spot_img
5.3 C
Vaslui
11-nov.-2024
spot_img

Realizãri deosebite ale Observatorului Astronomic si Clubului “Perseus” din Bârlad (VIDEO)

- Advertisement -

MÂNDRIE Douã mari obiective din Bârlad duc bârlãdenii printre stele si prin tot Universul, de la începuturile sale si pânã în prezent. Este vorba despre Planetariul si Observatorul Astronomic, care fac parte din Muzeul “Vasile Pârvan”. Ambele (Planetariul si Observatorul) sunt coordonate de muzeograful Ciprian Vântdevarã, un împãtimit al astrologiei si astronomiei. Bârlãdenii si toti locuitorii judetului Vaslui pot sã viziteze cele douã obiective extrem de interesante, care pot fi un adevãrat material didactic excelent pentru predarea stiintelor exacte: fizica, astrofizica, astrologia, matematica. Un loc unde elevii bârlãdeni si nu numai pot aprofunda astronomia este Astroclubul “Perseus”, înfiintat în 2009. Presedintele acestui astroclub a realizat un videoclip care cuprinde aproape toate observatiile astronomice fãcute în ultimii doi ani, în vestitele Tabere de Astronomie din jurul Bârladului.

Planetariul din Bârlad se gãseste la Pavilionul „Marcel Guguianu”, de pe str. Marcel Guguianu – fix în Centrul Bârladului. Planetariul a fost construit la finalul anului 2009 si este deschis pentru public la începutul anului 2010. Este singurul planetariu digital din judetul Vaslui si printre putinele planetarii digitale din tarã. Este dotat cu echipamente de ultimã generatie pentru simularea boltii ceresti, dar si pentru proiectii de filme documentare de astronomie ce se adreseazã unei largi categorii de public.

Observatorul Astronomic din Bârlad se gãseste la sediul Muzeului „Vasile Pârvan” din str. Republicii nr. 235 (fosta bancã agricolã). Observatorul astronomic a fost construit si deschis pentru public din anul 2006, a urmat o perioadã când activitatea de vizitare a observatorului astronomic se organiza în conditii dificile, din cauza lipsei unui specialist în domeniu. Tocmai din anul 2010, observatorul a reintrat constant în circuitul vizitatorilor. În anii 2012 si 2013 a fost modernizat prin achizitionarea de noi instrumente ce sunt folosite la observatiile astronomice si  cercetare stiintificã. Observatorul astronomic din Bârlad este în prezent unul dintre cele mai dotate observatoare astronomice publice din tarã. În cadrul Observatorului Astronomic functioneazã si Clubul Astronomic “Perseus”, care a fost inaugurat pe 9 octombrie 2010, cu ocazia Sãptãmânii Mondiale a Spatiului Cosmic. Astroclubul „Perseus” este principalul program educational pe domeniul astronomiei din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad si are un rol foarte important în popularizarea astronomiei. Astroclubul „Perseus” Bârlad este destinat astronomilor amatori, elevilor, studentilor si celor pasionati de astronomie. Este condus de muzeograful Ciprian Vântdevarã, un mare pasionat de astronomie.

“Cele mai plãcute momente din viata unui astronom amator sunt atunci când se bucurã de frumusetea cerului nocturn, departe de luminile orasului. De o perioadã lungã de timp, membrii Astroclubului <<Perseus>> din cadrul Muzeului <<Vasile Pârvan>> organizeazã observatii astronomice în afara orasului Bârlad. De cele mai multe ori, pe lângã observatiile vizuale prin telescop, am surprins cerul plin de stele si cu ajutorul camerei foto. În felul acesta, în perioada 2015 – 2016, am realizat împreunã cu bunul colaborator si membru al Astroclubului “Perseus” Claudiu Daniel, o serie de imagini menite sã surprindã miscarea aparentã a cerului pe timp de noapte. Dupã o perioada de muncã de mai bine de doi si dupã câteva luni de procesare a imaginilor am reusit în final sã realizez un time-lapse de aproximativ sapte minute, imaginile au fost realizate în apropiere de Bârlad, din mai multe locatii, una din ele fiind Rezervatia Naturalã Bãdeana, Comuna Tutova, Judetul Vaslui. Un alt loc ales recent pentru observatii astronomice este Comuna Grivita (releu de Televiziune). În film apar si imagini realizate în nordul orasului, Comuna Bãcani, Sat Drujesti (în zona Barajului).”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.