* Pentru continuarea negocierilor de asociere regională, fie Galaţiul va renunţa la tunel, fie Brăila la podul peste Dunăre
Constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Brăila – Galaţi – Tulcea „Dunărea de Jos” a început cu stângul. Deşi Consiliul Local gălăţean a fost convocat ieri, în şedinţă extraordinară, special pentru aprobarea documentelor care consfinţesc această asociere, Actul Constitutiv şi Statutul nu mai existau pe ordinea de zi la începutul şedinţei.
„Mi-aş fi dorit să validăm şi noi înfiinţarea Asociaţiei Intercomunitare Galaţi – Brăila – Tulcea, profitând de faptul că era o şedinţă extraordinară, că era un moment care puncta şi Ziua Europei. Din păcate, probleme de ordin tehnic, legate de anumite articole din Statut şi din Actul Constitutiv, ne-au făcut să amânăm pentru următoarea şedinţă votarea acestui document. Era frumos să se fi întâmplat astăzi, din păcate nu s-a putut”, a explicat dezamăgit primarul Marius Stan.
Traversarea Dunării reaprinde orgoliile
Deşi nimeni nu recunoaşte oficial, se pare că amânarea documentelor de ratificare a înfrăţirii între Galaţi, Brăila şi Tulcea este cauzată de faptul că autorităţile din cele trei unităţi administrative nu au ajuns la un acord privind aspecte importante: cine va conduce asocierea, cum va fi administrată şi unde vor merge taxele şi impozitele strânse. Primarul Stan este optimist şi afirmă că aceste aspecte sunt rezolvabile. Şi că important este să fie înfiinţată asocierea, iar apoi se pot stabili instrumentele de lucru.
O problemă spinoasă va fi şi traversarea Dunării. Brăila a făcut documentaţii peste documentaţii pentru un pod, în vreme ce Primăria Galaţi şi-a făcut planul de bătaie pentru un tunel pe sub Dunăre. „Tunelul nu se bate cap în cap cu podul. Va fi aleasă soluţia care este evident cea mai bună din punct de vedere financiar, urmând ca Ministerul Marilor Proiecte, condus de dl Şova, să stabilească care este proiectul cel mai avantajos. Noi am prezentat varianta noastră, cei de la Brăila au prezentat varianta pe care au avut-o analizată de foarte mult timp. Eu cred că orice ministru ar dori să intre în istorie cu o subtraversare! Ar fi prima din sud-estul Europei. Dar costul va decide”, a declarat Marius Stan.
Cert este că înfiinţarea asocierii celor trei judeţe va trebui aprobată în toate cele şase consilii locale şi judeţene din Galaţi, Brăila şi Tulcea. Iar dacă lucrurile se tergiversează din cauza orgoliilor care până acum au pus pe linie moartă cartierul Dimitrie Cantemir, Constanţa are toate şansele să preia frâiele viitoarei regiuni! Când doi se ceartă, al treilea câştigă!
- Advertisement -
- Advertisement -