RÃZBOI Agentia Nationalã de Integritate (ANI) a pornit un adevãrat rãzboi cu parlamentarii de Vaslui, mai nou cu deputatii care au trecut în Opozitie, odatã cu desfiintarea Uniunii Social Liberale. Este cazul deputatului Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui, cãruia i s-au adus acuze de incompatibilitate si fals în declaratii, pe motiv cã ar fi un avut un soi de PFA, însã nu l-a trecut în declaratia de interese. „Nu este adevãrat. Sã citeascã mai bine declaratiile mele de la intrarea în Parlament, în care am arãtat cã am înfiintat o întreprindere individualã, însã care este închisã de mai multi ani, deci nu desfãsoarã niciun fel de activitate comercialã”, a explicat Ciurariu. Nu este primul parlamentar care trece prin furcile caudine ale ANI. Anul trecut, deputatul PSD Toader Dima a fost gãsit incompatibil de cãtre Agentia Nationalã de Integritate (ANI), întrucât în perioada 20 decembrie 2012 – 14 martie 2013 a detinut, simultan, calitatea de deputat si functia de administrator al SC Ecoplant SRL. Astfel, aratã ANI, Dima a încãlcat prevederile legale potrivit cãrora „calitatea de deputat este incompatibilã cu functia de (…) administrator (…) la societãtile comerciale”, cât si pe cele conform cãrora „calitatea de deputat (…) este incompatibilã cu exercitarea oricãrei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului, precum si cu alte functii stabilite prin lege”. Parlamentarul husean s-a judecat cu ANI la Curtea de Apel Iasi si pe 17 februarie 2014 a câstigat procesul cu Agentia, demontând toate acuzele care i s-au adus. Si fostul senator PNL de Vaslui, Cristian David, are mari probleme cu legea. Directia Nationalã Anticoruptie îl acuzã pe fostul senatora emis un comunicat de presã în care precizeazã ce acuze i se aduc fostului senator de Vaslui sub aspectul infractiunilor de abuz în serviciu sub forma participatiei improprii, uz de fals si fals în declaratii.
Zeci de parlamentari au fost anuntati, ieri, cã sunt în atentia Agentiei Nationale de Integritate, pentru comiterea unor posibile infractiuni. ANI a constatat în cazul a 32 parlamentari (22 deputati si 10 senatori) încãlcarea regimului juridic al incompatibilitãtilor, precum si posibila sãvârsire a infractiunii de fals în declaratii. Printre parlamentarii acuzati de ANI de posibile infractiuni se numãrã si deputatul Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui, cel care „Se aflã în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat si calitatea de titular întreprindere individualã în cadrul CIURARIU FLORIN ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALÔ. Este cel putin ciudat modul în care ANI prezintã aceste date, la câteva zile dupã ce PNL a trecut în Opozitie, ceea ce te poate duce cu gândul la o rãfuialã politicã cu parlamentarii liberali, controlatã de anumite personaje de la Putere, care controleazã si institutia ANI. Deputatul Florin Ciurariu este foarte linistit si spune cã nu a încãlcat nicio lege. „Este o întreprindere individualã înfiintatã în 2011, lucram atunci pe un proiect si ni s-a cerut ca plata serviciilor pe acel proiect sã se facã pe o firmã privatã, de aceea am înfiintat aceastã activitate ca un PFA. Am primit niste sume pe acel proiect, pentru care am plãtit taxe si impozite la stat, deci nu am fãcut nicio problemã. Când am intrat pe functie la Institutul National de Statisticã, am închis activitatea pe acel PFA si am trecut în declaratia de interese faptul cã am acea întreprindere individualã, însã nu produc niciun venit. La fel, când am intrat la Parlament am mentionat în declaratia de interese acest PFA. De unde au apãrut acum aceste informatii, cã as fi fãcut fals în declaratii? Este o gresealã si pot oricând sã demonstrez asta, sunt un tip corect. Mai vreau sã spun ceva: nu am închis de tot aceastã întreprindere individualã, probabil îmi voi relua activitatea acolo dupã ce termin la Camera Deputatilor, doar nu voi sta toatã viata în Parlament. Am investit timp si bani si nu vãd de ce sã renunt la o activitate care, pe moment, este închisã si pentru care am dat declaratii oficiale”, a spus, în apãrarea sa, deputatul Ciurariu.
Deputatul Toader Dima a fost si el în „gratiile” ANI. S-a judecat la Curtea de Apel si a câstigat!
Din cauza unui asociat rãuvoitor, si deputatul PSD de Husi, Toader Dima, a intrat în atentia Agentiei Nationale de Integritate (ANI), în 2013. Atunci, acesta a fost gãsit în stare de incompatibilitate cu functia de administrator al societãtii „Ecoplant” SRL. Desi parlamentarul ceruse încã din 29 ianuarie 2013 dizolvarea acestei societãti comerciale, ca urmare a faptului cã nu a reusit sã ajungã la o întelegere cu asociatul sãu, Liviu Porosnicu, inspectorii ANI nu au vrut sã tinã cont de nimic. ANI a comunicat faptul cã „institutia a constatat faptul cã Dima Toader, Deputat în Palamentul României, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012-14 martie 2013, întrucât a detinut, simultan, calitatea de deputat si functia de administrator al S.C. „Ecoplant” S.R.L. Dima Toader a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficia ca parlamentar. Iatã care a fost punctul sãu de vedere: „Eu, pe omul acesta, pe asociatul meu (Porosnicu, n.r.), l-am salvat de la moarte, la propriu, dar stiti cum vine vorba aceea: „pe cine nu lasi sã moarã, nu te lasã sã trãiesti?”. Eu cam asa am pãtit. Eu cu el nu mã înteleg demult, iar la începutul anului 2013, pânã pe 16 ianuarie, când am avut termen de depus actele la Parlament, i-am spus sã vinã, pentru a merge împreunã, ca sã îndeplinim formalitãtile pentru ca eu sã renunt la functia de administrator, el sã o preia si cu asta sã încheiem socotelile. Intentionat nu a vrut sã vinã, stiind cã, noi fiind asociati, este nevoie de amândoi peste tot, si pe la Registrul Comertului si peste tot. Mi-a transmis apoi cã mã va pârî la ANI, lucru pe care l-a si fãcut, desi stia cã el e piedica în acest caz. Numai cã eu m-am consultat cu un avocat, care m-a sfãtuit ca, în atare conditii, sã mã adresez instantei”. De pe 29 ianuarie 2013, deputatul Dima s-a judecat cu ANI si cu fostul asociat pe la tot felul de instante. Întâi, a avut termene la Tribunalului Vaslui, cerând dizolvarea societãtii, ca sã poatã iesi din aceastã poveste. Parlamentarul husean si-a rezolvat problema de incompatibilitate, iar pe 23 ianuarie 2013 si-a dat demisia si din functia de presedinte al S.A. Agroind Berezeni, deoarece aceasta îl fãcea incompatibil cu statutul de parlamentar. „Fã bine, ca sã-ti auzi de rãu! Uite asa am pãtit eu acum, cu societatea asta, Ecoplant. Numai cã întotdeauna mi-am pus nãdejdea în Lege. Asa voi face si de data asta”, a spus, anul trecut, deputatul Dima. Pe 17 februarie 2014, Curtea de Apel Iasi a admis actiunea deputatului, în procesul cu ANI, admitând cererea parlamentarului. Asta înseamnã cã Dima a câstigat rãzboiul cu ANI si nu se mai aflã în nicio stare de incompatibilitate. Nu s-a rezolvat situatia cu Ecoplant, iar pe 19 martie, Dima si fostul sãu asociat de la aceastã societate vor apãrea în fata magistratilor Curtii de Apel, pentru dizolvarea societãtii.
Cristian David, fostul senator PNL de Vaslui, a intrat în atentia DNA, pentru fapte de coruptie
Un alt fost parlamentar de Vaslui, fost ministru, are si el probleme cu legea. Fostul senator PNL de Vaslui, Cristian David, a fost pus oficial sub acuzare de DNA pentru fapte de coruptie. Directia Nationalã Anticoruptie a cerut aviz de la presedintele României pentru urmãrirea penalã a fostului ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, pentru abuz în serviciu sub forma participatiei improprii, uz de fals si fals în declaratii, care ar fi fost fãcute pentru a justifica 60.000 de euro. Potrivit referatului procurorilor, pentru a justifica, în declaratia de avere depusã la 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul sãu a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David a consemnat în fals, la rubrica „venituri din alte surse”, primirea a 60.000 de euro, cu titlu de „restituire împrumut”, de la mama sa. „Pentru ca, la rândul sãu, mama demnitarului sã poatã justifica detinerea legalã a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului sãu, acesta a efectuat demersuri astfel încât, cu o persoanã de încredere, a fost încheiat formal un antecontract de vânzare-cumpãrare a unui apartament în care se atesta, în mod nereal, faptul cã mama ministrului delegat ar fi vândut acelei persoane un apartament în judetul Prahova pentru suma de 60.000 euro. Aceastã sumã a fost justificatã de ministrul delegat printr-un asa-zis împrumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca sã-si construiascã o casã si la momentul încheierii actului care ar atesta vânzarea fictivã a apartamentului mentionat, mama sa i-ar fi «restituit» împrumutul”, au scris procurorii în documentul citat. Din probele administrate în cauzã a rezultat cã, în perioada premergãtoare încheierii actul de vânzare-cumpãrare aparent, Cristian David „a fost profund preocupat” de necesitatea încheierii unui antecontract de vânzare-cumpãrare între mama sa si o altã persoanã, întrucât nu detinea un act licit pentru suma de 60.000 euro pe care trebuia sã o mentioneze în declaratia sa de avere. în 26 februarie, Cristian David si-a dat demisia din functia de ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, alãturi de ceilalti ministri liberali din Guvern. Fostul ministru a declarat cã dosarul care îl vizeazã este o confuzie regretabilã, care trebuie lãmuritã cât mai repede, precizând cã va aduce toate documentele care îi vor fi cerute de anchetatori. „Asa cum am precizat de la bun început, am toatã disponibilitatea de a pune la dispozitia procurorilor DNA toate datele, informatiile si precizãrile necesare sã clarifice aceastã situatie. Eu socotesc cã este o confuzie regretabilã, care trebuie lãmuritã cât mai repede. Acest lucru sper sã-l fac cât de curând. Este tot ceea ce pot declara în aceastã fazã”, a spus Cristian David.