spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | Răzeșii de la Vinderei au devenit liberali după ce PSD i-a umilit. Sterică Antohi, omul care vrea să facă prima stațiune cu ape termale din județ

- Advertisement -

MUTARE… Sătui să mai fie trădați și umiliți de cei care conduc PSD la Vaslui, consilierii locali ai acestui partid din Vinderei, în frunte cu liderul lor Sterică Antohi, au decis să plece cu tot cu organizație la PNL, când au văzut că toată munca lor din opoziție a fost răsplătită cu nominalizarea lui Ionuț Ghiur, primarul în funcție venit de la ALDE, drept candidat PSD în comună. După ce Ghiur a anunțat că va trece la PSD, Solomon i-a obligat pe cei care patru ani au fost paznicii opoziției în comună să se alinieze în spatele acestuia, ca și cum toată munca lor a fost în zadar. “Ne-am fi aliniat cu mare plăcere în spatele unui primar, dar domnul Ghiur nu este un lider pentru comunitatea noastră. Dumnealui este un mic dictator, care conduce această comună doar în interes personal. Decizia de a ne muta la PNL a venit ca urmare a voinței grupului nostru de a ne continua activitatea și de a pune în practică proiectul politic pentru renașterea Vindereiului. Poate sună pompos, dar a venit timpul ca această comună să fie administrată nu doar pentru interesele unui grup, ci în interesul tuturor, mai ales că avem aici un potențial uriaș“. Proiectul politic al echipei lui Antohi este cu adevărat liberal, chiar dacă a fost gândit de social -democrați. Aceștia își doresc o infrastructură (drumuri asfaltate sau rețea de apă și canalizare în sate) realizate după un plan bine făcut, nu la întâmplare, cum este acum. Dar poate cel mai îndrăzneț vis este acela de a reconstrui tabăra de la Tălășman prin fonduri europene și de a crea o mini-stațiune balneoclimaterică, fiindcă zona deține izvoare termale puternice. Poate părea o utopie la prima vedere, însă Sterică Antohi spune că are un coleg, primar în Vrancea, care a finalizat un astfel de proiect pentru comuna sa. Acesta mai vrea să creeze la Vinderei o comunitate a meșterilor populari, finanțați prin AFIR, fiindcă în zonă sunt cei mai vestiți împletitori de coșuri și mobilier din salcie.

O adevărată revoltă a avut loc, zilele trecute, la Vinderei, acolo unde consilierii PSD au decis să treacă în bloc, în tabăra liberală. Poate că unii o consideră trădare, dar consilierii locali își motivează gestul și spun că ei sunt cei care au fost trădați de către conducerea județeană a PSD Vaslui în momentul în care au fost obligați să se alinieze în spatele primarului Ionuț Ghiur, cel pe care l-au criticat până acum. “Am fost consilieri locali din partea PSD timp de 8 ani, dar în acest moment suntem puși în situația de a schimba tabăra. Nu considerăm că este un act de trădare, ci un act de abandon din partea celor din conducerea județeană a PSD. Vom pleca la PNL și nu numai noi, consilierii locali, ci și o parte importantă din membrii de partid. Am ales să facem lucrul acesta după ce am fost obligați să ne aliniem în spatele unui primar pe care noi l-am criticat ani la rând. Nu ar fi fost nicio problemă dacă am fi avut în fața noastră un primar bun, unul care să merite lucrul acesta, dar la Vinderei lucrul acesta nu este valabil. Aici, primarul este, de fapt, un dictator cu un comportament atipic în primărie și care aduce investiții în comună, dar le face cu alte scopuri decât pentru binele comunității. Și un exemplu în acest sens este firma adusă tocmai de la Huși, de la un coleg de partid al primarului, care să aducă alimente beneficiarilor cardurilor sociale, acei 250 de lei pe care i-au primit cei cu venituri mai mici», spune Sterică Antohi. Acesta povestește, în continuare, fapte greu de imaginat. Angajații primăriei au fost cei care distribuiau alimentele aduse chiar dacă, la nivel județean, există o întreagă rețea de magazine unde pot fi folosite cardurile sociale. Primarul Ionuț Ghiur a ales să facă lucrul acesta și nu oricum. La un moment dat, sala de ședințe a primăriei devenise un punct de lucru al firmei, unde se depozitau pachetele cu mâncare și unde se făceau operațiunile cu cardurile sociale. Terminalele erau afișate fără niciun fel de jenă într-o instituție publică. Firește că totul gratuit, pentru binele comunității și buzunarele unor șmecheri.

Un drum din satul Valea Lungă de abia asfaltat a fost tăiat de peste o sută de ori pentru a pune rețeaua de canalizare

Sterică Antohi a arătat câteva exemple de proastă administrare a edilului mai ales atunci când asfaltul turnat în localitatea Valea Lungă a fost tăiat din loc în loc pentru a se monta apa și canalizarea. «Ar fi trebuit să existe un masterplan înainte de a face investiții. Asfaltezi și apoi distrugi asfaltul – nu este cea mai bună soluție. Și nu doar atât. Noi, consilierii din opoziție, am reușit să atragem atenția asupra unui credit pe care voia să-l facă primarul prin Trezorerie și banii să fie folosiți pentru achitarea unui proiect de asfaltare deja realizat și pe care ar fi trebuit să plătească Consiliul Județean. Mai exact, în momentul în care au fost începute lucrările, noi am întrebat primarul dacă există și suma necesară proiectului. Ne-a dat asigurări că există și că cei din Consiliul Județean i-au promis că îi vor da banii. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, așa că primarul a găsit soluția împrumutului. Noi ne-am opus, dar ne-a obligat Buzatu să aprobăm, însă în cele din urmă cei de la Trezorerie au observat că sunt nereguli, după ce noi inițial nu am fost de acord și nu au mai dat banii», spune Sterică Antohi.

Comuna Vinderei, un potențial ce trebuie valorificat

După ce PNL i-a validat candidatura, Sterică Antohi vede viitorul cu alți ochi pentru Vinderei. Acesta are planuri mari, iar unul dintre ele, despre care spune că se va ocupa chiar în primele luni de la instalare, este legat de reabilitarea stațiunii de la Tălășman și valorificarea izvoarelor termale. “Plecat din PSD, am ales să candidez din partea PNL pentru că sunt covins că un partid istoric ca acesta are puterea de a mă sprijini pentru a ajunge primar. Dacă cetățenii mă aleg, primul lucru pe care vreau să-l fac este legat de fosta stațiune de la Tălășmani. Comuna Vinderei are un potențial unic în județul Vaslui care poate fi exploatat pentru binele comunității. La Tălășman, acea mică stațiune părăsită acum poate fi readusă la viață, cu ajutorul fondurilor europene și tot acolo putem pune, încă o dată, în valoare, izvoarele termale. Mai ales că aceasta a funcționat înainte de Revoluție și mulți ani după, ca tabără de copii. Avem izvoarele termale cu apă la 70 de grade Celsius, în mijlocul unei păduri seculare de stejari. Construcțiile există deja, astfel că acestea trebuiesc doar reabilitate și redesenate. Am prieten, primar în județul Vrancea, care a făcut o astfel de stațiune. Așa că pot să îi cer sprijinunl și știu exact ce trebuie făcut pentru implementarea unui astfel de proiect susținut din fonduri europene. În plus, tot aici există singura rezervație naturală de ghiocei din România, protejată și ar aduce un renume mini-stațiunii noastre. Și vreau, ca primar, să mă ocup de acest proiect chiar în primele luni de mandat. Dus la capăt, un proiect ca acesta va genera multe locuri de muncă și o dezvoltare durabilă a comunei Vinderei. Suntem comuna prin care trece calea ferată și accesul la stațiune ar fi facil. Mai mult, putem beneficia de această oportunitate și pentru investițiile mari din comună. Una e să cari piatra cu camionul și alta s-o aduci direct de la munte pe calea ferată. Apoi, avem în Vinderei, cea mai mare comunitate de meșteri populari, specilizați în împletituri de răchită. Aceștia pot fi ajutați și îndrumați pentru a accesa fondurile europene puse la dispoziție prin AFIR. Astfel, aceste meșteșuguri pot aduce plus valoare multor familii, dar și dezvoltarea unui sector economic puternic. Mobilierul împletit din răchită ar punea fi brandul comunei noastre”, mai spune Sterică Antohi.

Nea Grigore, omul care vrea o schimbare în comună, a ajuns să nu mai creadă în dreptate

VOCEA SATULUI… În periplul reporterilor ziarului prin comună, ne-am întâlnit la marginea pădurii cu nea Grigore. L-am întrebat despre alegeri, despre cum a fost administrată comuna. Cu privirea de răzeș autentic, cu mult curaj, acesta ne-a povestit oful său. Spune că a fost deposedat de pământul primit moștenire de la părinți de către fosta secretară a Primăriei Vinderei. A încercat, de-a lungul timpului, să-și recupereze bucata de pământ, dar degeaba. S-a lovit și de refuzul primarului Ionuț Ghiur, astfel că a ajuns ca astăzi să creadă că nimeni, niciodată nu-i va face dreptate. “Am fost pus în posesie și a venit fosta secretară a primăriei și m-a deposedat de el. Nici actualul primar nu vrea să mă ajute să îmi revină pământul, primit moștenire de la părinții mei. Am depus cerere la actualul primar, dar m-a refuzat, că doar nu era să ia pământul de la secretară. A promis că vine să facă asfalt și a măsurat pe aici, dar degeaba, că nimic nu s-a întâmplat. I-am cerut să decolmateze șanțul pentru că mă inundă sau când plouă, dar nu s-a întâmplat nimic. Acum ce să mai zici, că degeaba îți cauți dreptatea pentru că nu ai să o mai vezi”, spune nea Grigore.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Deci, cine pleca la PSD trebuie blamat iar cine vine la PNL trebuie ridicat in slavi! Să vorbiți cu ăia de au mers la liberali peste vreo doi ani să vedeți ce părere au despre Oli și Nelu. Asta în cazul in vor mai fi membri PNL!

  2. Adevărul este că multe sate au canalizări de tot căcatul, făcute la bătaie de joc, care se înfundă și dau pe afara mereu. Nu sa vrut ceva fiabil, sa furat la materialele folosite la greu, au luat marfa ieftina la preț de lux, că să își bage paaleandatul in buzunare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.