meci”, cu vecinii, minisejurul de 1 Mai, atunci când mulţi români vor prefera staţiunile româneşti. Până atunci însă, hotelierii constănţeni vor trebui să facă faţă unui început de an greu. Legea privind obligativitatea deschiderii unităţilor de cazare începând cu 1 mai a rămas în vigoare, plus
că trebuie să investească masiv în hoteluri pentru modernizare pentru a nu intra sub incidenţa noii legi a expropierilor pregătită de Ministerul Turismului pentru cei care nu şi-au renovat obiectivele.
Străinii ocolesc staţiunile constănţene
Deşi la nivel naţional pe tot anul trecut a fost înregistrată o creştere de 5,8% a numărului de turişti, 2011 nu se anunţă un an deosebit, mai ales că numărul străinilor care se cazează pe litoralul românesc este redus, iar tot mai mulţi români pleacă la bulgari sau spre alte destinaţii externe. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ultimii ani numărul străinilor a scăzut continuu, de la perioada de glorie a litoralului în intervalul 2003-2006, atunci când la malul mării s-au cazat 67.438 de străini (2003), 83.567- 2004, 88.182- 2005, 61.812 în 2006 până în prezent- 58.191 de străini în 2007, 41.509 în 2008 şi 31.607 de străini în 2009.
romanialibera.ro