spot_img
spot_img
2.6 C
Vaslui
28-dec.-2024

Rahatul vasluienilor, îngrãsãmânt pe câmpurile judetului!

- Advertisement -

RECICLAT…Strategia Judeteanã a Gospodãririi Nãmolurilor de la Statiile de Epurare a Apelor Uzate, adoptatã în toamna anului trecut, un document de 55 de pagini, pare sã dea roade la Aquavas, în perspectiva modernizãrii retelelor de apã-canal si a statiilor de epurare si de tratare din tot judetul Vaslui. Odatã cu mãrirea numãrului de kilometri de retea de canalizare în judet, este de asteptat sã creascã si cantitatea de nãmoluri care vor fi prelucrate si tratate la statiile de epurare. Or, s-a descoperit cã nãmolul rezultat din procesul de epurare al apelor uzate poate fi un îngrãsãmânt de calitate gratuit pentru terenurile agricole, ceea ce înseamnã cã peste 2-3 ani substantele obtinute din tratarea nãmolurilor din tot judetul Vaslui vor fi împrãstiate pe mari suprafete de teren, pentru recolte mult mai bune ca în prezent.

Conform strategiei judetene pentru gospodãrirea nãmolurilor, elaboratã la nivelul judetului Vaslui, în 2010 cantitatea de nãmol generatã în statiile de epurare Vaslui, Bârlad, Husi si Murgeni a fost de circa 3.100 tone nãmol umed (70-65% apã). Prin proiectul de 100 de milioane de euro, finantat de Uniunea Europeanã, va fi reabilitat si modernizat tot sistemul de canalizare si se vor construi si moderniza statiile de epurare existente, iar nãmolurile rezultate ar putea fi folosite de firmele agricole din judetul Vaslui ca îngrãsãmânt. Aquavas va oferi, pentru început, în mod gratuit aceste nãmoluri, pentru ca, ulterior, sã încaseze o sumã de bani, pentru acoperirea unei pãrti din cheltuieli. Dorin Bãlãnescu, manager de proiect în cadrul Aquavas, spune cã “nãmolul provenit din procesul de epurare al apelor uzate industriale este benefic productiilor agricole, în conditii de sigurantã”. Astfel, nãmolurile rezultate de la cele patru noi statii de epurare vor beneficia de linii tehnologice de ultimã orã, prin care nãmolurile rezultate vor putea fi folosite în agriculturã. Studiul national efectuat cu privire la Strategia nãmolului a scos în evidentã faptul cã aceastã metodã se poate aplica la nivel national pe 22% din totalitatea terenurilor agricole. Valorificarea nãmolului în agriculturã presupune o serie de mãsuri ce trebuie luate de Aquavas si alte institutii judetene, în vederea emiterii permisului de aplicare a nãmolului si de acceptare de cãtre fermieri. În acest scop, Aquavas Vaslui va trebui sã realizeze o serie de mãsuri prin care se va încerca o constientizare a fermierilor cu privire la utilitatea acestui nãmol. Asta, în conditiile în care, mai spun cei de la Aquavas, în jur de 40% din productia totalã de nãmol de epurare este utilizatã în agriculturã. S-a observat cã, în unele zone din tarã în care se utilizeazã aceste nãmoluri ca îngrãsãmânt chimic, productia de cereale a crescut cu 10% fatã de terenurile pe care nu s-a folosit o astfel de substantã.

Aquavas Vaslui va transporta si împrãstia, cu masini proprii, nãmolul de la statiile de epurare

Pentru a fi valorificate în agriculturã, nãmolurile suferã o serie de procese de tratare complexe, pentru eliminarea unor eventuale riscuri asupra mediului sau asupra sãnãtãtii oamenilor si animalelor. Acestea vor putea fi utilizate în agriculturã numai pe terenurile pe care s-a eliberat permisul de aplicare, de cãtre Agentia de protectie a Mediului de la Vaslui. Obtinerea permisului de aplicare revine producãtorului de nãmol, Aquavas Vaslui, la fel ca si tot ceea ce presupune calitatea, cantitatea, transportul, împrãstierea nãmolului pe suprafete agricole, precum si efectele acestuia asupra mediului si sãnãtãtii omului, dupã utilizare. Aceste nãmoluri nu vor putea fi utilizate pentru legume, arbusti cu fructe sau pãsuni, în timp ce pentru restul suprafetelor va fi nevoie de conditii speciale pentru ca acel teren sã fie tratat cu aceste îngrãsãminte. “Vom contacta fermierii, în perioada imediat urmãtoare, pentru a vedea care este interesul fatã de acest tip de îngrãsãmânt, în paralel cu obtinerea tuturor avizelor necesare acestui tip de activitate”, a mai spus Dorin Bãlãnescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.