DOLIU… Profesorul vasluian Dan Ravaru a fost condus pe ultimul drum de rude, prieteni si colegi, într-o atmosferã discretã, asa cum si-a trãit întreaga viatã. Înmormântarea a avut loc la Cimitirul „Eternitatea” din Vaslui, iar la finalul slujbei o parte dintre apropiatii sãi au vorbit despre personalitatea si opera entografului vasluian. Lucian Onciu, directorul Centrului pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, institutie în cadrul cãreia Dan Ravaru a lucrat aproape 40 ani, a anuntat cã ziua acestuia de nastere – 3 aprilie – va reprezenta anual un simpozion national dedicat folclorului din România. „În numele tinerilor mei colegi de la Centrul Creatiei Populare, vã multumesc pentru îngãduinta, pentru disponibilitate si pentru modul în care ne-ati fãcut sã iubim folclorul. Vã promit cã numele dvs. va rãmâne nu numai prin cãrtile pe care le-ati scris si ni le-ati lãsat, ci si prin toate evenimentele pe care ni le-ati lãsat si pe care v-ati pus amprenta”, a transmis Lucian Onciu.
Poetul si scriitorul Ion Mâcnea Vetrisanu, unul dintre prietenii apropiati ai profesorului Dan Ravaru, a povestit cât de greu i-a venit sã creadã cã omul de culturã a trecut în nefiintã: „Când am primit vestea, am simtit cã a cãzut cerul pe mine. Ne-am cunoscut în urmã cu peste 40 ani, stim cu totii cine a fost, stim cã domnul profesor Dan Ravaru a fost un model de om între oameni, un om care a dãruit celor din jur peste 60 ani de activitate în cultura româneascã. Era un om cu suflet mare, un om blând, o comoarã, un mare destin românesc care cred cã rãmâne în sufletul tuturor celor care l-au cunoscut. E o zi grea pentru noi, pentru cã nu am gândit cã voi participa la asa durere. Acum a venit momentul sã ne despãrtim de cel mai de seamã om al culturii vasluiene si nu numai. Sã-l rugãm pe Dumnezeu sã-l tinã aproape si sã-i tinã tãrâna si vesnicia acolo unde va merge si unde vom ajunge cu totii”, a spus scriitorul Ion Mâcnea Vetrisanu, care a recitat, apoi, o poezie scrisã de Daniel Grosu în memoria profesorului Dan Ravaru: „Fãrã baston
se dedicã domnului profesor Dan Ravaru
O viatã cumplitã, cu dulce si amar
dar a stiut mereu sã fie Om
stia, de prin istorii, ce noi n-aveam habar
stia istoria fiecãrui pom.
Stia cã viata devine uneori un zar
stia cã sufletul e mai mereu un Dom
stia cã traiul e mai mereu amar
stia cã existenta-i învelitã-n crom.
Regret si-acum cã nu i-am dat în dar
cãmasa mea vernil, cu mult ozon,
cãmasa mea de „legionar”
din care nu mã mai trezeam din somn.
A fost o viatã cumplitã, cu dulce si amar,
dar în Ceruri e liber acum, fãrã baston.
DANIEL GROSU, 29 septembrie 2020, ora 18
„Vã multumim pentru cã ati stiut sã slujiti cu devotament tot ce au însemnat traditiile si obiceiurile judetului Vaslui”
Lucian Onciu, directorul Centrului pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, i-a transmis un mesaj colegului sãu Dan Ravaru: „Domnule profesor, e un moment pe care mi-l imaginam pentru a vã multumim pentru tot ce ati însemnat dvs. pe aceste meleaguri, un moment pe care îl pregãteam pentru aprilie 2021, când ati fi împlinit 80 ani: un simpozion national în care s-ar fi vorbit despre întreaga dvs. activitate. Nu voi renunta la aceastã idee si, împreunã cu colegii mei, ziua dvs. de nastere va reprezenta anual un simpozion national, dedicat folclorului din România. Stanislavski spunea <existã vârstã la care un artist poate obtine aplauze oricând îsi doreste>. Existã o alta, cea a maturitãtii, când aceste aplauze nu mai sunt necesare. Fac referire la discretia dvs. din ultimii ani si vreau sã vã multumesc pentru tot ce ati reprezentat. În numele tinerilor mei colegi de la Centrul Creatiei Populare, vã multumesc pentru îngãduinta, pentru disponibilitate si pentru modul în care ne-ati fãcut sã iubim folclorul. Vã promit cã numele dvs. va rãmâne nu numai prin cãrtile pe care le-ati scris si ni le-ati lãsat, ci si prin toate evenimentele pe care ni le-ati lãsat si pe care v-ati pus amprenta: Festivalul de datini si obiceiuri de iarnã, Festivalul fanfarelor, Concursul „Izvoare limpezi”, care reunea în fiecare an în comunele judetului Vaslui tot ce aveau ele mai bun. De numele dvs. se leagã aceste evenimente pe care noi le organizãm. Vã multumesc încã o datã pentru cã ati stiut sã slujiti cu devotament tot ce au însemnat traditiile si obiceiurile judetului Vaslui. Dumnezeu sã vã odihneascã în pace si familiei liniste sufleteascã, ca sã-l poatã pomeni”.
E doliu si în sufletele noastre…
Disparitia profesorului Dan Ravaru este o pierdere atât pentru cultura vasluianã, cât si pentru ziarul Vremea Nouã. Ne simtim mici acum, când vorbim despre personalitatea si activitatea profesorului Dan Ravaru, dar vã mãrturisim cã ne bucurãm pentru privilegiul de a-l fi cunoscut. A fost unul dintre cei mai profesionisti colaboratori pe care ziarul i-a avut de-a lungul timpului, un om de culturã, mereu dornic sã împãrtãseascã celoralti din cunostintele sale si, mai ales, un om bun, care îi întâmpina cu blândete pânã si pe cei mai mari adversari ai sãi: falsificatorii de istorie si folclor. Va rãmâne în amintirea noastrã ca cel mai mare promotor al traditiilor si obiceiurilor locale din ultimii 50 ani si promitem sã-i (re)publicãm pãrti din scrierile sale. Dumnezeu sã-l odihneascã în pace!