* Cel mai recent sondaj de opinie la nivel naţional, comandat de cotidianul „Adevărul”, răstoarnă calculele politice înainte de anul electoral 2012 * În zona Moldovei, „calul mort” pare a fi UNPR, pentru care a optat Eugen Chebac * În schimb, „friptura” politică pare să vină din partea lui Dan Diaconescu * Partidul Poporului, cu aproape 15 procente în Moldova, îi face din ce în ce mai intens cu ochiul „nehotărâtului” Eugen Durbacă
Deşi conduce detaşat în topul preferinţelor electoratului, USL este în scădere, faţă de procentele înregistrate la începutul anului, în timp ce PDL este într-o uşoară creştere. Revelaţia anului însă o constituie nu UNPR, aşa cum s-ar crede, după 19 luni de existenţă (înfiinţat la 1 mai 2010) ci Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), oficializat după un îndelung proces în justiţie abia la începutul lunii septembrie a acestui an! Comparaţiile sunt făcute în funcţie de rezultatele a trei sondaje de opinie, realizate de IMAS în ianuarie, octombrie şi noiembrie, ultimul fiind realizat la comanda cotidianului Adevărul.
Evoluţii de-a lungul anului
Într-un sondaj de opinie realizat de IMAS în ianuarie, PSD şi PNL adunau, la nivel naţional, 56,5 la sută (30,9 cu 25,6 la sută). Asta înainte de crearea USL care s-a întâmplat în februarie! De altfel, alte institute de sondaj dădeau drept 60 la sută procentul pe care cele două mari partide, PSD şi PNL, îl obţineau înainte de a intra în USL. După ce, în octombrie, USL era cotat cu 52 la sută, cel mai recent sondaj realizat în perioada 9-17 noiembrie indică 51,7 la sută pentru Uniune. Ceea ce demonstrează principiul potrivit căruia întotdeauna două partide care intră într-o construcţie politică vor avea mai puţine procente decât suma cotaţiilor lor, luate separat. Diferenţa de aproape opt procente dintre cota USL de acum şi cea a PSD-ului şi a PNL-ului de la începutul anului este reprezentată de electoratul de partid nemulţumit de alianţa celor două forţe. O cotă de opt la sută pe care am putea să o găsim, o parte, la PPDD, care, la cele 9 procente de la începutul anului, a adăugat încă patru-cinci în octombrie-noiembrie. Restul de trei procente l-am putea identifica în alte partide care înregistrează creşteri timide: PDL (creştere de 2 la sută din ianuarie până în noiembrie), UDMR (creştere de la 4,6 la sută în ianuarie, când nici pragul electoral nu-l întrunea, până acum, când are 5,9 la sută), UNPR (creştere de 1,1 la sută, de la zero, cât avea în octombrie, până în noiembrie).
Un candidat la CJ susţinut de un partid care nu există!
Luând ca raportare datele recentului sondaj IMAS din noiembrie, faţă de procentele din plan naţional, Galaţiul (ca parte a Moldovei) nu „rezonează” în cel puţin două direcţii politice: UDMR şi UNPR. Dacă în privinţa UDMR-ului este întrucâtva normal să nu apară în preferinţele electoratului – căci în zona Moldovei nu sunt comunităţi de maghiari, asta în ciuda faptului că an de an regiunea a dat Parlamentului aleşi UDMR, pe principiul listelor de partid şi împărţirii mandatelor!-, în privinţa UNPR lucrurile sunt cumva ciudate. Partidul cu trei preşedinţi, toţi foşti social-democraţi, este cotat în Muntenia cu 1,8 la sută, iar în Transilvania, cu 1,3 la sută. Inexistenţa UNPR-ului din zona Moldovei să fi fost şi motivul pentru care acest partid a organizat, la sfârşitul săptămânii, întâlnirea regională la Galaţi? Dar dincolo de o astfel de întrebare mai degrabă retorică, rămân alte neclarităţi legate de candidaţii UNPR, mai bine spus, pentru viitorul candidat al acestui partid la primăria Galaţiului. Un partid cotat cu zero la sută în regiune, ce şanse i-ar da unui candidat la Primărie? Nu se poate aplica aceeaşi îngrijorare la adresa candidatului UNPR la CJ Galaţi, Eugen Chebac. Şi acest lucru, deoarece încă membrul PSD a spus, nu o dată, că alegerea sa, uninominală, nu ţine neapărat de partidul care îl sprijină, ci de cetăţeni, care pot fi din orice partid. Un principiu cu care nu greşeşte susţinut de un partid cotat cu zero la sută.
Durbacă preia filiala Partidului lui Dan Diaconescu?
Pe de altă parte, marea revelaţie, PPDD, care, în Moldova este cotat la 14,2 la sută (peste media naţională de 13 la sută, peste cea de 10 la sută din Transilvania, dar sub cea a Munteniei – 16,5 la sută) poate confirma anumite informaţii neoficiale care se tot vehiculează în ultimul timp în Galaţi. Mai exact este vorba despre posibilitatea ca liderul PC Eugen Durbacă să preia „cu arme şi bagaje” PPDD, având în vedere procentul bun de care se bucură partidul. Un alt argument în sprijinul acestei teorii ar fi acela că lucrările conferinţei regionale a UNPR de sâmbătă au constituit a treia şi (probabil) ultima şansă pentru o venire cu surle şi tobe a lui Durbacă în sânul progresiştilor. Însă, după mai multe bâlbâieli oficiale din partea UNPR Galaţi despre venirea sau nu a lui Durbacă, realitatea este următoarea: deocamdată liderul PC nu a făcut nicio mişcare şi nici sediul de campanie al UNPR, de lângă Primărie, despre care se spunea că îl va amenaja Durbacă, nu s-a mai materializat…
Un USL modest pentru potenţialul său şi un PNG promiţător
În final, nu trebuie neglijate nici semnalele pe care celelalte partide le dau pe zona Moldovei, în comparaţie cu restul regiunilor, dar şi cu procentele înregistrate la nivel naţional. Galaţiul, ca parte a Moldovei se laudă cu un 52,4 la sută în privinţa USL (peste 51,7 la sută la nivel naţional, peste 42,5 la sută din Transilvania, dar, atenţie!, sub procentul de 57,4 la sută din Muntenia). În acest timp, PDL-ul Moldovei este de 19,9 la sută, cu un interesant 1,2 la sută peste media naţională şi cu peste 3,4 la sută peste procentul din Muntenia şi doar cu 0,4 la sută mai puţin decât în fieful portocaliilor, Transilvania.
Mai trebuie remarcat şi procentul de 6,1 la sută al PNG-ului din Moldova, în condiţiile în care în Muntenia el are doar 1,4 la sută, iar în Transilvania, 2,2, ca să nu mai vorbim de procentul din plan naţional – 2,5 la sută! O astfel de cotaţie nu ar putea decât să transforme PNG-ul într-o tentantă rampă de lansare electorală, fie chiar şi pentru „iepuraşi”…