Pentru 40 de copii nu sunã astãzi clopotelul
NERVI… Scandal de proportii în localitatea Portari, cu o zi înainte de debutul noului an scolar. Zeci de pãrinti au blocat drumul de acces în sat, supãrati cã patronul firmei care are licentã de transport persoane în zonã îi obligã sã îi ducã pe elevi la scolile din oras cu microbuzele lui, printre cãlãtorii obisnuiti, desi oamenii au încheiat un contract cu un alt transportator, care le-a oferit un pret mai bun la abonament. Mai mult decat atât, în sat sunt douã scoli închise cu ani în urmã, pentru cã nu a fost întrunit numãrul necesar de elevi. Acum, 40 de copii, dintre care 28 de gimnaziu, sunt nevoiti sã facã naveta la scolile din oras… cum pot.
NESIMTIRE Satul Portari e la un pas de revoltã, dupã ce pãrintii celor 40 de elevi care trebuie sã facã naveta la scolile din Vaslui au aflat cã firma cu care au încheiat contract pentru transportul acestora a fost reclamatã si scoasã din „cãrti” de cãtre patronul firmei care detine licentã în zonã. În scandalul adultilor, de suferit au copiii, care sunt nevoiti sã strãbatã aproape 30 de km zilnic, ca sã învete carte în oras. Asta desi în sat sunt douã unitãti de învãtãmânt, dar care au fost închise pentru cã nu sunt suficienti elevi. Neputinciosi în fata sistemului, oamenii au cãutat solutii încã din timpul vacantei pentru cã multi nu au bani sã plãteascã o gazdã în Vaslui. Asa cã au început discutiile chiar cu patronul firmei care a câstigat licitatia pe drumul respectiv si care face curse regulate în zonã, dar care le-a cerut 160 de lei/lunã, pentru fiecare copil. Suma depãsea posibilitãtile multor familii, asa cã a fost contactatã o firmã de transport local din Vaslui, care le-a oferit un pret mai bun, 115 lei/lunã. Bucurosi, oamenii au bãtut palma, numai cã problema lor era departe de rezolvare. „Perdantul” s-a supãrat atât de tare când a vãzut cã altul e gata sã-i ia pâinea de la gurã, încât s-a înarmat cu toate actele si „proptelele” pe care le are si s-a plâns sefilor supremi, la Consiliul Judetean, de „nedreptatea” care i se face. Culmea, problema lui s-a rezolvat ca prin minune! Nu si problema transportului elevilor. S-au fãcut presiuni, iar firma care a luat deja banii de la oameni a renuntat la contract si i-a lãsat pe copii „în aer” chiar din prima zi de scoalã.
„Vrea sã se îmbogãteascã pe spatele nostru!”
Oamenii sunt revoltati si spun cã au câte doi-trei copii la scoalã si practic le este imposibil sã plãteascã 160 lei pentru un abonament. „Suntem foarte supãrati de ce se întâmplã. Copiii nostri sunt aruncati de colo-colo, ca niste mingi de ping-pong. Scolile din Portari sunt închise. Una dintre ele este nouã, modernã. Nu sunt profesori. Primarul nu ne bagã în seamã pentru cã nu am dus copiii la Zãpodeni, peste deal. Am sunat la Ministerul Învãtãmântului sã ne ajute si ne-au promis cã mâine, luni, încearcã o rezolvare. Nu vrem sã ne trimitem copiii cu microbuzele lui nea Stelicã, deoarece nu avem sigurantã, iar abonamentul e foarte scump. El duce copiii numai pânã unde poate în oras, dar firma cu care am vorbit deja îi lasã în poarta scolilor. Nu se poate asa ceva! Copiii nostri sã meargã în microbuz în picioare, printre oameni bãuti, tot felul de mirosuri si oameni. Sunt elevi, vin de la scoalã, sunt obositi. Trebuie sã aibã conditii. Din toatã sãrãcia am plãtit abonament, dar nu am dat cât a vrut domnul acesta, care vrea sã se îmbogãteascã pe spatele copiilor nostri.”, spuneau oamenii. Sunt familii care trebuie sã trimitã la scoalã câte doi sau trei copii. „Pentru noi e mult cât ne cere domnul. Si, în plus, învãtãmântul e gratuit în tara asta. Eu am trei copii la scoalã, iar venitul meu este de 400 de lei. Muncesc pãmântul pe rupte. Vreau sã-i tin la scoalã, sã-i fac oameni, dar nu e normal sã fim bãtaia de joc a unora. De unde îi mai dau bani de caiete, de pachet, dacã eu dau 8 lei pe un bilet dus-întors, în fiecare zi, pentru un singur copil?! E jaf la drumul mare! Vrea el cu orice pret sã se îmbogãteascã, iar noi sã murim de foame. Anul trecut a dus copiii la Vaslui doar douã sãptãmâni, apoi i-a lãsat în drum. Îi ducea într-o Dacie, câte opt înghesuia odatã, cã avea consum mai mic. Nu mai avem încredere în el. Sã îsi facã treaba lui, sã ducã pasageri, nu ne intereseazã. Noi cu banii nostri hotãrâm cu cine ne trimitem copiii la scoalã. El nu întelege cã nu îi ia nimeni pâinea de la gurã. E o cursã specialã, pentru elevi.”, au mai spus pãrintii.
Cum ajung elevii, astãzi, la cursuri?!
L-au asteptat în drum, ieri dupã-amiazã, pe patronul firmei respective si l-au luat la întrebãri. I-au pus în vedere sã îsi retragã plângerea si sã nu-i mai ameninte cu ARR-ul, deoarece sunt dispusi „sã-l scoatem din sat cu tot cu rablele lui, pentru cã burduseste microbuzele cu oameni si nu respectã nicio regulã”. Omul le-a reamintit cã astfel de curse nu poate face oricine, în orice conditii, mai ales cã el a câstigat licitatia de transport în zonã. Speriat de amploarea pe care a luat-o acest scandal, el i-a asigurat pe sãteni cã nu vrea decât sã îsi facã treaba, sã respecte legea. Bãrbatul nu vrea sã îsi piardã cãlãtorii, iar pãrintii i-au promis cã numai copii vor urca în acea masinã, nu si adulti. Rãmâne de vãzut cum vor ajunge elevii la scoli în aceastã dimineatã, în conditiile în care autoritãtile locale si cele judetene au rãmas insensibile la problema lor.
Amenintat de pãrinti cu bãtaia
Cu certitudine, transportatorul care a îndrãznit sã elibereze abonamente copiilor nu va merge astãzi la Portari întrucât, spun pãrintii, a fost amenintat si i s-a interzis sã meargã în sat sã ducã elevii la scoalã. Oamenii si-ar dori ca elevii sã învete la scolile din sat nu sã fie nevoiti sã facã naveta. Dacã acest lucru nu este posibil, atunci mãcar sã le fie pus la dispozitie un microbuz si, chiar dacã trebuie sã plãteascã din buzunarul propriu, sã fie un miijloc de transport destinat doar elevilor. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean trebuie sã transeze problema. Pânã la închiderea editiei, reprezentantii institutiei nu au putut fi contactati pentru un punct de vedere.