O cercetare a Centrului FILIA arată că femeile au fost mai afectate de pandemia de COVID-19 decât bărbații și au înfruntat riscuri mai mari: cazurile de violență domestică s-au intensificat, accesul la serviciile medicale a fost mai dificil, iar multe femei s-au bazat pe alocațiile copiilor ca să-și întrețină familiile, pentru că și-au pierdut locurile de muncă.
Studiul ONG-ului s-a bazat pe 443 de chestionare și interviuri cu femei atât din mediul urban, cât și din mediul rural, dar și cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, făcute la începutul lunii septembrie anul trecut. Cercetarea nu este reprezentativă la nivel național. Femeile au mărturisit că se simt anxioase, epuizate și deprimate din cauza volumului mare de informații, de multe ori contradictorii, despre coronavirus și că și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei, astfel că de multe ori s-au bazat pe alocațiile copiilor pentru a-și întreține familiile sau au găsit surse alternative de venit. Unele dintre ele au stat într-o stare constantă de teamă din cauza partenerului violent cu care împart locuința. Raportul Centrului FILIA arată, printre altele, că: multe femei și-au pierdut locurile de muncă; 67% dintre femeile intervievate au declarat că le-a fost afectată sănătatea mintală și s-au confruntat cu epuizare fizică și psihică; 95% au declarat că nu au primit ajutor din partea autorităților; aproape 38% dintre femeile intervievate au spus că au întâmpinat dificultăți în accesarea serviciilor medicale; cazurile de violență domestică s-au intensificat începând cu starea de urgență. „Din păcate, toate aceste teme lipsesc aproape cu desăvârșire de pe agenda publică și acest lucru se reflectă și în încrederea pe care o au femeile în autorități”, se arată în raportul Centrului FILIA.
Citeşte întreaga ştire: RAPORT Efectele pandemiei asupra femeilor: a crescut cu 50% numărul celor care au intrat în șomaj: „Nu aveam papuci la copii. Trebuia să aștept până la alocație”