FINALITATE Pe 11 iunie s-a finalizat campania de primire a cererilor de plãti pe unitatea de suprafatã SAPS 2012, rezultatele fiind chiar peste cele de anul trecut. Nu doar cã a crescut, la nivelul judetului Vaslui, suprafata pentru care s-a solicitat aceste subventii, dar s-au mãrit si suprafetele pe care le au în exploatare marii fermieri, ceea ce ar trebui sã ducã la rezultate mai bune în agricultura vasluianã. În acelasi timp, datoritã faptului cã toate cele 30379 cereri au fost depuse online, a scãzut numãrul cazurilor de blocuri fizice supradeclarate sau de suprapuneri ale terenurilor declarate de fermieri.
La mijlocul acestei luni, la Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA) Vaslui s-a încheiat campania de depunere a cererilor de plãti pe unitatea de suprafatã. În acest an, au fost depuse cu 2231 mai putine cereri din partea agricultorilor vasluieni, în schimb, a crescut cu peste 4500 ha suprafata cultivatã pentru care s-au solicitat aceste subventii. Chiar si asa, fermierii vasluieni au cerut subventii doar pentru 256667 ha, practic pentru doar 64% din totalul celor 401 mii ha teren arabil existent la nivelul judetului. Sunt totusi câteva sute de fermieri care au depus cu întârziere, dupã data de 15 mai, documentatia necesarã accesãrii subventiilor, si care vor fi penalizati la platã. „De la an la an se constatã scãderea numãrului de cereri depuse, concomitent cu cresterea suprafetei aferente, în special în rândul marilor fermieri, cei care au în exploatare cel putin 50 ha. Acesta este un lucru îmbucurãtor, dat fiind cã, pentru a se obtine rezultate bune în agriculturã, lucrãrile trebuie fãcute pe suprafete cât mai mari. Din pãcate, chiar dacã mai sunt suprafete importante care, desi sunt lucrate, agricultorii respectivi nu beneficiazã de subventii din cadrul schemei de sprijin pe suprafatã. Acest lucru se datoreazã pentru cã nu este clarã situatia juridicã a terenurilor respective, proprietarii neavând titluri de proprietate, ori nefiind dezbãtute mostenirile, sau, pur si simplu aflându-se în litigiu, sau, asa cum este de foarte multe ori cazul, sunt loturi de întindere micã, sub 0,5 ha”, a declarat Petru Botez, directorul APIA Vaslui.
Din ce în ce mai putine greseli în declaratii
Toate cele 30379 cereri au fost depuse prin aplicatia electronicã IPA – Online. Poate din aceastã cauzã a scãzut semnificativ numãrul fermierilor care fie au supradeclarat suprafata folositã, fie au gresit amplasarea terenurilor. Astfel, în acest an au fost doar 167 de cazuri de blocuri fizice supradeclarate, de aproape patru ori mai putine fatã de anul trecut, când au fost 624 de astfel de cazuri. În acelasi timp, datoritã aplicatiei online, s-au înregistrat de 4,4 ori mai putine cazuri de suprapuneri de blocuri fizice ale mai multor fermieri, doar 4266 fatã de 18883 în 2011. „Aceste suprapuneri si supradeclaratii apar, de cele mai multe ori, din cauza amplasãrii gresite pe hartã de cãtre fermieri sau datoritã actualizãrii unor blocuri fizice, dar aceste situatii se vor rezolva, pentru pregãtirea controlului pe teren prin deplasarea în zonã a inspectorilor nostri si prin teledetectie. Sperãm cã vom gãsi întelegere din partea fermierilor pentru rezolvarea în timp util a acestor probleme. În cazul în care fermierii refuzã sã se prezinte pentru clarificarea suprapunerilor sau supradeclarãrilor, suprafetele respective vor fi scãzute din declaratia de suprafatã, diminuându-se corespunzãtor suprafata la calculul subventiei, ducând pânã la excluderea de la platã sau sanctiuni multianuale”, a mai spus directorul Petru Botez. În continuare, se va trece la controlul conformitãtii datelor înscrise în cererile de subventie depuse pânã pe data de 11 iunie, control care se doreste a fi finalizat cât mai repede, astfel încât, începând posibil cu luna octombrie, sã fie virat fermierilor avansul pentru programul SAPS 2012, pentru o bunã pregãtire a campaniei agricole de anul viitor.