spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Record la Colegiul „Negruzzi”: 11 sefi de promotie

- Advertisement -

Colegiul are in acest an 11 sefi de promotie, o performanta ce nu a mai fost atinsa in istoria unitatii de invatamant. Toti termina liceul cu nota 10, iar 8 dintre ei provin de la clasa cu profil matematica-informatica. Elevii au fost indrumati de Camelia Gavrila, actuala sefa a Inspectoratului Scolar. La alte colegii de elita din judet numarul sefilor de promotie este de unul, maximum doi. De exemplu, Colegiul „M. Sadoveanu” din Pascani va avea doi sefi de promotie, unul pe Uman si unul pe Real, iar la Colegiul „Racovita” si „National” doar cate unul.

Din 1896, cand a absolvit cea dintai promotie de „negruzzisti”, si pana in prezent, colegiul nu a mai avut atatia sefi de promotie. In 1916 si apoi in 2009 au fost cate sase sefi de promotie, iar anul trecut 9. Surprinzator este si faptul ca, dintre cei 11 zecisti, 8 sunt din aceeasi clasa, profil matematica-informatica. Aceasta a fost indrumata de Camelia Gavrila, actuala sefa a Inspectoratului Scolar. Concentrarea celor mai merituosi elevi intr-o singura clasa s-ar explica prin faptul ca aceasta s-a constituit in urma unei selectii foarte atente. „XII A a fost o clasa super-selectionata. Prin urmare, e normal ca toti sefii de promotie de la Real sa fie de acolo. In clasa respectiva a fost o concentrare mare de elevi care au intrat cu medii foarte bune. Cam toti copiii de top au fost inscrisi acolo. Avand o clasa cat de cat omogena din perspectiva nivelului de pregatire a elevilor, poti obtine rezultate mai bune. E o politica aplicata si de doamna Valcu, la Colegiul National, si nu e rea. La clase eterogene, e mai complicat sa faci performanta, fiindca n-ai voie sa-l tii in urma nici pe cel bun si nici pe cel mai slabut”, a subliniat Mihaela Cianga, profesoara de matematica, care a fost diriginta clasei a XII-a B. De cealalta parte, Camelia Gavrila semnaleaza ca, in ultimii ani, elevii au avut „fixatii” in privinta notelor si mediilor foarte mari din cauza modalitatii de admitere. Din spusele elevilor, obtinerea acestei recunoasteri nu implica atat inteligenta sau geniu, cat munca si vointa.

Ce spun profesorii

In conditiile in care din aceeasi generatie ajung sa fie sefi de promotie si cate 11 elevi, se naste intrebarea daca nu cumva aceasta recunoastere simbolica si traditionala ar trebui redefinita. „Prin regulamentul scolar, sefi de promotie sunt absolventii cu cea mai mare medie. Nu cred insa ca e corect ca unicul criteriu pentru stabilirea sefilor de promotie sa fie media. Eu nu sunt adepta a 10 pe line. De exemplu, cea mai buna eleva din clasa mea, cel putin in clasele a XI-a si a XII-a, a avut media 10 la toate materiile, cu exceptia matematicii. Nu e suparata pe mine ca nu i-am dat 10 sau ca nu e sefa de promotie, fiindca eu nu le-am cultivat elevilor mei valori din acestea de decor, ci i-am invatat de mici sa aiba alte asipratii. O admir pentru ca s-a descurcat pe puterile ei. Din punctul meu de vedere, sefi de promotie ar trebui sa fie nu doar absolventii cu media cea mai mare, ci absolventii cu media cea mare care lasa urme in scoala si promoveaza colegiul in comunitate”, a atras atentia profesoara de matematica Mihaela Cianga. Camelia Gavrila, care a fost diriginta clasei de unde provin 8 dintre sefii de promotie, arata ca nu pot fi adaugate alte criterii pentru stabilirea acestora, astfel incat sa nu conteze doar media finala. „Media cea mai mare e criteriul fundamental. Prin definite, sef de promotie inseamna absolventul cu media cea mai mare. Ar fi complicat de adaugat criterii, fiindca ar putea fi considerate o forma de discriminare. Dar, chiar daca s-ar fi asociat si alte criterii, la noi tot ar fi fost cel putin 9 sefi de promotie! Cred ca, in timp, odata cu schimbarea modalitatii de admitere, – cand nu vor mai exista toata aceasta presiune si toate aceste fixatii pentru note -, va fi naturala selectia in numar mai restrans a sefilor de promotie”, a punctat Camelia Gavrila.

Cine sunt sefii de promotie

Din clasa ei, au fost distinsi cu titlul de sefi de promotie Alexandra Stanescu, Cezara Lozneanu, Daria Condrea, Ioana Andrei, Stefan Mihalache, Dorin Antal, Cosmin Craciunescu si Thomas Schreiner. De la clasa de filologie, sefe de promotie sunt Leontina Postelnicu, Alexandra Virlan si Ioana Rotaru. Dintre toti, sunt cunoscuti si pentru rezultatele din competitiile nationale sau internationale Alexandra Stanescu si Daria Condrea, olimpice la limba si literatura romana, Cezara Lozneanu, olimpica la chimie, sau Stefan Mihalache, care s-a remarcat la concursurile si olimpiadele de fizica. „Fie ca e vorba de romana, chimie, fizica, matematica, geografie, informatica sau germana, toti au macar o performanta olimpica”, a mentionat Camelia Gavrila. Unii dintre absolventii mentionati spun ca, in ultimii ani, a crescut interesul pentru note si ca acest trend nu indica neaparat un nivel de pregatire mai bun al generatiilor fata de acum 10 sau 20 de ani. „Nu se poate spune ca cineva nu-si merita notele dar, fata de anii precedenti, sunt alte standarde de evaluare. Poate ca in urma cu 10 ani nu am fi primit 10 la toate materiile. In clasa noastra am fost pur si simplu un grup de elevi cu ambitie, studiosi, majoritatea cu 10 si in gimnaziu, intre care a existat mereu competitie si care ne-am dorit sa pastram un anumit nivel. In plus, in «Negruzzi» fiind promovata ideea de excelenta si spiritul elitist, suntem constienti din clasa a V-a de ideea de a fi cei mai buni”, a explicat Alexandra Stanescu, care a fost admisa la London School of Economics.

Criterii specifice la Colegiul „M. Sadoveanu”

Cezara Lozneanu sustine ca, pentru a fi sef de promotie, un absolvent nu trebuie sa fie genial, ci doar muncitor si perseverent. „Nu cred ca trebuie sa fii inteligent sau genial, poti sa ajungi sef de promotie cu ambitie, munca si perseverenta. Trebuie in primul rand sa iti doresti, sa-ti urmaresti telul indeaproape si sa ai disponibilitatea de a renunta la unele chestii, pentru a lucra mai mult”, e de parere Cezara, care va studia la Cambridge. Mai multi sefi de promotie ar fi trebuit sa aiba in acest an si Colegiul „M. Sadoveanu” din Pascani. 5 elevi de la clasa de filologie au terminat cu aceeasi medie, si anume cu 9,95. „Regulamentul prevede numai criteriul mediei. Dar, avand autonomie, am adaugat niste criterii, fiindca una e sa te intereseze doar cartea, si alta sa ai in plus un palmares de premii si sa fii foarte implicat in proiectele si activitatile scolii. Astfel, am ales un singur sef de promotie absolut, pe eleva Diana Nacuta, iar pe ceilalti patru i-am desemnat sefi de promotie pentru profilul Uman. Totodata, pentru a nu exista frustrari, avand in vedere ca cele mai mari medii sunt intotdeauna la Uman, am stabilit un sef de promotie si pentru Real, care are media 9,93″, a mentionat Carmen Dimitriu, director al colegiului. La celelalte doua colegii de elita din municipiu, cate un singur absolvent a fost desemnat in acest an sef de promotie. La Colegiul „E. Racovita”, cea mai buna din generatia sa este Ana-Maria Istrate, olimpica nationala si internationala la chimie si stiinte, care va studia la University College London. Ea a incheiat cei 4 ani de liceu cu media 9,97. „Ana-Maria e un copil inteligent, pasionat de ceea ce face. Nu a fost genul de elev care sa invete pentru note, acestea au venit de la sine, ca urmare a pregatirii. Ea a invatat ca sa stie, sa aiba o baza solida de cunostinte. Are o personalitate puternica si i-ar placea sa fie cu fruntea sus si la inaltimea asteptarilor, indiferent cine ar sta in fata ei. S-a implicat in toate proiectele importante din colegiu, a reprezentat intotdeauna cu cinste colegiul peste tot unde a fost si s-a detasat net de restul elevilor”, a afirmat Paula Gavrilescu, director al Colegiului „E Racovita”.

„Vanatoarea de medii e nenaturala”

La Colegiul National, cel mai bun absolvent din acest an este Tudor Giurgica-Tiron, olimpic national si international la fizica. Tudor a incheiat liceul cu media 10 si isi va continua studiile la Harvard. In opinia lui, seful de promotie trebuie sa fie un model pentru cei din generatia sa si in niciun caz un „vanator de note”. „Poate ca mai importanta decat performanta academica ar trebui sa fie implicarea in comunitate. Cred ca ar trebui ales un om care sa poata fi prezentat drept model. Talentul academic e mai usor de cuantificat, dar poate parea ceva obscur si inaccesibil, ceea ce nu cred. Pe de alta parte, liderii adevarati sunt foarte greu de ierarhizat sau, in orice caz, usor de contestat dintr-un un punct de vedere opus. Vanatoarea de medii e nenaturala si chiar daunatoare. Scoala ar trebui sa-l ajute pe elev sa-si gaseasca propriul parcurs in viata si sa aiba in vedere un scop personal sincer si asumat, pe termen lung. Parerea mea este ca cei care gandesc doar pe termen scurt, vanand medii, nu sunt siguri pe ceea ce isi doresc in realitate si e un mod de amana o decizie”, considera Tudor.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.