Doliu în lumea culturalã a Moldovei
PIERDERE Inima cunoscutului istoric si om de culturã Ioan Mancas a încetat sã mai batã, ieri dimineatã, la ora 9.30, dupã o suferintã îndelungatã. Prieteni, apropiati, colaboratori, cu totii sunt în doliu, într-un moment greu pentru cultura vasluianã. A murit un mare om si un caracter cum rar gãsesti pe acest Pãmânt. Avea doar 59 de ani. Cu o ironie finã, de multe ori greu de înteles de cei din jur, Mancas reusea sã se adreseze tuturor cunoscutilor si prietenilor, cu bunãtate si întelepciune. De ieri, cultura vasluianã este mai sãracã, familia si prietenii fiind alãturi de cel care a fost Ioan Mancas, în ultimele sale zile din aceastã lume. Va fi înmormântat la Vaslui, sâmbãtã, la prânz, în orasul în care, timp de trei decenii a lucrat si a cunoscut cele mai mari satisfactii profesionale. Prin plecarea sa, Ioan Mancas lasã în urmã o zestre culturalã de exceptie, lãsându-si amprenta asupra Muzeului Judetean “Stefan cel Mare”, în care a lucrat încã de la înfiintare si l-a condus în ultimii 13 ani.
O veste tulburãtoare a îndoliat, ieri, lumea culturalã a Moldovei. Ioan Mancas, istoric, om de culturã, muzeograf, profesor de o bunãtate aparte, a murit, în jurul orei 9.30, dupã o suferintã care i-a mãcinat ultimele zile de viatã. Nãscut la 20 iulie 1951, la Bârlad, si plecat de pe plaiurile natale pentru a-si termina studiile universitare la Facultatea de Istorie din cadrul Universitãtii “Al. I. Cuza” din Iasi, pe care a absolvit-o în anul 1974, profesorul Mancas a fost un reper de viatã si activitate pentru toti cei care l-au cunoscut. A început prin a profesa la catedrã, în zona Bârladului, dupã care a venit muzeograf la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” din Vaslui, care tocmai se înfiinta în centrul orasului. A fost, pe rând, consilier si director în cadrul Inspectoratului pentru Culturã al judetului Vaslui, director al Întreprinderii Cinematografice Vaslui. Din 1998, a revenit în functia de director la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare”, de unde nu a mai plecat pânã la moartea sa. Oamenii de culturã si artistii din tarã nu-l vor uita pe Mancas, cel care era sufletul Festivalului Umorului « Constantin Tãnase ». Era organizatorul salonului de caricaturã, onorat de atâtea ori de Stefan Popa Popa’s, si bun prieten cu Valentin Silvestru si Valentin Ciucã.
Povestea unui om care s-a confundat cu istoria Muzeului Judetean « Stefan cel Mare »
În 1975, Ioan Mancas, tânãr profesor, a fost transferat la nou înfiintatul muzeu din Vaslui, pentru a organiza aceastã institutie de culturã, alãturi de alti colegi, printre care si bunul sãu prieten, Constantin Popescu. De atunci, destinul sãu s-a zãmislit pe aceastã veche piatrã de hotar a judetului, pe care a însemnat-o prin truda sa de valorificare a trecutului istoric. În decursul celor peste 30 de ani de muncã în muzeologie, a initiat, desfãsurat si condus activitãti de cercetare stiintificã, a format si apoi a completat colectii în numãr de peste 200.000 de piese care au intrat în patrimoniul statului român. Orasul si judetul Vaslui îi datoreazã lui Mancas crearea si organizarea Muzeului Judetean unde a pus bazele stiintifice ale colectiilor muzeale si ale expozitiei permanente. A reusit sã ridice institutia la cel mai înalt nivel, organizând sectiile muzeului si Sesiunea Nationalã anualã de Comunicãri Stiintifice « Acta Moldaviae Meridionalis », cunoscutã în tarã si strãinãtate, si prin editarea Anuarului stiintific cu acelasi nume. În timp, a initiat ample cercetãri arheologice în zonã, sprijinind deschiderea unor santiere la Movila Rãbâiei, Poienesti, Banca si, mai ales, “Curtile Domnesti” din Vaslui, îmbogãtind astfel informatia istoricã pentru aceste perioade si sporind considerabil tezaurul colectiilor muzeale. În 2007, ca o recunoastere a valorii sale, a fost ales în functia de viceprimar al Municipiului Vaslui, functie pe care a onorat-o cu succes. Fostul secretar al judetului, Gheorghe Trifan, spune cã Mancas a fost un om cum rar a întâlnit. « L-am cunoscut foarte bine. Un om cu o personalitate aparte, un bun activist, care a condus institutii de culturã cu profesionalism. Condoleante familiei, în acest moment greu », spune Trifan.
« Ioan Mancas a fost un mare sufletist »
“În urmã cu o lunã de zile, împreunã cu cei apropiati de familia Mancas, l-am internat pe Ioan Mancas la Spitalul Judetean din Vaslui, apoi, împreunã cu Dumitru Buzatu si cu Ionel Armeanu, l-am dus la spitalele din Iasi, pentru cã boala sa veche, diabetul, îi juca feste. În toatã aceastã perioadã, medicii au încercat sã-l restabileascã, dar iatã cã, ieri, marti, 29 martie, Ioan a decedat.
Îl stiu pe Ioan Mancas de pe vremea când era student si juca rugby la Bârlad si mai apoi la Iasi, a fost un elev foarte bun, sef de promotie la Complexul Scolar din Bârlad, student eminent, bun organizator cultural, apoi, tot restul vietii, a rãmas acelasi om neobosit, implicat si risipitor în ceea ce-l priveste. Ioan Mancas a fost un mare sufletist, generos, patriot si cu multã personalitate. Am multe momente frumoase legate de acest om, l-am pretuit, respectat si ajutat întotdeauna, iar el mi-a fost alãturi în momentele cele mai grele ale vietii mele. Ioan Mancas va rãmâne în istoria Bârladului, ca un copil teribil si adolescent rebel al anilor ’70, si în istoria judetului ca un bãrbat cu care ne-am mândrit întotdeauna. Eu l-am iubit pe Mancas, cu toate pãcatele si virtutile sale, iar cei care, în 1993 si 1996, au fost cu el la Dijon, în Franta, indiferent cine or fi fost ei, sã vinã si sã-i aducã o floare la mormânt! Dumnezeu sã-l ierte si sã-l odihneascã!” – Corneliu Bichinet, vicepresedinte CJ Vaslui
« Am avut o mare consideratie pentru acest om »
“Pe Ioan Mancas îl cunosc de mai bine de 20 de ani, am avut cu el o colaborare foarte bunã, dar iatã cã, la ora actualã, el nu mai este printre noi. Îmi exprim regretele pentru disparitia dintre noi a lui Ioan Mancas, atât din partea mea, personal, cât si din partea angajatilor Consiliului Judetean, în a cãrui subordonare se afla institutia pe care a condus-o cu cinste atâtia ani. Am avut o mare consideratie pentru acest om, pentru activitatea depusã la Muzeul Judetean, pentru faptul cã, încã de la înfiintarea acestei institutii, a depus o muncã enormã pentru a-l aduce la parametrii europeni. Viata nu iartã pe nimeni, din pãcate cu totii ne trecem, rând pe rând, de aceea nu pot sã nu-mi exprim încã o datã regretele pentru decesul istoricului si omului de culturã Ioan Mancas si sã transmit sincere condoleante familiei îndoliate!” – Vasile Mihalachi, presedinte CJ Vaslui
« Ne spunea sã avem grijã de invitatii la Festival, dupã moartea sa »
“Ioan Mancas a fost o persoanã de care se leagã numele mai multor evenimente cunoscute nu numai de publicul vasluian. Nenumãratele expozitii si vernisaje au fost organizate sub patronajul sãu în sãlile Muzeului Judetean Vaslui, multi artisti, oameni de istorie sau de culturã expunând aici sau tinând prelegeri. Manifestãri de rãsunet, cum ar fi “Hora din Strãbuni”, manifestare cu participare nationalã si internationalã, al cãrei suflet a fost pânã la ultima editie, sau festivalul de umor “Constantin Tãnase”, festival care îi datoreazã poate cea mai prolificã perioadã datoritã si apropierii si prieteniei lui Ioan Mancas cu regretatul Valentin Silvestru. Dealtfel, Ioan Mancas a fost organizatorul salonului de caricaturã din cadrul festivalului de umor. Pentru cultura vasluianã, Ioan Mancas reprezintã un reper pentru multe dintre activitãtile trecute sau prezente. Ultimul parteneriat s-a derulat nu cu multã vreme în urmã, la începutul lunii februarie a acestui an, când împreunã am organizat vernisajul expozitiei pictorului Ion Grigore, dar cel mai mult am interactionat cu prilejul festivalului de umor “Constantin Tãnase” de anul trecut, când tin minte cã ne spunea tot timpul, parcã avea un presentiment, cã nu crede cã va mai fi prezent la o nouã editie, amintindu-ne sã punem accent pe ospitalitate fatã de oaspeti, mai ales fatã de cei cãrora le purta o mare admiratie (Stefan Popa Popa’s sau Valentin Ciucã). “Sã aveti grijã de ei, ca dupã ce n-oi mai fi eu, sã revinã cu plãcere la Vaslui”, obisnuia sã spunã. În acest moment, pot spune cu încredere cã hâtrul Ioan Mancas va rãmâne în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut ca o persoanã care, fãrã sã fie una comodã pentru multi, nu va putea fi niciodatã ignorat dintr-o eventualã enciclopedie a culturii vasluiene. Dumnezeu sã-l odihneascã!” – Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale
« Ioan Mancas m-a îndrumat spre culturã »
“Pe Ioan Mancas îl cunosc din 1982, din primul an de facultate, iar buni prieteni am devenit din 1986. Am gãsit în Ioan Mancas omul cu care te poti sfãtui, prietenul care îti întinde mâna neconditionat si luptãtorul pasionat din domeniul culturii si istoriei. Dupã 1990, prietenul Ioan Mancas, împreunã cu pictorul Puiu Haidu au fost cei care mi-au sugerat cã nu ar fi rãu dacã as lucra în domeniul culturii si în mod constant mi-au cultivat aceastã idee si m-au sprijinit si îndrumat, iar, dupã ce am fãcut acest pas, Ioan Mancas mi-a fost cel mai apropiat si mai drag colaborator, omul de la care am avut atât de multe de învãtat. Pentru tot ce a fãcut în acest rãstimp pentru mine, îi multumesc din suflet si mã voi ruga ca Dumnezeu sã-l aibã în pazã!” – Gelu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene « Nicolae Milescu Spãtarul »