spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Recidivă în agresarea mediului: Danezii poluează iar cu dejecţii de porci langă Focşani!

- Advertisement -

*Reprezentanţii firmei Premium Porc care deţine combinatul tac malc, chiar dacă nu se află la prima abatere * Garda de Mediu a inspectat zona şi a dat deja o amendă de 50.000 lei * în 2010, combinatul deversa dejecţiile în Milcov, afectand flora şi fauna* de fiecare dată, reprezentanţii societăţii romano-daneze au susţinut că este vorba de incidente, deşi mereu sunt prinşi poluand * indiferenţa autorităţilor judeţene în cazul poluărilor de la Premium Porc ridică multe semne de întrebare, dacă nu cumva se închid ochii în mod voit

O nouă deversare accidentală (oare?) de deşeuri provenind de la porcii crescuţi în combinatul situat pe drumul spre Slobozia Ciorăşti al danezilor de la Premium Porc a fost sesizată de proprietarii mai multor terenuri din zonă. Oamenii spun că nu este vorba nicidecum de un incident izolat, ci de obişnuinţa unor angajaţi ai firmei romano-daneze de a evacua periodic un surplus de dejecţii în zonă. “Eu locuiesc la 50-100 metri de fermă şi m-am săturat. Aveam casa aici înainte de a construi ei şi nici măcar nu am fost trecut în autorizaţiile pe care le-au depus ei. De trei zile, au început să deverseze din nou pe un teren care aparţine unui preot, iar de acolo a ajuns în drumul ăsta care trece pe langă fosta unitate militară, actualmente depozit de muniţie. Nu se mai poate trece pe acolo, de nici un fel, nici cu căruţa, e un adevărat lac”, a declarat Ion Mereuţă, un localnic din zonă. Acesta spune că şi acum doi ani, şi anul trecut au fost probleme cu dejecţiile care nu ajung acolo unde ar trebui, anumite cantităţi ajungand pe terenurile agricole din zonă sau într-un canal de colectare care nu mai este folosit şi care comunică direct cu Milcovul. Aşa s-a întamplat şi în 2010, cand raul a fost sever poluat de mii de litri de mizerie provenind de la porcine. Atunci, fauna a fost afectată, mai mulţi peşti fiind găsiţi morţi de autorităţi. Proprietarul unui alt teren agricol în zonă se teme că, în cazul în care combinatul de porci nu va stopa deversarea întamplătoare a deşeurilor, acestea vor ajunge în culturile sale şi i le vor afecta. “Drumul de legătură este afectat acum şi, dacă va continua situaţia asta, cu siguranţă va ajunge pe terenul meu”, spune proprietarul care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Oamenii mai spun că au alertat autorităţile de mediu dar şi conducerea firmei Premium Porc, care deţine combinatul, prin directorul roman al acesteia, Adrian Iorgulescu. “A venit domnul Iorgulescu alaltăieri (n.r.- miercuri seara) şi a zis că se va rezolva. Azi (n.r.- vineri la pranz) era la fel, curgea ca la conductă de irigaţii”, a mai spus Ion Mereuţă. De altfel, politica obtuză de comunicare a firmei romano-daneze a fost aplicată din nou legat de acest incident. Nici reprezentantul danez, prin numărul de contact afişat la Registrul Comerţului, nu a dorit să dea dea detalii legate de acest incident cu toate că a fost contactat telefonic de Ziarul de Vrancea. Nici directorul Adrian Iorgulescu nu a fost de găsit pentru a-şi exprima un punct de vedere.

Garda de Mediu a amendat combinatul de porci cu 50.000 lei

Comisarii Gărzii de Mediu au fost şi ei sesizaţi telefonic de faptul că în zona gării Coteşti miroase a dejecţii de porc. O echipă de comisari a plecat imediat la faţa locului pentru a vedea despre ce este vorba. Potrivit celor de la Mediu, în urma lucrărilor de modernizare a fermei de creştere a porcilor, colectorul de ape uzate situat între bazinul de acumulare a dejecţiilor şi vechea staţie de epurare ce a aparţinut SC Suintest SA, a rămas în conservare, parţial colmatat, fără a mai fi utilizat după 1990. Pe traseul acestui colector, la o distanţă de circa 50 de metri de actualul bazin de acumulare a dejecţiilor, la primul cămin de vizitare situat în afara amplasamentului fermei, existau vane de închidere. Toată deversarea s-ar fi produs tocmai din cauză că mai multe astfel de vane au fost furate de persoane necunoscute, cel mai probabil în vederea valorificării fierului. Dejecţiile acumulate în bazin au refulat şi deversat la suprafaţa căminului respectiv. Pe langă o amendă de 50.000 de lei, comisarii au impus şi o serie de măsuri cu termen de realizare de cateva zile. Printre altele, reprezentanţii firmei care aveau ca sarcină monitorizarea permanentă a conductelor, trebuie să cureţe terenul agricol de dejecţii pană luni, 25 iunie. De asemenea, cei de la Consinterfin-Premium Porc trebuie să stea de vorbă cu proprietarii terenului agricol şi să îi despăgubească dacă e nevoie. “Am trimis imediat o echipă de comisari să facă verificări în teren. Sesizarea s-a confirmat, o suprafaţă de aproximativ 2 ha teren agricol fiind inundată cu dejecţii. Au primit amenda maximă prevăzută pentru această contravenţie”, a declarat prim-comisar Aurel Cristian, şeful Gărzii de Mediu Vrancea. Totuşi, amenzile celor de la Mediu nu mai sperie pe nimeni pentru că cele mai multe sunt transformate în instanţă în banale avertismente. Şi atunci ne întrebăm de ce Romania ajunge groapa de gunoi a occidentalilor?

Cat de „porci” sunt… danezii?

Comisarii Gărzii de Mediu au interzis pe aproape toată perioada verii administrarea deşeurilor de către firme tocmai pentru a evita ca mirosurile să ajungă în zonele populate, avand în vedere că temperaturile ridicate potenţează răspandirea mirosurilor neplăcute. Societatea romano-daneză care deţine combinatele de creşterea porcilor în apropiere de Focşani este un “client fidel” al comisarilor de Mediu, periodic întamplandu-se astfel de accidente. Din păcate, avertismentele de la Garda de Mediu sunt considerate mizilicuri de patronii danezi care continuă să agreseze mediul în Vrancea într-un mod barbar. Unii chiar se întreabă dacă nu cumva cei de la Premium Porc “cotizează” sus pentru a fi lăsaţi în pace. Danezii sunt mari consumatori de carne de porc, însă pentru că legislaţia de mediu în Danemarca este dură, preferă să-şi mute afacerile în ţări mai permisive. Aşa cum este Romania. Despre “activitatea” de poluator în Vrancea a Premium Porc, în urmă cu caţiva ani, s-au interesat şi nişte jurnalişti danezi, care au aflat din presa din Romania despre poluările accidentale pe bandă rulantă ale crescătorilor de porci. Cat va mai trece pană vom auzi de un nou accident de mediu la combinatul de porci, pană ca autorităţile judeţene să taie în carne vie? Oare n-ar fi necesar şi un punct de vedere exprimat în acest caz şi de Consiliul Judeţean Vrancea, instituţie care derulează proiecte gen “Vrancea curată”?

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.