spot_img
spot_img
9.4 C
Vaslui
20-ian.-2025

Războiul mielului

- Advertisement -

Războiul mielului de Sfintele Paşti se înteţeşte ca un foc de tabără între asociaţiile crescătorilor de animale şi autoritatea sanitară veterinară. Confruntarea declaraţiilor se desfăşoară pe pajiştea largă a reformei guvernamentale.

„Există riscul ca de Paşti să nu avem carne de miel românească pe piaţă”,  anunţase liderul Federaţiei sindicale Agrostar, Nicolae Ştefan. Motivul – „scandalul” iscat între veterinari şi crescători, pe tema „identificării şi crotalierii animalelor”.

Întrucât a secat puţul subvenţiei, Agrostar a solicitat adoptarea unui act normativ care să stabilească limpede cine face inventarierea şi crotalierea animalelor.

Şarpele crotalierii

„Din 2011, potrivit reglementărilor UE, inventarierea animalelor şi crotalierea lor trebuie să cadă în sarcina producătorilor. În aceste condiţii, am cerut adoptarea unei legi care să ne permită să facem singuri acest lucru, să nu fim obligaţi să plătim unor medici veterinari. Cred că este important ca noi, pe banii noştri, să decidem ce şi cum să facem şi ni se pare absurd ca altcineva să decidă ce să facem cu banii noştri”, declara preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, Marcel Andrei.

Pentru crotalierea mieilor, oierul este nevoit să plătească 6 euro pentru fiecare miel. Întrucât, statul a înţărcat subvenţia şi la vaccinarea anticărbunos, costul pe cap de animal se ridică la 7 euro, în loc de 2 lei, la cât ar scoate-o singuri, aprecia liderul.

„Canibalismul” guvernamental

În cealaltă… tabără, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, ne liniştea: „La Paşti, se vor mânca miei româneşti!”, lovind scurt în „băieţii dăştepţi” din ciobănit: „Mieii nu s-au născut, dar noi speculăm că nu vom avea carne. Acei importatori şi speculanţi care s-au dezvoltat de 20 de ani în România produc panică”.

După care, a… tăbărât, flămând, asupra „oamenilor în halat alb” : „Dacă nu rezolvăm cu medicii veterinari să facă identificarea, îi mâncăm!”,

Cu cornu-n Autoritate

E clar că medicii veterinari le stau unora în gât! Aşa că, haida! cu cornu’-n Autoritate! Pe imaşul generos al restructurării, câteva asociaţii ale crescătorilor de animale au cerut sacrificarea ANSVSA şi răstignirea ei între două ministere. După care, au cerut şomajul a nici mai mult, nici mai puţin de 2.500 de angajaţi, odată cu înstrăinarea laboratoarelor sanitar-veterinare.

Cel mai vehement s-a dovedit a fi Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România: „ANSVSA a făcut mai mult rău decât bine”, ”datorită acestei instituţii s-au închis atâtea abatoare!”

Ce mai contează că motivul n-a fost vreun capriciu al medicilor, ci încălcarea gravă a normelor sanitar-veterinare.

Legea e clară

Discutăm la temă cu dr. Viorel Gheorghiţă, directorul executiv al DSVSA Galaţi. „În ceea ce priveşte crotalierea, legea este clară. Potrivit OUG 23/2010, începând cu luna aprilie 2010, exploataţiile non-profesionale de ovine şi caprine (art. 5 alin. 4) –  şi din ianuarie 2010 şi exploataţiile non-profesionale de bovine (OUG 113/2002, art. 6 alin 11)  – pot să efectueze identificarea animalelor şi prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal. Începând cu aprilie 2010, în exploataţiile comerciale de ovine şi caprine (OUG 23/art. 6 alin 10), activitatea de identificare şi înregistrare se efectuează de către proprietarul animalelor”.

„La Direcţie, cu excepţia AGRIMAT, nu s-a înregistrat nicio asociaţie pentru a proceda la identificarea şi înregistrarea animalelor! Aşteptăm de la primăriile din judeţ, notificări privind locaţiile de vânzare şi sacrificare a mieilor şi controlul sanitar-veterinar”.

Aşadar, de treabă este. „Presiuni vor exista întotdeauna cât timp există unii care au interesul să vândă oricând, oricum şi oricât, ne-a declarat dr. Viorel Gheorghiţă, citându-l pe şeful ANSVSA!

Însă, Agenţia Naţională trebuie să rămână, dacă vreţi, interfaţa, reprezentantul instituţional al statului roman faţă de cei 22 de milioane de cetăţeni.

Preţul mielului de Paşti urcă la cer

În finalul acestei dispute, cel puţin o concluzie a interlocutorului nostru se impune. Niciodată nu s-a întâmplat ca din vina serviciilor veterinare să nu se găsească pe piaţă miei de Paşti.

Dar cu ce preţ? Evident, mai mare, decât anul trecut, din cauza costurilor ridicate ale furajelor şi a întârzierii subvenţiilor. Crescătorii, deja, au anunţat: carnea de miel va fi mai scumpă cu până la 30 la sută, iar mieii se vor vinde cu 15 lei/kg în viu şi 30 lei/kg în carcasă.

Mielul de Paşti, jertfit pentru păcatele lumii, va atârna tot mai sus pentru mulţi dintre semenii noştri!

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.