Victor Ponta şi Crin Antonescu au stabilit să susţină unu şi acelaşi premier pentru „guvernul de criză” în cazul în care Emil Boc va fi demis în urma moţiunii de cenzură a opoziţiei.
PSD şi PNL vor susţine acelaşi premier al „guvernului de criză” pe care îl vor propune după demiterea guvernului Boc. Decizia a fost luată ieri de Victor Ponta şi Crin Antonescu la întrevederea avută pe tema moţiunii de cenzură. Cei doi preşedinţi ai partidelor de opoziţie mai trebuie să cadă de acord şi asupra numelui şi apartenenţei politice. Cert este că nu e vorba despre independentul Johannis.
Preşedintele PSD a confirmat acordul cu liberalii pentru susţinerea aceluiaşi premier. „Nu am discutat despre nume”, a subliniat Victor Ponta într-o declaraţie pentru EVZ. Preşedintele PSD a precizat că nu s-a discutat nici dacă să fie de la PSD sau de la PNL. Nici dacă să fie independent. Întrebat dacă este vorba de independentul Johannis, Ponta a respins această variantă: „Nici vorbă. Nu am stabilit niciun nume”.
„Avem principiile finalizate şi e clar că, dacă moţiunea de cenzură trece, a doua zi vom fi în măsură să prezentăm împreună o formulă comună, expresie a noii majorităţi”, a întărit acordul şi Crin Antonescu.
Premieri fără număr
Divergenţele dintre PSD şi PNL cu privire la numele premierului au blocat până acum colaborarea dintre cele două partide. Liberalii inistau în contiuare pe varianta Klaus Johannis, independentul de la Sibiu. În ultimă instanţă, Crin Antonescu se autopropusese pentru funcţia de premier.
La rândul lor, social-democraţii au spus că nu acceptă varianta Johannis, dar mai ales că nu acceptă ca premierul să nu fie de la PSD. Vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă l-a propus public pe şeful său Victor Ponta ca premier al unui „guvern de serviciu”.
În cazul unei demiteri a guvernului, cel care nominalizează premierul este şeful statului. Când Traian Băsescu l-a numit pe Emil Boc şi-a justificat alegerea cu argumentul că, în lipsa unei majorităţi, PDL este partidul cu cel mai mare număr de parlamentari. Aşa a şi rămas.
Moţiunea, testul scris
Victor Ponta şi Crin Antonescu au mai stabilit ieri să scrie textul moţiunii şi să-l prezinte public lunea viitoare. Cât despre momentul depunerii, acesta nu e cert încă. Probabil după congresul PSD de pe 16 octombrie, după cum au anunţat social-democraţii. „La momentul optim”, a spus Crin Antonescu, nemulţumit că nu a reuşit să obţină de la Victor Ponta grăbirea depunerii moţiunii de cenzură.
Înaintea întrevederii cu PSD, liberalii manifestaseră nerăbdare. „Sunt de părere că demersurile pentru iniţierea moţiunii de cenzură ar trebui grăbite. Ar fi fost bine cât mai devreme. E bine şi săptămâna asta. Nu cred că e prielnic să întârziem foarte mult aceste demersuri”, a spus Crin Antonescu. Pentru a forţa mâna PSD-ului, liberalii anunţaseră ieri-dimineaţă că au scris deja un text al moţiuni.
O iniţiativă similară a liberalilor care, în această vară s-au grăbit să scrie textul moţiunii îna intea PSD, a provocat iritare la social-democraţi, care au decis să nu mai susţină iniţiativa.
PSD pune moţiunea înaintea suspendării
Social-democraţii se vor ocupa întâi de moţiune şi abia apoi vor lucra la suspendarea preşedintelui. „Prioritatea pentru PSD este răsturnarea guvernului Boc şi formarea unui guvern de criză, care să ia cele mai urgente măsuri pentru a opri declinul economic şi social din România”, a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta.
Pe de altă parte, Ion Iliescu vede suspendarea ca pe o „avertizare”. „Nu e o joacă”, a spus Iliescu precizând că trebuie găsită o majoritate. Asta va testa şi moţiunea de cenzură.
evz.ro