spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Rãdãsanu, controlatã la moldoveni!

- Advertisement -

Control la Evidenta Persoanei Vaslui

VERIFICÃRI Ieri dimineatã, o echipã de control din cadrul Directiei de Evidentã a Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a descins la Serviciul Public Comunitar Judetean pentru Evidenta Persoanelor pentru a verifica modul în care sute de cetãteni moldoveni au devenit cetãteni români cu domiciliul în judetul Vaslui, în ultimul an. Majoritatea moldovenilor care au primit între timp buletine românesti sunt „localizati” în Vaslui, unde actioneazã o retea de personaje specializate în acordarea de domicilii cetãtenilor moldoveni contra unor sume de ordinul sutelor de euro. La începutul lunii martie, Parchetul General si politistii DGA au anuntat destructurarea unei retele care se ocupa cu obtinerea ilegalã de vize si pasapoarte românesti. Zeci de functionari de la Pasapoarte si Evidenta Persoanei din Bucuresti au fost ridicati si dusi la audieri, existând bãnuiala cã si la Vaslui sunt functionari implicati în astfel de activitãti ilegale.

Echipa de control a început, de ieri dimineatã, verificãri cu privire la modul în care s-au obtinut buletine românesti la Vaslui, o zonã de granitã a Uniunii Europene, vizatã de retelele de traficanti de persoane. De altfel, încã din noiembrie 2011, ziarul nostru a semnalat cã sunt persoane importante din judet, unii chiar politicieni cunoscuti, implicati în aceastã caracatitã a mutatiilor, însã mãsurile s-au luat destul de greu. Abia dupã ce, la Bucuresti, s-a descoperit o retea de functionari care eliberau ilegal pasapoarte si buletine românesti s-au miscat si sefii din fruntea MAI. Analizând modul cum erau obtinute documentele de identitate românesti, anchetatorii au descoperit cã pe o adresã erau trecute si 1.000 de persoane! La Vaslui, printre cei care practicã aceastã activitate de trafic de persoane se numãrã liderul judetean al PRM, fostul sef din Politia Judeteanã, comisarul-sef (r) Florin Sârbu. Acesta a înregistrat, pe cele douã apartamente din Vaslui, peste 60 de mutatii pentru persoane din Republica Moldova, însã acest lucru nu a deranjat pe nimeni de la Evidenta Persoanei. Un alt personaj implicat în activitãti la limita legalitãtii este Eugen Iorga. Acesta a recunoscut cã a adus zeci de moldoveni în judet, cãrora le-a fãcut mutatie în apartamentul sãu, însã spune cã totul face parte din activitatea unui ONG, Uniunea Românilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, condus de un fost ministru de externe, Gheorghe Vitã.

Directorul Rãdãsanu: „Eu sunt cu constiinta împãcatã”

Presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, a confirmat cã la Serviciul de Evidentã a Persoanei este un control în derulare. „Stiu, este adevãrat, este control la Evidenta Persoanei, însã nu stiu detalii. Sunt plecat în delegatie, sunati-o pe doamna directoare”, a spus Mihalachi. Comisarul sef de politie, Dorina Rãdãsanu, directorul SPCJEP Vaslui, a confirmat controlul. „Da, este un control de fond, nu este numai problema cetãtenilor moldoveni, sunt verificate toate documentele. Nu cred cã vom avea probleme de genul celor de la Bucuresti. Functionarii nostri au respectat prevederile legale si dacã au respectat legislatia nu au de ce sã se teamã de control”, a spus comisarul sef Rãdãsanu. Directoarea spune cã nu se simte vinovatã cu nimic. „Eu am constiinta împãcatã cã am încercat sã fac întotdeauna ceea ce este mai bine. Nu dau cinstea pe nimic”, a mai spus sefa de la Evidenta Persoanei.

Iatã ce verificã echipa de control de la MAI

Conform statisticilor Serviciului Public Comunitar Judetean de Evidentã a Persoanelor (SPCJEP) Vaslui, în decursul anului 2011, un numãr de 332 persoane cu dublã cetãtenie, inclusiv româneascã, în cea mai mare parte provenind din Republica Moldova, si-au stabilit resedinta în judetul Vaslui. Dintre acestia, conform registrului judetean de evidentã a persoanelor, 281 au fãcut cerere de dobândire a cetãteniei, alti 51 cerând doar stabilirea domiciliului în judetul Vaslui. Localitãtile preferate pentru stabilirea domiciliului au fost municipiul Vaslui, în cea mai mare parte a cazurilor, dar si Bârlad si Husi (doar sase cazuri!), fiind foarte putine cazuri în care domiciliul de resedintã declarat a fost în mediul rural ori în orasele Negresti sau Murgeni. De la începutul anului 2012, s-au înregistrat deja aproape 50% din numãrul total de cereri de stabilire a domiciliului pentru persoane cu dublã cetãtenie. Astfel, în luna ianuarie a acestui an, numãrul celor care au solicitat domiciliu în judetul Vaslui a fost de 98, iar în luna februarie au fost depuse alte 87 cereri. O bunã parte dintre solicitanti sunt elevi care au primit burse din partea statului român, ori persoane care trãiesc si muncesc în România, dar cei mai multi dintre solicitantii care au dobândit cãrti de identitate românesti sunt dintre cei care au preferat sã-si gãseascã locuri de muncã în alte tãri europene, în general Italia sau Spania. Tot conform statisticilor, numãrul persoanelor strãine care au si cetãtenia românã înregistrate de serviciile de stare civilã vasluiene în ultima perioadã este cel mai ridicat de dupã anii ’96, perioadã în care s-a înregistrat cel mai mare aflux de înregistrare a persoanelor cu dublã cetãtenie, respectiv românã si moldoveneascã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.