spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

RAMONA MOCANU, RUSINEA NATIONALÃ DE LA PODUL ÎNALT!

- Advertisement -

O directoare incompetenta si un omagiu inexistent

STRIGÃTOR LA CER… Pe 10 ianuarie 1475, la Podu Înalt, domnitorul Stefan cel Mare repurta o victorie strãlucitã împotriva unei ostiri de 120.000 de turci, distrugând mitul invincibilitãtii Imperiului Otoman. 500 de ani mai târziu, în 1975, din ordinul lui Nicolae Ceausescu, la Podu Înalt era dezvelitã o statuie ecvestrã, ca un omagiu adus celor care s-au jertfit pe aceste locuri. Pe 10 ianuarie 2015, când s-au împlinit 540 de ani de la victoria lui Stefan cel Mare în apropierea Vasluiului, la statuia de la Podu Înalt a fost pustiu. Nicio coroanã de flori, niciun oficial de la judet, nici mãcar vreun turist rãtãcit, ca si cum în acest loc-simbol pentru neamul românesc nu s-ar fi petrecut nimic. Dând dovadã de o crasã incompetentã, directoarea Muzeului Judetean “Stefan cel Mare”, Ramona Mocanu, nu a organizat nicio actiune comemorativã în acest loc în care si-au dat viata mii de români, la 10 ianuarie 1475. A avut tupeu, însã, atunci când reporterii VRN au cerut niste date despre bãtãlia de la Podu Înalt, sã spunã cã “Rãmân pentru posteritate actiunile noastre, de la muzeu”. Mai multi oameni de culturã din judetul Vaslui, printre care profesorii Dan Ravaru, Nicolae Ionescu si Laurentiu Chiriac, vor organiza astãzi, la ora 14.00, un simpozion la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare”, pentru a evoca momentele care s-au petrecut în urmã cu 540 de ani pe aceste meleaguri. Dan Ravaru, a tinut totusi sã marcheze momentul, exact la 10 ianuarie, oferind în exclusivitate pentru ziarul nostru, un articol, pe care redactia noastrã l-a publicat sâmbãtã – “ 540 de ani de când Vasluiul a intrat în istoria universalã”, prefatând într-un fel simpozionul omagial.

PUTINÃ ISTORIE… Pustiu si o stare de totalã nepãsare, la Podu Înalt, în ziua de 10 ianuarie 2015, atunci când s-au împlinit 540 de ani de la bãtãlia din apropierea Vasluiului. Nicolae Ceausescu, despre care multi au spus cã a fost un dictator, a fost cu mult mai patriot fatã de cei care conduc România acum si a dat ordin sã se facã un loc de cinstire si aducere aminte în zona Podu Înalt, din apropierea satului Bãcãoani. Asa a apãrut Statuia ecvestrã a domnitorului Stefan cel Mare, realizatã de sculptorul Mircea Stefãnescu, cãruia i s-a decernat Premiul Academiei Române “Ion Andreescu” în anul 1975, pentru acest monument. Monumentul a fost amplasat pe un deal de lângã satul Bãcãoani (comuna Muntenii de Jos), locul bãtãliei de la Podu Înalt. Statuia a fost dezvelitã la 25 octombrie 1975 cu prilejul aniversãrii a 500 de ani de la victoria de la Podu Înalt – Vaslui (la 10 ianuarie 1475) a ostilor moldovene conduse de Stefan cel Mare împotriva ostilor turcesti. Pe fatada principalã a soclului statuii se aflã urmãtoarea inscriptie în relief, cu litere din bronz: “Stefan cel Mare, Domn al Moldovei, 1457-1504”. Înainte de Revolutia din decembrie 1989, la statuia lui Stefan cel Mare de la Podul Înalt se organizau numeroase excursii scolare si tot aici se desfãsurau festivitãtile de trecere în rândul pionierilor a celor mai buni scolari la învãtãturã din judetul Vaslui. În perioada 2003-2005, firma Rutier Construct din Husi a efectuat lucrãri de reparatii curente a ansamblului statuar de la Podul Înalt. S-a reparat calea de acces (s-au refãcut 27 de scãri, cu mozaic), s-a reparat cabina de pazã a agentilor comunitari si s-a construit un grup sanitar cu gresie si faiantã. Cheltuielile s-au ridicat la 835 milioane de lei vechi. La 4 iunie 2004, în fata statuii a fost amplasatã o fãclie arzãtoare, alimentatã cu gaz metan. Aceasta a fost aprinsã de prim-ministrul Adrian Nãstase. Pe fãclie a fost asezatã o placã metalicã cu urmãtoarea inscriptie: “La 500 de ani de la pãsirea în odihnã vesnicã a marelui nostru voievod Stefan, sãvârsit-am aceastã faptã de luminare a vesniciei sale, întru aducere aminte a gloriei, credintei si mãrinimiei pe care ne-a lãsat-o el astãzi. Marea flacãrã de mândrie si recunostintã ce porneste din toate inimile noastre se înaltã biruitoare deasupra întregii tãri, pentru a lumina mereu întreaga bisericã a constiintei neamului românesc, asa cum candela nestinsã de la Putna îsi bolteste flacãra într-o desãvârsitã pace pe cerul românimii. România, 4 iunie 2004”.

Ramona Mocanu nu s-a interesat nici mãcar dacã mai existã statuia de la Podu Înalt!

INCREDIBIL… La 540 de ani de la lupta dusã la Podu Înalt împotriva ostirii turcesti, directoarea Muzeului Judetean “Stefan cel Mare”, Ramona Mocanu, a dat dovadã de o totalã incompetentã. Desi conduce o institutie care poartã numele marelui domnitor, iar lupta de la Podu Înalt trebuie amintitã si povestitã din generatie în generatie, Mocanu a preferat sã stea acasã, cu o bãuturã caldã în mânã, în loc sã facã o actiune care sã aminteascã de eroismul moldovenilor care s-au jertfit peste aceste locuri. Nici sefii Consiliului Judetean, nici cei ai unor institutii de culturã din judet nu au fost mai interesati de comemorare. Am fost la statuia de la Podu Înalt, sâmbãtã. Pustiu, nepermis de pustiu pentru o zi atât de importantã în istoria poporului român. Cineva, probabil din partea primãriei Munteni de Jos, a fãcut o micã alee prin zãpadã, pentru turistii rãtãciti, care ar dori sã vadã statuia mai de aproape. Nicio coroanã de flori, niciun steag national, nimic. De parcã în acest loc nu ar fi murit mai mult de 10.000 de bravi moldoveni, oameni care au crezut în libertatea si independenta acestor locuri. Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Judetean, nici mãcar nu a vizitat acest loc, sâmbãtã, desi câstigã în jur de 1.000 de euro pe lunã tocmai pentru a se ocupa de actiuni care tin de istoria acestor locuri. A avut grijã, întrebatã de reporterii VRN despre elemente ale luptei de la Podu Înalt, sã spunã cã nu dã nicio informatie, pânã nu i se prezintã o acreditare din partea Consiliului Judetean. Mai bine ar fi recunoscut cã nu stie nimic din istoria acestui popor român si cã a fost numitã acolo pe baza pilelor politice, pentru cã e paralelã cu activitatea institutiei pe care, nemeritat, o conduce.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.