spot_img
11.2 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Raport favorabil pentru proiectul legii Prigoană de înlocuire a termenului de rom cu ţigan

- Advertisement -

Două comisii ale Senatului au dat miercuri raport favorabil proiectului legislativ aparţinând deputatului PDL Silviu Prigoană care prevede înlocuirea termenului de rom cu cel de ţigan în actele oficiale ale statului român.

Marea majoritate a membrilor comisiilor senatoriale pentru drepturile omului şi egalitate de şanse au votat în favoarea proiectului legislativ, susţinând, în cadrul dezbaterilor, că prin adoptarea acestei modificări s-ar îndrepta, practic, „o greşeală”.

Senatorul PNL Puiu Haşotti a afirmat că denumirea de ţigan nu este jignitoare, peiorativă şi a spus că nu există în alte ţări din Europa vreo lege care să denumească această etnie drept romă.

Potrivit lui Haşotti, argumentul conform căruia Consiliul Europei nu ar fi de acord cu schimbarea denumirii nu se susţine atâta vreme cât ţări membre ale acestui for folosesc termenul de ţigan.

Senatorul PNL Emilian Frâncu a susţinut şi el că „un popor nu trebuie denumit aşa cum vrea el, ci conform unei tradiţii istorice”.
„Ţiganilor nu le convine această denumire şi dacă le spui ţigani se simt bine. În Vâlcea, de unde sunt eu, când le-am spus unora romi s-au supărat”, a afirmat Frâncu.

„Nu am înţeles niciodată de ce ar trebui să folosim termenul de rom în loc e cel de ţigan”, a spus şi senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu.

Conform acesteia, sunt „reprezentanţi importanţi ai acestei comunităţi cărora nu le este ruşine să spună că sunt ţigani”, dându-i ca exemplu pe deputatul Mădălin Voicu şi pe cunoscutul muzician Damian Drăghici.
La rândul său, senatorul social-democrat Elena Mitrea a afirmat că denumirea de rom este asociată cu numele României, fapt care a condus la crearea unor confuzii legat de acţiuni pe care le-au întreprins unii membri ai acestei etnii în afara graniţelor ţării.

Aceeaşi poziţie a avut-o şi senatorul independent Sever Cibu, care a afirmat că „sensul peiorativ al termenului de ţigan este dat de comportamentul acestei etnii”.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda s-a situat pe o poziţie contrară susţinând că noţiunea de ţigan este peiorativă.

El a completat că, prin reglementările sale, Consiliul Europei a statuat dreptul fiecărei naţiuni de a se denumi aşa cum doreşte şi că în cazul în care se va adopta acest proiect legislativ România ar putea fi condamnată de către oricine va ridica această problemă.
„Ar fi împotriva interesului României să vorbim de ţigani”, a spus Frunda.

În final, proiectul a fost adoptat cu o largă majoritate, opunându-se doar cei doi reprezentanţi ai UDMR din cele două comisii.

Totodată, a fost adoptat un amendament al senatorului PSD Lia Olguţa Vasilescu care prevede obligativitatea sancţionării conform legislaţiei în vigoare a atribuirii de conotaţii jignitoare termenului de ţigan, această sarcină revenind Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.