spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Raportul Chevron de la Puiesti, contestat de „România Fãrã Ei” (facsimil)

- Advertisement -

UPDATE: Revoltã la Puiesti: oamenii spun NU gazelor de sist!

Tensiune maximã la Puiesti, acolo unde chiar în aceste momente, reprezentanti ai ANRM si ai APM Vaslui, împreunã cu reprezentantul firmei care a realizat acel “studiu de impact” vor sã convingã oamenii sã lase Chevronul sã exploreze în voie gazele de sist! Peste 200 de oameni din tot judetul Vaslui, activisti din tarã, reprezentatii GISC Bârlad, multi preoti, în frunte cu protopopul de Bârlad, Vasile Lãiu, strigã cât pot de tare “NU GAZELOR DE SIST”, “AFARÃ CHEVRON”! Acolo se aflã si un numãr impresionant de forte de ordine, politisti si jandarmi. Initial, oamenii nu au fost lãsati sã intre în Cãminul Cultural unde are loc întrunirea, însã oamenii au reusit sã treacã de cei care pãzeau intrarea si sã intre înãuntru, la cei care doresc sã îi convingã cã gazele de sist nu sunt nocive, pentru a-si arãta nemultumirea si revolta fatã de actiunile Chevronului! “Nu vrem o viatã otrãvitã”, “Afarã hotilor” – le-au strigat protestatarii celor care prezidau întrunirea, între care Cristian Sova, reprezentantul ANRM, Mãdãlina Nistor, reprezentanta APM Vaslui, dar si reprezentantii firmei care au realizat acest “studiu de impact”, în care arãtau, în mod mincinos spun oamenii, cã explorarea gazelor de sist este un lucru bun pentru comunã.

REACTIE Ieri, la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui a sosit prin fax o contestatie la raportul privind impactul asupra mediului al SC Halcrow România SRL pentru SC Chevron România Exploration and Production SRL, cu privire la lucrãrile de amenajare si foraj pentru sondele de explorare Puiesti 1B, comuna Puiesti. Contestatia a fost trimisã de dr. ing. George Epurescu, presedintele Asociatiei „România Fãrã Ei” (RFE) Bucuresti si prin ea se cere respectarea îndatoririlor constitutionale si legale privind ameliorarea si protectia mediului si avizarea negativã a Raportului Chevron Romania Exploration and Production SRL, pentru mai multe motive expuse în contestatie.

La APM Vaslui a fost trimisã ieri o contestatie care contine observatii asupra Raportului privind impactul asupra mediului al SC Halcrow România SRL pentru SC Chevron România Exploration and Production SRL, cu privire la lucrãrile de amenajare si foraj pentru sondele de explorare Puiesti 1B, comuna Puiesti. Contestatia a fost trimisã de la Bucuresti, de la Asociatia „România Fãrã Ei” observatiile fiind fãcute de dr. ing. George Epurescu, presedintele RFE. Printre motivele pentru care se cere respectarea îndatoririlor constitutionale si legale privind ameliorarea si protectia mediului si avizarea negativã a Raportului Chevron Romania Exploration and Production SRL, se numãrã în principal încãlcarea Constitutiei României, care la art. 35 precizeazã cã:

„(1) Statul recunoaste dreptul oricãrei persoane la un mediu înconjurãtor sãnãtos si echilibrat ecologic.

(2) Statul asigurã cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

(3) Persoanele fizice si juridice au îndatorirea de a proteja si a ameliora mediul înconjurãtor.”

Un alt motiv din contestatia depusã ar fi acela cã în Legea Petrolului 238/2004, desi gazele de sist nu sunt definite în aceastã lege, în mod ilegal Hotãrârile de Guvern de aprobare a acordurilor petroliere au fost emise în baza acestei legi. În Parlament existã un proiect de lege pentru includerea în legea petrolului a prevederilor privind gazele de sist pentru cã ele nu sunt reglementate legal, fapt recunoscut în avizele proiectului de lege. Acest aspect al vidului legislativ este recunoscut chiar de Ministrul Mediului, situatia devenind una absurdã cu accente penale.

Lucruri grave de care APM Vaslui trebuie sã tinã cont!

RFE mai precizeazã în contestatia depusã o serie de lucruri grave de care APM Vaslui trebuie sã tinã cont, în special de faptul cã însusi Tom Holt, presedintele Chevron România, a recunoscut cã la finalul explorãrii gazelor de sist se face, experimental, si fracturarea hidraulicã. „Conform art. 5 din Anexa 1 a Ordinului Nr. 135/76/84/1284 din 2010

(1) Evaluarea impactului asupra mediului nu poate fi efectuat dupã ce lucrãrile de investitie au fost demarate sau proiectele au fost realizate.

(3) În situatia în care o investitie se realizeazã etapizat sau se amplaseazã pe terenuri aflate în raza teritorialã a mai multor unitãti administrativ-teritoriale învecinate, evaluarea impactului asupra mediului se realizeazã pentru întreaga investitie.

Prin urmare, metodologia de evaluare a impactului asupra mediului este clarã si fãrã echivoc. Din cauza modului secret prin care Chevron Romania Exploration and Production SRL a demarat investitiile privind executia obligatiilor cuprinse în Acordul petrolier, întocmirea proiectelor de amplasare a sondelor, inclusiv excursia în Polonia cu sãteni din comunele unde plãnuiesc amplasarea sondelor, au încãlcat legislatia în vigoare.

3. Cea mai gravã situatie este încercarea, împreunã cu reprezentantii Ministerului Mediului si Schimbãrilor Climatice, dar si cu cei ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si Filiala Vaslui, de a induce în eroare populatia cu privire la pericolele pe care le implicã executarea Acordului petrolier, de a dezinforma cetãtenii sustinând cã nu este nevoie de studiu de impact asupra mediului pentru întreaga investitie. Din Raportul de impact reiese clar scopul proiectelor propuse, chiar si acestea partiale: «Scopul proiectului propus este acela de forare a unei sonde de investigare si de colectare a probelor de teren, pentru determinarea caracteristicilor geologice si fizice ale stratelor traversate prin foraj în vederea evidentierii structurilor geologice cu hidrocarburi, a posibilitãtilor de productie a eventualelor resurse descoperite.» Chiar din pliantele companiei Chevron stim cã evidentierea posibilitãtilor de productie se face numai prin fracturarea hidraulicã, adicã etapa de explorare experimentalã. Rapoartele sunt asadar pline de neadevãruri evidente ce sunt usor probate tocmai cu documentele Chevron. Mai mult, în Raport sunt mentionate mãsurãtorile geofizice de sondã : « … geofizica de sondã furnizeazã informatii care altfel nu ar fi disponibile prin metodele clasice obtinute din carote». Prin aceste explicatii, se încearcã ascunderea dupã cuvinte a procedeului de fracturare hidraulicã”, mai scrie George Epurescu în contestatia depusã.

Va tine cont APM Vaslui de contestatii si de împotrivirea locuitorilor?

Dupã cum se stie, APM Vaslui este „legatã de mâini si de picioare” deoarece „directivele” de la Ponta si Chevron sunt clare: se va fora indiferent de orice opozitie, care poate fi anihilatã conform modelului Pungesti: bastoane pe spinare, dimineata pe rãcoare. Oricum, astãzi se anuntã o zi grea pentru puiesteni si mai ales pentru Chevron si APM Vaslui, deoarece vor fi prezenti acolo multi contestatari ai acestei corporatii: ONG-uri, oameni din Bãcesti, Gãgesti, Pungesti, activisti contra fracturãrii hidraulice, bârlãdeni, vasluieni, huseni, ieseni. Zvonurile spun cã nu vor fi primiti la dezbatere decât cei care au buletin de Puiesti. Dezbaterea are loc la Cãminul Cultural „Gheorghe Cucu” din Puiesti, iar cei care sunt împotriva Chevron îsi pun toatã speranta în consilierii locali din Puiesti care sunt total împotriva prezentei Chevron în zona lor si în Miscarea de Rezistentã de la Pungesti, care va prezenta celor din Puiesti cam ce-i asteaptã dacã se opun: bãtãi, jandarmi la poartã, interdictii de circulatie, dosare penale, amenintãri, intimidãri… Surse din cadrul CJ Vaslui ne-au spus cã este foarte posibil ca la aceastã dezbatere sã participe si Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, cel mai înflãcãrat lobbyst al Chevron si a metodei de extragere a gazelor de sist prin fracturare hidraulicã.

Observatii Studiu de impact Vaslui-Puiesti1B

.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.