spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
14-ian.-2025

Puiesti, istorie, culturã si spectacol

- Advertisement -

FESTIVAL … Sãrbãtoare mare, ieri, în comuna Puiesti. Compozitorul Gheorghe Cucu, autor al unor piese muzicale din cultura ortodoxã, dar si a numeroase prelucrãri de folclor si cântece patriotice, a fost celebrat în cadrul evenimentului care îi poartã numele: Festivalul de muzicã religioasã si laicã Gheorghe Cucu. Manifestarea a debutat cu un simpozion dedicat Primului Rãzboi Mondial în urma cãruia s-a realizat marele act al unirii de la 1 decembrie 1918. În cadrul acestuia, au sustinut comunicãri Dan Ravaru, care s-a concentrat asupra mãrturiilor istorice si folclorice de pe Valea Tutovei legate de Primul Rãzboi Mondial, dar si colonelul Mihai Focsa, care a prezentat aspecte militare din timpul rãzboiului pentru întregirea neamului.

“La Puiesti, am avut o demonstratie convingãtoare a conservãrii traditiilor si a valorificãrii lor în contemporaneitate. Momentele dedicate Primului Rãzboi Mondial au fost înscrise în istoria localã prezentându-se ascultãtorilor versurile unor cântece dedicate eroilor din acest rãzboi, care a dus la alcãtuirea României. La 1 decembrie 1918, la adunarea de la Alba Iulia, s-a încheiat un proces început cu alipirea Cadrilaterului, a Basarbiei, a Bucovinei la patria mamã. Vorbim de Marea Unire, care a însemnat Transilvania, Banatul, Crisana si Maramuresul, provincii reintrate în statul român. Astfel, aproape toti românii s-au reunit într-un stat, au mai rãmas în afarã cei din Maramuresul de peste Tisa, cei de peste Nistru, cei din Banatul zis sârbesc si cei din Macedonia. La 1 Decembrie trebuie sã vorbim de o adevãratã Românie pe care trebuie sã o cinstim, si, undeva, sã ne simtim umiliti cã nu am reusit sã o pãstrãm în hotarele de atunci”, a declarat profesorul Dan Ravaru.

Poezie, muzicã coralã si popularã

În continuarea simpozionului, a fost prezentat volumul “Când la stânga, când la dreapta” al poetului Petrus Andrei, devenit de multi ani fiu al Puiestiului. Activitatea culturalã a fost urmatã de festivalul propriu-zis de muzicã coralã, laicã si religioasã, dedicat compozitorului Gheorghe Cucu. Au evoluat pe scenã grupurile vocale “Mlãdite puiestene” si “Ramuri de stejar” din Bogdãnesti (denumit astfel fiindcã acolo, în punctul Corlãtesti, existã un stejar despre care se spune cã existã din timpul lui Stefan cel Mare). Au urmat Grupul Folcloric Rãzesii din Pogonesti, Ansamblul folcloric Junii Ivãnestilor, coordonat de Silvia Ene, si Ansamblul vocal cunoscut în întreaga Europã, Corala Fantasia, dirijat de profesorul Vasile Negurã. Aspectul muzical a fost ilustrat în continuare de orchestra Plaiurile Tutovei din Puiesti, având-o ca solistã vocalã pe Paula Zaharia. Dupã ora 17:00, a urmat un alt spectacol artistic sustinut de solisti de exceptie. Igor Cuciuc si Ion Suruceanu, români de peste Prut, bine cunoscuta solistã de muzicã popularã, originarã din judetul nostru, Matilda Pascal Cojocãrita, dar si formatiile Kronos si Dark, cu solista Larisa Ciortan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.