Puterea a marcat două goluri în propria poartă în meciul disputat în această săptămână, în parlament, cu opoziţia.
Prima repriză s-a desfăşurat marţi. PSD şi PNL au jucat la ofsaid, su parlamentarii trimişi în afara sălii de plen, iar PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile s-au împotmolit la votul în cazul „Ridzi”. Dacă unii aleşi au votat împotriva cererilor procurorilor de încuviinţare a percheziţiei electronice şi extinderea urmăririi penale a fostului ministru al Sportului, mulţi dintre aleşii puterii au ajutat-o pe Ridzi prin absenţă. Astfel, numărul necesar de voturi pentru aprobarea solicitărilor DNA nu a fost atins.
A doua repriză s-a desfăşurat vineri. Cu PSD şi PNL adoptând aceeaşi tactică a absenteismului, partidele din Coaliţie au reuşit să-şi pună singure beţe în roate. N-au fost în stare să-şi adune parlamentarii cât să asigure cvorumul necesar pentru prezentarea celei de-a doua moţiuni pe legea salarizării.
Calendarul stabilit riscă să fie dat peste cap, de amânarea citirii documentului, putând chiar să împingă adoptarea actelor normative privind salarizarea şi a bugetului – legi care depind una de alta – dincolo de 31 decembrie, ieşind astfel din calendarul convenit cu FMI pentru acordarea următoarei tranşe de împrumut.
Scuze şi acuze
Cu probleme mari de mobilizare în propria tabără, puterea, pe axa Cotroceni –Palatul Victoria, aruncă însă pisica în curtea opoziţiei.
„Obiectivul opoziţiei e intrarea României în derapaj. Am observat că se depun două moţiuni de cenzură pe legile salarizării, iar programarea şi împingerea dezbaterii moţiunii pentru anul 2011 indică faptul că obiectivul opoziţiei e intrarea României în derapaj, fiindcă sunt mulţi oameni de afaceri, gen Patriciu, Voiculescu. Vîntu, care se află în spatele lor şi care pot să-şi refacă afacerile măcinate de criză doar dacă România intră în derapaj”, a anticipat şi comentat, încă de miercuri, preşedintele Traian Băsescu planul PSD şi PNL de a încurca socotelile Coaliţiei.
Şeful statului a pus, tot cu acea ocazie, „rateul” din cazul „Ridzi” pe seama „opţiunii sentimentale a PDL-iştilor. Asta în condiţiile în care problemele privind blocarea în parlament a dosarelor de corupţie la nivel înalt sunt semnalate constant în evaluările din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care ar putea amâna aderarea României la Spaţiul Schengen.
Pe aceeaşi linie s-a înscris şi premierul Emil Boc. Eschivându-se când a venit vorba de propriii parlamentari care au lipsit pe capete, Boc a dat vina pe PSD şi PNL şi pentru rezultatul votului în dosarul „Ridzi”, şi pentru amânarea prezentării moţiunii de cenzură.
!Cu cât începem să reuşim, cu atât opoziţia devine mai disperată şi trage cu gloanţe oarbe în toarte părţile. Nu pot să înţeleg plăcerea sadică a PSD şi în parte şi a PNL ca România să nu reuşească, ca România să iasă din Acordul cu FMI, ca România să nu aibă în luna ianuarie bani de salarii şi pensii, să intre într-o situaţie dificilă. E o plăcere sadică pe care nu pot să o înţeleg la PSD şi PNL, nu pot să înţeleg atâta iresponsabilitate din partea liderilor care conduc partidele de opoziţie1, a justificat Boc eşecul de vineri din parlament.
evz.ro