RAPORT Municipiul Vaslui ocupã, potrivit unui raport al Institutului de Politici Publice, primul loc în tarã ca valoare a fondurilor europene atrase pentru modernizarea si extinderea sistemului de iluminat public, în conditiile în care doar trei primãrii resedintã de judet au câstigat finantãri pentru acest tip de activitate. Vasluiul, cu 4,6 milioane de euro, devanseazã clar orase ca Suceava sau Iasi, în timp ce în privinta modernizãrii infrastructurii de strãzi ocupã locul cinci pe tarã. Este doar o parte a raportului primarului Vasile Pavãl pe anul trecut, un an electoral, însã pe care edilul Vasluiului l-a tratat cu responsabilitate fatã de proiectele de dezvoltare aflate în derulare. „Chiar si într-o perioadã dificilã din punct de vedere financiar, cum a fost anul 2012, municipiul Vaslui a reusit sã continue realizarea unor importante obiective de investitii, unele dintre ele având drept sprijin fondurile bugetului local”, explicã primarul Pavãl.
Programul Integrat de Dezvoltare Urbanã (PIDU) a municipiului rãmâne principalul motor al proiectelor de dezvoltare a orasului, în 2012. Pe lângã acesta, s-au finalizat proiectele de extindere si consolidare a scolilor 3 „Constantin Parfene”, Viisoara si Brodoc, au fost reabilitate strãzi importante din oras (Florilor, Crizantemelor, Ecaterina Teodoroiu, Veteran Turcanu, Aleea Rozelor), s-au început noi santiere (zona cuprinsã între blocul 236 si Colegiul Economic „Anghel Ruginã, zona de locuinte Garã III, str. George Enescu). Cu cele 10,3 milioane euro, Vasluiul ocupã locul cinci la nivel national ca valoare a finantãrilor atrase prin Programul Operational Regional pentru reabilitare/modernizarea infrastructurii de strãzi.
Bugetul de taxe locale – aproape 7 milioane de euro
Conform raportului primarului Pavãl, anul trecut s-au fãcut prevederi bugetare pentru taxe si impozite locale de peste 21,2 milioane lei, din care s-au realizat 20,5 milioane, în procent de 96,8%. În total, anul fiscal 2012 a însemnat pentru primãria Vaslui, la sectiunea functionare, un buget total de 82,6 milioane lei, cu realizãri efective de peste 82 milioane. La sectiunea de dezvoltare, municipiul a avut realizãri de 44,1 milioane lei, desi erau trecute prevederi initiale de 93 milioane. Nerealizãrile vin din faptul cã municipalitatea nu a beneficiat de fondurile europene pe programul integrat de dezvoltare urbanã, la nivelul la care acestea trebuiau sã ajungã în conturile primãriei. Pe lângã problemele de infrastructurã, primãria a trebuit sã facã fatã si problemelor sociale. În oras se înregistreazã, în medie, lunar, în jur de 156 de dosare pentru venit minim garantat, din care 60 de persoane sunt apte de muncã. Alte 96 sunt scutite de munca în folosul comunitãtii, fiind scutite medical.
Sute de dosare în instante
Primarul Vasile Pavãl a explicat cã, în paralel cu aceste provocãri, municipalitatea trebuie sã facã fatã unui volum urias de dosare în instante. Anul trecut, de exemplu, compartimentul juridic a avut de lucru, fiind înregistrate 818 cauze la Curtea Supremã, Curtile de Apel, tribunale, judecãtorii sau executori judecãtoresti. Din pãcate, în unele dosare sentintele au fost implacabile, cum este cazul mostenitorilor colonelului Stamate, care au primit de la primãrie în jur de 1 milion de lei, ca daune pentru încãpãtânarea de care a dat dovadã fostul primar al orasului, Victor Cristea. Totusi, se poate spune cã vasluienii nu sunt foarte nemultumiti de conducerea primãriei, dacã este sã ne luãm dupã numãrul de audiente înregistrate în 2012. Anul trecut, doar 477 de vasluieni au venit la primar sau viceprimari în audientã, marea lor majoritate având ceva de reclamat cãtre primarul Vasile Pavãl.
Politia Localã, în schimbare
Un segment important pentru ordinea si siguranta Vasluiului este legat de Politia Localã, care a aplicat anul trecut peste 2.600 de procese verbale de contraventie, din care 1.400 au fost avertismente. Amenzile, 1.173 la numãr, au adus la bugetul local 149.000 lei. Numai în serviciul Ordine si Liniste Publicã sunt 99 de politisti locali, care asigurã un climat de sigurantã în oras. „S-a constatat, din pãcate, cã numãrul persoanelor fãrã adãpost, aflate în stradã, este foarte mare, iar la nivelul institutiei sunt foarte multe sesizãri care privesc aceste persoane. Multi au fost depistati pe stradã si condusi la sediul politiei locale, unde au fost identificati si preluati în baza de date. În total, în 2012 au fost surprinse 283 de persoane care sãvârseau acte de cersetorie, fiind preluate în baza de date 56 de persoane fãrã adãpost”, conform raportului primarului Pavãl. În total, anul trecut, aproape 3.000 de vasluieni au fost legitimati de politia localã pentru sãvârsirea unor contraventii sau pentru prezenta suspectã a acestora în anumite zone.