Pentru râul Bârlad, Primãria Vaslui vrea sã preia modelul Iasiului care a fãcut din albia râului Bahlui un spatiu de agrement dotat cu parcãri, parcuri, locuri de joacã, terase si spatii comerciale. Deocamdatã a fost finalizatã lucrarea de curãtire si igienizare a albiei râului.
Bârladul va avea soarta râului Bahlui din Iasi. Este planul Primãriei Vaslui ca parcursul râului Bârlad de pe raza municipiului Vaslui sã fie inclus într-un proiect prin care sã fie prefãcut cu totul, albia sa sã fie curãtatã si amenajatã. Spatiul ocupat acum de vegetatie ar urma sã fie folosit pentru amenajarea unor parcãri, parcuri si alei. Deocamdatã se lucreazã la igienizarea zonei.
“Este o lucrare executatã de Apele Române la solicitarea Primãriei Vaslui. O lucrare de curãtare si igienizare a albiei vechi a râului”, a declarat viceprimarul Daniel Neacsu.
“Planul nostru este sã realizãm un proiect mult mai amplu, de acoperire totalã a albiei si creare de noi spatii, spatii de parcare, locuri de joacã, bãnci. Dar deocamdatã albia râului este în proprietatea Apelor Române. Încercãm sã realizãm acest proiect, iar apoi sã solicitãm predarea cãtre noi a pãrtii din râu care se aflã pe raza municipiului Vaslui, ca sã putem actiona noi ca investitori, pentru cã nu poti face un proiect fãrã a fi proprietarul spatiului pe care urmeazã sã fie fãcutã investitia”, a mai spus Neacsu.
Modelul Vasluiului
Obiectivul de investiţii “Regularizare râu Bahlui în municipiul Iasi” a fãcut face parte dintr-un proiect mai amplu de amenajare a albiei râului Bahlui. Proiectul “Lucrãri pentru reducerea riscului la inundatii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad” a avut o valoare totalã de 65 de milioane de euro. 80% din valoarea proiectului a fost finantatã de Uniunea Europeanã, restul de 20% fiind asigurati din bugetul Ministerului Mediului si Pãdurilor. Cea mai importantã dintre mãsurile proiectului a avut în vedere regularizarea cursului râului Bahlui pe portiunea în care traverseazã municipiul Iasi. Pentru regularizarea celor 11 km de râu din muncipiul Iasi, finantarea lucrãrilor a fost de 8,46 milioane de euro.
Pe cei 2,5 km ai sectorului central din municipiul Iasi au fost amenajate alei pietonale si pentru biciclisti, bãnci, locuri de odihnã si recreere, iluminat public ambiental, mici terase si spatii comerciale si acumulare nepermanentã (cu stãvilar) care sã permitã navigatia cu ambarcatiuni usoare, sportive si de agrement. (Andrei POPESCU)