spot_img
19 C
Vaslui
23-sept.-2024
spot_img

PUMNUL BRUTEI VA FI PEDEPSIT

- Advertisement -

• politistii sînt de părere că legea privind combaterea violentei în familie va reduce numărul agresiunilor: „De departe, cel mai important lucru este că poti să intervii pentru a opri un bărbat care-si snopeste sotia în bătaie“ • anul trecut, în Neamt au fost sesizate 333 de infractiuni cu violentă între rude • printre acestea s-au numărat 3 crime, 2 tentative de omor si 317 loviri • legea care îi pune la punct pe bătăusi a fost promulgată •

Nu putine sînt nemtencele care, de-al lungul vietii au fost victima agresiunilor, cel putin o dată. Cel mai adesea, ele ajung să fie bătute chiar de proprii soti desi acestia ar trebui să fie cei care le protejează si le oferă un trai decent. Din păcate, mentalitătile arhaice acceptă cu foarte mare usurintă agresarea femeilor, făcînd din aceste gesturi violente un fel de mîndrie a bărbatului, care se consideră astfel seful casei. Despre lasitatea si lipsa de bărbătie a celui care loveste pe cei mai slabi, nimeni nu suflă o vorbă! Săptămînal în Neamt ajung cel putin 2-3 femei la camerele de gardă ale spitalelor, cu tot felul de traumatisme si răni provocate de consorti. Unele dintre ele fac plîngere la politie. Celelalte, după ce îsi oblojesc rănile, revin pe la casele lor, si-si reiau traiul de cosmar cu bărbatii lor. De cele mai multe ori, femeile îndură o astfel de viată de cosmar din ratiuni economice. Cel mai probabil, dacă ar avea alternativa unei alte locuinte precum si posibilitatea de a avea un venit decent care să le asigure independenta de sotul violent, cu sigurantă si-ar lua copiii si ar divorta rapid de agresor. În lipsa unor astfel de solutii tac si îndură sau, în cazurile cele mai grave, ajung să fie omorîte de cei care le sînt soti. Statistica politistilor arată faptul că, în anul 2011, au fost sesizate 333 de infractiuni cu violentă între rude. Dintre acestea, cele mai multe, respectiv, 317, au fost loviri simple, 5 vătămări corporale, 4 violuri, 2 lovituri cauzatoare de moarte, 3 crime si 2 tentative de omor. Alte genuri de infractiuni asimilate violentei domestice sînt prevăzute de Legea 217/2003 care a suferit recent modificări. La acest capitol, politistii au înregistrat o lipsire de libertate, 118 infractiuni de amenintare, 72 de abandon de familie (n.n., cazuri de neplată a pensiei alimentare) etc.

Adăposturile, salvarea pentru femeile si copiii bătuti

În acest moment, în judetul Neamt există trei adăposturi, toate apartinînd unor fundatii non-profit care asigură sprijin pentru femeile si copiii victime ale violentei domestice. Fundatiile „Columna“ din Piatra Neamt, „Femina 2000“ din Roman si „Inima lui Iisus“ din Turturesti sînt doar cîteva locuri în care victimele bătăilor pot să petreacă o perioadă de timp departe de agresori. Victimele primesc aici casă, masă, haine, dar si consiliere psihologică si juridică, pentru eventualitatea că ar vrea să divorteze. Anul trecut, Fundatia „Columna“ a acordat sprijin pentru 30 de femei agresate si 35 de copii victime ale violentelor domestice iar celelalte fundatii au făcut si ele ce au putut. Noua lege care protejează femeile împotriva sotilor bătăusi ar putea fi o solutie, dar specialistii cred că nu este de ajuns, mai fiind nevoie si de o schimbare de mentalitate. „În acest moment, victima unei agresiuni familiale trebuie să sune întîi de toate la 112. Ulterior femeile pot apela si numărul de telefon 983, care este telefonul copilului dar si la numărul nostru direct, al serviciului, 0233/229217. Putem astfel să ajutăm atît femeile cît si copiii agresati să ajungă în locuri sigure, unde să stea o perioadă departe de agresor. De asemenea, primesc consiliere si femeile sînt sfătuite cu privire la cele mai bune solutii pentru ele si copiii lor. Din păcate însă, cu toate modificările legislative, mai trebuie să umblăm si noi la mentalitătile noastre. Multe victime ale abuzurilor ajung să nu le raporteze din cauze economice dar si din cauza oprobiului public, imaginea în fata comunitătii fiind mult prea importantă, dar si pentru a păstra familia unită“, a declarat Eugen Simion, sef Serviciu Copilul Abuzat, din cadrul Directiei Generale de Asistentă Socială si Protectie a Copilului Neamt.

Sotii bătăusi riscă între 6 luni si 5 ani închisoare

Promulgată de presedintele Băsescu în ziua de 8 martie, Legea privind combaterea violentei în familie urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede, printre altele, că victima violentei în familie poate cere instantei un ordin de protectie si de restrictie fată de agresor. Vor fi considerate forme de violentă în familie neglijarea, actele de gelozie sau lipsirea de mijloace de existentă primară. În astfel de situatii, politistii sînt obligati să se deplaseze rapid la fata locului. Adresarea într-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenintări, cuvinte si expresii degradante sau umilitoare, constituie violentă verbală. Lovirea, îmbrîncirea, trîntirea, tragerea de păr, înteparea, tăierea etc, vor fi considerate violentă fizică si pedepsite ca atare. Agresiunea sexuală este considerată formă de violentă conjugală. Desi nu au intrat în posesia actului legislativ, politistii sînt de părere că noua lege le va proteja mai mult pe femei de sotii lor agresivi. „Nu odată reprezentantii politiei s-au plîns că legea este defavorabilă femeilor agresate de soti, si nu numai. Anual, politistii se confruntau cu zeci sau sute de plîngeri de acest gen, iar cel mai grav era faptul că omul legii avea mîinile legate. El nu putea să intre într-o locuintă în care sotul îsi agresa sotuia, întrucît risca să se aleagă cu dosar penal. Noua lege vede aceste lucruri altfel, iar politistul va putea interveni prompt pentru a rezolva astfel de cazuri“, ne-a declarat un sef de post. Trebuie spus că noua lege contine si reglementări referitoare la ordinul de restrictie, precizînd că acesta constituie o măsură de sigurantă. Astfel, împotriva agresorului se poate dispune evacuarea domiciliului comun cu victima, păstrarea distantei minime de 200 de metri fată de persoana vătămată, de domiciliul si locul de muncă al acesteia. Conform noii legi, cei care vor călca pe bec riscă să ajungă în spatele gratiilor, pedeapsa prevăzută fiind între 6 luni si 5 ani închisoare.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.