spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
11-ian.-2025

Razbunarea sotiei pe sot si amanta. VEZI motivarea judecatorilor privind sentinta de arestare a celor trei principali acuzati

- Advertisement -

O adevarata telenovela a fost expusa in fata judecatorilor in aceste zile, chiar de catre avocatii care ii aparau pe protagonistii dramei sentimentale. Toata povestea „de amor” din spatele acestui impresionant dosar cu acuzatii de frauda de la Universitatea de Medicina a fost cuprinsa in motivarea sentintei de arestare a celor trei principali acuzati: Adrian Ciureanu – directorul Directiei de Comunicatii al UMF, Daniela Drugus – directoarea administrativa a institutiei, si Corvin Pughin – reprezentantul firmei implicate in proiectul cu finantare UE care ar fi fost fraudat. Aceasta motivare a sentintei de arestare pentru 29 de zile a fost finalizata vineri.

Potrivit avocatilor, intreg scandalul de la UMF, care ar deveni astfel necredibil, a fost iscat din cauza geloziei oarbe a sotiei lui Ciureanu la adresa „amantei”: directoarea Drugus. Sotia geloasa, care e informatician, la fel ca sotul, a dus procurorilor DNA 172 de file cu continutul unor mail-uri compromitatoarea, luate din calculatorul de acasa. Avocatii spun ca acestea nu pot fi probe.

Aspectele de natura sentimentala din scandalul de la UMF au fost folosite pe larg de avocatii apararii pentru a incerca sa stopeze arestarea clientilor lor. Judecatorii au definitivat vineri motivarea sentintei prin care au dispus arestarea preventiva a directoarei administrative a UMF, Daniela Drugus, a directorului Centrului de Comunicatii din cadrul universitatii, Adrian Ciureanu, si a reprezentantului firmei Maguay Impex SRL din Bucuresti, Corvin Pughin. Potrivit acestei motivari, avocatii au incercat sa speculeze la maximum faptul ca intregul dosar nu reprezinta decit o razbunare a unei sotii orbite de gelozie, care, dintr-o lovitura, putea sa „doboare” atit sotul pe care il acuza de adulter, cit si presupusa amanta a acestuia, directoarea administrativa a UMF, Daniela Drugus.

In pledoariile lor, avocatii celor trei au aratat-o cu degetul pe denuntatoare, fosta sotie a lui Adrian Ciureanu, Sorina, care s-ar fi simtit tradata si ar fi dorit sa se razbune. „Odata cu denuntul fostei sotii a inculpatului Ciureanu, aceasta a depus si 172 de file care reprezinta continutul unor e-mailuri. Aceste e-mailuri au fost predate de fosta sotie pe format de hirtie, preluate din calculatorul personal, insa nu sint coroborate cu alte probe existente la dosar. Acestea sint e-mailuri care nu sint obtinute de organele de urmarire penala ca urmare a unei autorizatii de interceptare a corespondentei electronice, din care sa rezulte ca textele sint reale, ci pur si simplu procurorii au inaintat e-mailurile printate de fosta sotie a inculpatului Ciureanu, in contextul in care, intr-un act de razbunare, ar fi putut sa consemneze orice vroia dumneaei, nefiind confirmate de ceea ce procurorii au gasit ulterior pe hard-disk, cu ocazia perchezitiei. Pe de alta parte, aceste e-mailuri nu au fost certificate, nu au fost expertizate, nu avem certitudinea ca nu s-au operat modificari in continutul acestor mesaje electronice. (…) S-a dorit ca acest proiect sa fie transformat intr-un dosar penal, la sesizarea unei persoane de rea-credinta (o sotie geloasa), care a vrut sa atinga doua persoane: fostul sot si presupusa amanta”, au mentionat avocatii in fata judecatorilor. De asemenea, aparatorii au aratat ca, din acele e-mailuri, fosta sotie a lui Adrian Ciureanu a tras concluzia ca acesta avea relatii extraconjugale.

„Baza acestor acuzatii o constituie o «redare» a unui e-mail prezentat de fosta doamna Ciureanu. Se va vedea ca, dupa declaratia doamnei M. (fosta sotie a lui Ciureanu, actualmente Margineanu – n.r.), este declaratia contabilului D., care spune ca, din aceste e-mailuri, el si fosta doamna Ciureanu au tras concluzia ca Adrian Ciureanu a intretinut o relatie amoroasa cu D (Drugus, n.r.). Aceasta vine sa dovedeasca faptul ca nu este decit un act de razbunare (…) Fosta doamna Ciureanu putea sa aduca doua foi si sa spuna ca a primit e-mailuri de amor de la domnul procuror”, au adaugat avocatii.

„Nu am motive sa-mi fie rusine!”

In fata instantei, cei trei acuzati au vrut sa dea declaratii. Dupa incheierea pledoariei avocatilor, acuzatii si-au sustinut nevinovatia si au solicitat sa fie cercetati in libertate. „Nu am motive sa-mi fie rusine! Sint extrem de mindru de ceea ce am realizat la UMF si consider ca imprejurarea prin care Scoala de Medicina din Iasi este invidiata de alte scoli de profil din tara pentru gradul de informatizare care exista e un lucru cert. Pentru aceasta, solicit sa fiu cercetat in stare de libertate si garantez ca se vor auzi numai lucruri frumoase despre platforma de e-learning de la UMF Iasi”, a declarat Adrian Ciureanu. La rindul ei, Daniela Drugus a sustinut ca ii este rusine ca s-a ajuns la o asemenea situatie. „Imi cer scuze pentru elementele de mahala. Vreau ca instanta sa aiba convingerea ca sint de buna-credinta. Nu reprezint un pericol public. Este pacat ca UMF a fost tirita in acest scandal, dar mi-as dori sa existe convingerea ca UMF va rezista si, la viitoarea evaluare, de peste patru ani, va fi pe acelasi loc”, a spus Drugus.

Totodata, Corvin Pughin a sustinut ca este nevinovat de acuzatiile care i s-au adus. „Am actionat de buna-credinta in acest proiect. Solicit sa fiu cercetat in libertate, tocmai prin prisma implicarii mele in societate in mod pozitiv”, a precizat Pughin. Pe de alta parte, in motivarea sentintei de arestare, care s-a judecat marti, judecatorii au considerat ca se impunea arestarea preventiva. „Modul insidios in care se presupune ca au actionat inculpatii, asa cum a fost retinut de organele de ancheta, a afectat prestigiul si credibilitatea unei institutii fundamentale pentru mediul universitar iesean – UMF – si afecteaza puternic perceptia investitorilor interni si externi in sens negativ. Starea de pericol pentru ordinea publica in cazul acestor inculpati presupune o rezonanta sociala a unor fapte grave atit in rindul comunitatii locale, dar si la nivelul intregii ordini sociale. In speta, banuiala care planeaza asupra inculpatilor face ca lasarea lor in libertate sa constituie un pericol pentru ordinea publica”, au mentionat magistratii in sentinta.

Amintim ca cei trei au fost arestati pentru 29 de zile, acestia fiind acuzati ca ar fi participat la trucarea unei licitatii privind proiectul e-learning si ca ar fi fraudat fonduri europene in valoare de peste 6 milioane lei. Pe lista invinuitilor se mai afla 13 persoane fizice, printre care si rectorul UMF, Vasile Astarastoae, dar si fiica acestuia, Daniela, precum si prorectorul universitatii, Dragos Pieptu.

––

Citeva stenograme din dosar

In cadrul motivarii sentintei, judecatorii ieseni au redat parti din conversatiile telefonice purtate de inculpati si interceptate de catre anchetatori. Iata pasajele redate de magistrati pentru motivarea arestarii celor trei acuzati:

„Adrian Ciureanu: Vroiam sa-ti dau… sa-ti transmit o veste buna. Contestatia boilor aia de PROSIT a avut soarta anticipata.
B.: Adica soarta porcului de Craciun!”

„Corvin Pughin: Aveam doua subiecte ca sa spun, ala, primul, era legat de partea cu sponsorizarea, pe care am inteles-o si eu… Rugamintea ar fi ca sa ajungem la ceea ce doreati dvs. Daca putem sa facem un circuit altfel, anume nu neaparat cu sponsorizare, ci cu decontare facuta de noi, ca ne-am depasit demult cota de sponsorizare.
Daniela Drugus: Deci, eu pot, dar nu… in primul rind, sa o luam cu inceputul: pe ce suma te-ai hotarit? (…) Bun, stii care e ghinionul tau? E ca tin minte ceea ce am de primit (…) Imi este greu sa acopar suma prin prestari servicii…”

„Adrian Ciureanu: Ati stabilit ca nu punem pe factura convorbirea asta telefonica, nu? Si nu o scade din sponsorizare?

Daniela Drugus: Bineinteles, pentru ca ma astept sa fie un partener absolut corect, sa aprecieze la valoarea justa colaborarea cu universitatea noastra si sa dea sponsorizare exact cit merita pentru el aceasta institutie.

Adrian Ciureanu: Am sa-i spun. Deci, este vorba despre «sponsorizare cit merita institutia».

Daniela Drugus: In ochii lui, cit si ca partener. Bineinteles, cer un bonus pentru frumusetea textului.

Adrian Ciureanu: Care text, acesta cu… pe care mi l-ati recitat mai inainte?

Daniela Drugus: Sponsorizarea! Sa faca diferenta dintre a cere taranul: «Vreau si eu…», si calitatea textului prin care am solicitat acest lucru…”

––

Rectorul Vasile Astarastoae a fost vineri la DNA: A primit interdictie de a parasi tara

Sefii Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa” Iasi, rectorul Vasile Astarastoae si prorectorul Dragos Pieptu, au fost nevoiti sa dea declaratii ieri in fata procurorilor DNA Iasi. Primul care a sosit ieri-dimineata la sediul DNA Iasi a fost prorectorul UMF, conf.dr. Dragos Pieptu. La vederea reprezentantilor mass-media, Pieptu a incercat sa se ascunda dupa un gard amplasat linga o constructie din apropierea DNA. Dupa citeva momente, acesta si-a dat seama ca nu are pe unde sa ajunga in fata anchetatorilor decit pe poarta principala a institutiei, astfel incit a ajuns in fata jurnalistilor. Intrebat de ce se afla la DNA, Pieptu a raspuns scurt: „Se stie acest lucru”: „Stiti foarte bine de ce am fost chemat la DNA astazi. Vreau sa va spun ca, timp de patru ani, in care UMF a ajuns acolo unde a ajuns, nu a scris nici un ziar despre acest lucru, insa acum toata lumea scrie”. In urma acestuia a intrat avocata care il reprezinta, Maria Aldea. Dupa aproximativ jumatate de ora, cei doi au iesit de la intilnirea cu procurorii anticoruptie, insa nu au dorit sa mai faca vreun comentariu. In jurul orei 11, Maria Aldea s-a intors la DNA Iasi, de aceasta data insotita de celalalt client: rectorul UMF, prof.dr. Vasile Astarastoae.

Acesta nu a vrut sa spuna nimic in momentul sosirii, avocata Aldea mentionind ca lucrurile vor fi clarificate printr-un comunicat chiar de catre anchetatori. Dupa aproape doua ore, cei doi au parasit cladirea si au incercat pe cit posibil sa se fereasca de reprezentantii presei. Totusi, rectorul UMF a tinut sa-si reafirme nevinovatia. „Sint nevinovat. In rest, nu pot sa va spun nimic, procurorii va vor informa printr-un comunicat”, a precizat rectorul UMF. La intrevederea de vineri-dimineata, lui Astarastoae i s-au adus la cunostinta invinuirile si s-a dispus obligarea acestuia sa nu paraseasca tara pentru o perioada de 30 de zile.

Acuzatiile aduse lui Astarastoae

Procurorii DNA au emis vineri dupa-amiaza un comunicat, in care au precizat ca rectorul UMF este acuzat de comiterea mai multor infractiuni. „In sarcina lui Vasile Astarastoae s-au retinut doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, conflict de interese si aderare la un grup infractional organizat”, au precizat procurorii. De asemenea, acestia au mentionat ca Astarastoae ar fi cerut in mod nelegal rambursarea sumei de 1,3 milioane de lei de la Ministerul Comunicatiilor. „In cursul anului 2010, Vasile Astarastoae a intocmit si depus la Ministerul Comunicatiilor doua acte (o cerere de rambursare si un raport de progres), prin care solicita rambursarea sumei de 1.292.714,64 lei, achitata de UMF Iasi catre SC Maguay Impex SRL. In aceste documente, inculpatul a consemnat in mod nereal ca serviciile de instruire, in valoare de 160.000 de lei, au fost efectuate si ca au fost implementate mai multe cursuri in format electronic, desi platforma este nefunctionala. Ca urmare a demararii cercetarilor in acest dosar penal, plata solicitata nu a mai fost achitata”, au adaugat reprezentantii DNA.

„Si-a angajat fiica la IML”

Anchetatorii au mentionat ca rectorul UMF ar fi prejudiciat UMF cu o suma de 37.200 de lei, bani ce ar fi fost recuperati. „In derularea aceluiasi proiect, in cursul lunii noiembrie 2009, inculpatii Vasile Astarastoae si Daniela Drugus, cu incalcarea prevederilor legale, au incheiat un contract de prestari servicii cu o societate comerciala, motiv pentru care UMF a fost prejudiciata cu suma de 37.200 de lei, suma ce a fost recuperata”, au spus procurorii.

Acestia au adaugat ca rectorul UMF a angajat-o pe fiica sa la IML. „Pe 31 martie 2010, intre Ministerul Muncii si Institutul de Medicina Legala (IML) Iasi a fost incheiat un contract, finantat in principal prin Programul Operational Sectorial «Dezvoltare Resurse Umane», ce are ca obiect punerea in practica a proiectului intitulat «Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare in domeniul managementului cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale». In acest context, Vasile Astarastoae, in calitate de director al IML si manager al proiectului, a dispus includerea in proiect si angajarea la IML Iasi, pe durata celor trei ani de implementare, a fiicei sale si a altor doua persoane din conducerea UMF Iasi, pentru a le facilita acestora obtinerea unor sume de bani cu titlu de drepturi salariale (in total – 14.496 de lei brut, din care suma de 8.773 de lei pentru fiica sa)”, au subliniat anchetatorii.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.