spot_img
spot_img
0.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Rãspunsul autoritãtilor sanitare la cele mai frecvente întrebãri despre vaccinare

- Advertisement -

LÃMURIRI… Comitetul National de Coordonare a Activitãtilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis rãspunsuri la cele mai frecvente zece întrebãri legate de vaccinare, arãtând cã mãsurile de protectie trebuie respectate si dupã imunizare si cã rãspunsul imun optim apare la 10-14 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

Cum mã pregãtesc pentru vaccinarea anti-COVID-19?

Odatã ce aveti programarea, asigurati-vã cã urmati toate instructiunile. Puteti completa în avans unele documente, cum ar fi de exemplu chestionarul de triaj. Noi am venit în sprijinul dumneavoastrã si am postat acest document pe platforma campaniei de vaccinare, care poate fi accesat aici: https://vaccinarecovid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/.

Trebuie sã port mascã atunci când merg sã mã vaccinez?

Da. Imunizarea organismului împotriva virusului nu este imediatã. Centrele de vaccinare vã vor solicita purtarea mãstii de protectie si respectarea celorlalte mãsuri de igienã sanitarã. Pãstrati distanta fizicã fatã de ceilalti – de 1,5- 2 metri.

Voi simti ceva dupã administrarea primei doze de vaccin?

Veti simti întepãtura în sine, la fel cum ati simti la orice injectie. Ati putea avea un pic de durere în locul în care sunteti injectat. Desi în majoritatea cazurilor nu se înregistreazã reactii adverse, unele persoane pot dezvolta durere, roseatã si umflãturã la locul injectãrii. Altele, ar putea avea simptome generale manifestate prin cefalee (durere de cap), febrã, obosealã si dureri musculare. Nu intrati în panicã. Acestea vor dispãrea dupã câteva ore sau dupã o scurtã perioadã de timp. Pentru ameliorarea stãrii generale, puteti utiliza medicamente antitermice obisnuite. Pãstrati legãtura cu medicul de familie pentru a primi toate informatiile de care aveti nevoie. Majoritatea persoanelor cu aceste simptome pot merge la muncã, fãrã ca programul zilnic sã fie afectat în vreun fel.

Este normal sã am reactii adverse?

Puteti dezvolta unele reactii adverse. Aparitia acestor reactii adverse reprezintã modul de manifestare a organismului fatã de vaccin. Înseamnã cã vaccinul functioneazã, stimuleazã sistemul imunitar sã producã anticorpii care vã vor proteja împotriva infectiei cu noul tip de coronavirus. Oamenii reactioneazã diferit la vaccinuri. Unii au reactii adverse minime sau deloc, dar asta nu înseamnã cã este ceva în neregulã cu ei. Vaccinul functioneazã, doar corpul reactioneazã într-un mod diferit.

Reactiile adverse dupã administrarea celei de a doua doze sunt mai frecvente?

Da, este posibil, având în vedere cã dupã prima dozã, vaccinul îti pregãteste sistemul imunitar, iar dupã a doua dozã corpul tãu este deja pregãtit sã lupte cu virusul. Astfel, reactogenitatea vaccinului este mai crescutã. Amintiti-vã cã rãspunsul organismului este un lucru bun si dovedeste cã vaccinul functioneazã!

De ce trebuie sã astept 15 minute dupã ce am primit vaccinul?

Timpul de asteptare este necesar pentru monitorizarea stãrii de sãnãtate a persoanei vaccinate. Aceastã recomandare este valabilã pentru orice tip de vaccin pe care îl faceti, cum ar fi de exemplu vaccinul pentru prevenirea gripei sezoniere. Dupã vaccinare, trebuie sã asteptati 15 minute. Eventualele reactii imediate pot fi tratate cu usurintã de cãtre personalul medical aflat la centrul de vaccinare. Pentru sigurantã, persoanele cu reactii alergice în istoricul medical vor fi monitorizate timp de 30 de minute.

Pot face doar prima dozã de vaccin?

Nu. Vaccinurile Pfizer, Moderna si AstraZeneca sunt studiate ca vaccinuri cu douã doze. Prima dozã oferã un anumit grad de protectie, dar beneficiile maximale se obtin doar dupã administrarea celei de a doua doze.

A doua dozã de vaccin se poate administra oricând?

A doua dozã trebuie administratã conform RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului), în perioada aprobatã: la 21 de zile dupã prima dozã de Pfizer, la 28 de zile dupã prima dozã pentru Moderna, respectiv la 8 sãptãmâni dupã prima dozã pentru AstraZeneca. Pentru situatiile în care o persoanã cãreia i s-a administrat prima dozã de vaccin Pfizer împotriva COVID-1 are contraindicatii temporare pentru cea de-a doua dozã, administrarea rapelului va putea fi amânatã pânã la un interval optim de maximum 42 de zile. În situatii exceptionale, rapelul poate fi administrat si dupã aceastã perioadã. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este pânã la 35 de zile, însã, în situatii exceptionale, rapelul poate fi administrat si dupã aceastã perioadã.

Cât dureazã pânã obtin rãspunsul imun optim dupã ce am primit a doua dozã?

Este nevoie de aproximativ 10-14 zile pentru a dezvolta un rãspuns imun optim dupã a doua dozã. Trebuie totusi sã fiti precauti si sã continuati respectarea mãsurilor de preventie si dupã acest interval de timp.

Pot sã stau cu familia si prietenii dupã ce am primit a doua dozã?

Faptul cã ati primit a doua dozã de vaccin înseamnã cã sunteti mai protejat împotriva acestui virus. Vã puteti vizita prietenii ori familia, însã vã recomandãm sã respectati regulile de protectie, atât timp cât autoritãtile mentin aceste mãsuri de sigurantã. Este important sã le oferim protectie celor care încã nu au fost vaccinati sau care fac parte din categoriile vulnerabile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.