Cu şapte luni înainte de alegerile parlamentare din Rusia, Vladimir Putin încearcă să-şi mobilizeze electoratul plasându-se în apărător în faţa unei interferenţe străine. Arătat cu degetul pentru faptul că nu permite organizarea de alegeri libere şi corecte, Vladimir Putin se erijează în schimb în apărător al votului ruşilor.
„Avem obligaţia să apărăm votul de orice încercare de a-l influenţa”, a declarat liderul de la Kremlin într-o videoconferinţă susţinută cu cei patru lideri ai partidelor cu mandate în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.
„Nu putem şi nu vom permite niciun fel de lovitură la suveranitatea Rusiei, la dreptul poporului nostru să fie stăpân pe propriul său pământ”, a insistat Putin în nota discursului său deja arhicunoscut de gardian al unei cetăţi asediate. Alegerile pentru Duma de Stat sunt prevăzute să aibă loc la 19 septembrie. La alegerile din 2016, Rusia Unită, partidul care asigură baza electorală a regimului Putin, a obţinut 54,2% din voturi şi un total de 343 de mandate. Observatorii internaţionali care au monitorizat alegerile desfăşurate în Rusia lui Putin au denunţat în mod repetat fraude electorale la aceste scrutinuri, remarcă DPA, potrivit Agerpres.
De fapt, criticii lui Putin spun că acesta se menţine la putere prin fraude, intimidări, capturarea resurselor administrative ale statului şi o opoziţie parlamentară artificială. Putin a mai vorbit până acum despre încercarea unor puteri străine de a influenţa cursul politic din Rusia, dar nu a furnizat probe. Pe de altă parte, serviciile secrete americane au constatat că Rusia s-a implicat activ pentru a influenţa alegerile prezidenţiale organizate în 2016 în SUA.