INITIATIVÃ… În dorinta de a semnala starea precarã a monumentelor istorice din judetul nostru, Directia Judeteanã pentru Culturã Vaslui a demarat campania „Sã încercãm împreunã”, o campanie prin care sperãm sã pãstrãm, sã conservãm si, în cel mai fericit caz, sã reabilitãm clãdiri de mare valoare din punct de vedere arhitectural si cu o semnificatie istoricã deosebitã. În cadrul acestei campanii au fost deja prezentate Ansamblul Mãnãstirii Pârvesti, din comuna Costesti, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Strâmba, din satul Cetãtuia, comuna Puiesti, Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” a fostului schit Lipovãt (Zografu), din satul Lipovãt, comuna Lipovãt, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Orgoestii Noi din satul Cãpusneni, comuna Lipovãt, Biserica de lemn “Sf. Nicolae” a fostului schit Cârtibasi, sat Cârtibasi, comuna Bogdãnita, Biserica de lemn “Sf. Nicolae” din satul Obârseni, comuna Vinderei si Biserica de lemn “Intrarea Maicii Domnului în Bisericã” (Vovidenia) din satul Dragomiresti, comuna Dragomiresti.
Al optulea monument pe care îl prezentãm în cadrul acestei campanii este Biserica de lemn “Sf. Nicolae” a fostului schit Gologofta-Husenii- Balica din satul Ivãnesti, comuna Ivãnesti. Din însemnarea fãcutã deasupra bârnei de la intrare “7282-1774” rezultã cã biserica de lemn din Gologofta a fost construitã la această datã, iar de pe o bârnã situatã în spatele bisericii, în slove chirilice, aflãm numele ctitorului si, din nou, anul: “Ghenadie Cazimir 1774”. Cu ocazia unor reparatii care s-au fãcut în anul 1918, pridvorul initial deschis, cu cei 12 stâlpi, uniti în partea superioarã de arcade, a fost acoperit cu scânduri de brad. Biserica are planul în formã de corabie, cu altar pentagonal decrosat. Dintre bisericile de lemn din Moldova centralã, bisericile de la Gologofta si de la Mãlinesti-Gârceni sunt singurele cu trei turle. Peretii exteriori sunt din bârne vizibile, încheiate “în cechi”. Pe bârna de deasupra intrãrii este dãltuit brâul în formã de pãtrate cu diagonale. De jur-împrejurul bisericii a fost dãltuit un registru de ocnite. Ancadramentele ferestrelor sunt ornamentate în relief, cu motivul vrejului. O singurã fereastrã, situatã pe latura de nord, este ornamentatã pe toate cele patru laturi cu un registru de zigzag. Ancadramentul usii de la intrare are modelul de la ferestre, la care se adaugã un registru de zig-zag, un registru de semicercuri concentrice si vrejul având floarea cu opt petale. La Gologofta întâlnim una dintre cele mai frumoase realizãri de perete despãrtitor. Patru stâlpi masivi, decorati cu profile ce marcheazã intrãrile, deasupra cãrora este un brâu geometric. La partea superioarã se aflã o frizã de colonete cu arcuri trilobate. Cele trei bolti ale pronaosului, naosului si altarului sunt cu bazele octogonale.
Biserica, trecutã pe lista monumentelor istorice
Usile împãrãtesti au ca particularitate sculptati în partea superioarã doi balauri afrontati, având gurile întredeschise. Datoritã originalitãtii constructiei si a sculpturii artistice din interior, biserica de la Gologofta a fost trecutã pe lista monumentelor istorice. (Dorinel Ichim, „Biserici de lemn din Eparhia Husilor”, Husi, 2001, p. 53-61). Sperãm ca aceastã campanie sã aibã drept rezultat gãsirea unei solutii, initial pentru realizarea unui proiect de restaurare si ulterior pentru demararea lucrãrilor de conservare-restaurare. Cu prezentarea acestui monument încheiem promovarea monumentelor de arhitecturã ecleziasticã din lemn. Dorim sã multumim presei locale pentru implicarea în aceastã etapã a Campaniei “Sã Încercãm Împreunã” si sperãm sã fie alãturi de noi în urmãtoarea etapã, în cadrul cãreia vom populariza monumente de arhitecturã civilã si ecleziasticã din piatrã. Campania poate fi urmãritã pe pagina de facebook: www.facebook.com/djcpn.vaslui si pe pagina de internet: www.vaslui.djc.ro