spot_img
spot_img
5.5 C
Vaslui
24-ian.-2025

Reabilitarea acumulării Solești, o investiție ce se ridică la 101 milioane de lei!

- Advertisement -

INVESTIȚIE… Acumularea permanentă Solești, principala sursă de alimentare cu apă a municipiului Vaslui, va fi reabilitată în următorii trei ani. Guvernul României a aprobat o hotărâre privind indicatorii tehnico-economici aferenți acestui obiectiv. Valoarea investiției în îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării permanente Solești, pe râul Vaslui, va fi de circa 101 milioane lei. “Prin aceste lucrări se urmărește reducerea efectelor inundațiilor în bazinul hidrografic al râului Vaslui și în bazinul hidrografic al râului Bârlad, precum și a pagubelor asupra populației și a obiectivelor socio-economice de interes public amplasate în municipiul Vaslui. Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din sumele aferente componentei de împrumut a Planului Național de Redresare și Reziliență”, se arată în Hotărârea de Guvern aprobată săptămâna aceasta.

Proiectul privind reabilitarea acumulării permanente Solești a fost inclus în Planul de Management de Risc la Inundații al bazinului hidrografic Prut-Bârlad (Ciclul 2 de implementare a Directivei Inundații), care reprezintă o viziune strategică pentru managementul riscului la inundații atât la nivel de Administrație Bazinală de Apă Prut-Bârlad, cât și la nivel de A.P.S.F.R. – Areas with Potential Significant Flood Risk – Zone cu Risc Potențial Semnificativ la Inundații. Zona de interes a proiectului a fost desemnată ca zonă cu risc potențial semnificativ de inundații (Râul Vaslui – aval confluență Coropceni – amonte confluență Delea, sector îndiguit). În acest sens, s-au stabilit obiectivele de management al riscului la inundații, s-au identificat măsurile necesare în atingerea obiectivelor managementului riscului la inundații și s-au prioritizat măsurile care vizează reducerea riscului la inundații la nivel de A.P.S.F.R, ținând cont de obiectivele specifice de management al riscului la inundații.

Motivele care au stat la baza Hotărârii de Guvern: “pereții laterali ai turnului prezintă importante zone degradate, cu betoane desprinse”

DEGRADARE… Acumularea permanentă Solești se află într-o stare de degradare. Potrivit Notei de fundamentare, care a stat la baza Hotărârii de Guvern, barajul prezintă mai multe deteriorări: „pereul de pe taluzul amonte prezintă dale fisurate și exfoliate; rosturile dintre dale sunt distruse; dispariția stratului drenant de sub mai multe dale; covorul vegetal de pe taluzul aval este foarte slab dezvoltat; împrejmuirea barajului este degradată. Starea tehnică a golirii de fund: pereții laterali ai turnului prezintă importante zone degradate, cu betoane desprinse; în zonele în care armătura este la suprafață se constată o corodare a acesteia; la nișele pentru pozarea batardourilor se constată o desprindere a betonului, pe alocuri și corodarea pieselor metalice înglobate în beton; rizberma din anrocamente din piatră brută necesită completări; canalul de evacuare necesită decolmatare. Canalele pentru puțurile autodescărcătoare sunt colmatate, iar o parte din puțuri nu prezintă indicii de funcționare. Debitele de infiltrație prin corp baraj, cât și cele din pânza freatică sunt cumulate și măsurate în cele două puncte de măsurare din bazinul disipator al golirii de fund, debitele sunt colectate și cu ajutorul bretelelor drenante de la baza barajului. Se impune departajarea modului de evacuare și realizare a măsurătorilor, ținând cont că este vorba de parametrii diferiți privind comportarea umpluturilor din baraj și subpresiunile din terenul de fundare. Sistemul de măsurare pentru solicitările exterioare necesită a fi îmbunătățit prin instalare a două stații hidrometrice în secțiunile podurilor din localitățile Solești și Vaslui care să fie dotate și cu senzori radar și sistem video pentru monitorizarea blocajelor potențiale cu plutitori și a efectelor ghețurilor. În privința funcționării echipamentelor de măsurare și monitorizare (EMM-urilor) pe secțiunea de urmărire a infiltrațiilor prin corpul barajului se constată că, opt din cele 11 puțuri pătrund în terenul de fundare. Această situație determină concluzia că aceste puțuri de fapt măsoară nivelul presiunii hidrostatice din talpa de fundare și nu nivelul piezometric și alura curbei de infiltrație practice prin baraj”, se arată în Nota de fundamentare.

Reabilitarea acumulării Solești va reduce riscul de inundații

Potrivit aceluiași document, la acumularea permanentă Solești s-a efectuat o expertiză tehnică care a arătat că este „oportună demolarea centrului de exploatare și intervenție existent și realizarea unui nou centru de exploatare și intervenție în incinta existentă, pe amplasamentul actual al centrului de exploatare și intervenție. Clădirea propusă va fi amplasată pe locația actuală a centrului de exploatare și intervenție existent, în cadrul incintei aferente. Urmare a stării actuale, se impune realizarea lucrărilor la obiectivul de investiție „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării permanente Solești, pe râul Vaslui, județul Vaslui”, ce vor contribui la asigurarea durabilității, rezistenței și mărirea gradului de siguranță în exploatare a barajului, reducerea riscului de inundații în vederea protejării populației, infrastructurii și a obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc și protejarea corpurilor de apă, a biodiversității prin măsuri ecologice relevante în special cele privind migrației peștilor și prin măsuri pentru asigurarea debitului ecologic și de prevenire a eutrofizării corpurilor de apă. Lucrările hidrotehnice propuse sunt localizate pe amplasamentul actual al acumulării, la km 420 pe râul Vaslui, în localitatea Satu Nou, comuna Solești, județul Vaslui. Râul Vaslui este afluent de stânga al râului Bârlad și are codul cadastral XII.1.78.16. Măsurile prevăzute vor avea consecințe pozitive importante și au în vedere îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării Solești, asigurarea durabilității, rezistenței și mărirea gradului de siguranță în exploatarea barajului, reducerea riscului de inundații în vederea protejării populației, infrastructurii și a obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc și protejarea corpurilor de apă, a biodiversității prin măsuri ecologice relevante în special cele privind migrației peștilor și prin măsuri pentru asigurarea debitului ecologic și de prevenire a eutrofizării corpurilor de apă. Investiția va avea un impact major pozitiv asupra întregii regiuni de dezvoltare din zonă”, se mai arată în Nota de fundamentare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.