spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
14-nov.-2024
spot_img

PS Ignatie, lectie de curaj, în scandalul icoanelor ce nu trebuie „pupate”

- Advertisement -

TENSIUNI… În contextul în care secularistii, lãsati de capul lor, atacã fãrã menajamente Biserica Ortodoxã, Episcopia Husilor reuseste sã fie din nou acea voce curajoasã si demnã, cum era pe vremea marilor ierarhi, de pânã la desfiintarea din 1949! Recent, totul a plecat de la isteria coronavirusului. Useristul Andrei Caramitru a folosit pretextul, pentru a considera bisericile drept „sursã de infectie”. Noul derapaj al individului ar fi putut rãmâne însã în limita contului sãu de Facebook, dacã Patriarhia nu ar fi dat, chiar a doua zi, cel mai nefericit comunicat din ultimii 30 de ani. Prin Biroul de Presã, Patriarhia confirma, practic, „temerile” useristului, spunând cã, da, credinciosii pot sã nu mai vinã la slujbe, sã nu mai sãrute icoanele si, dacã vor, sã-si aducã de-acasã o linguritã (!), ca sã ia Sfânta Împãrtãsanie. Mesajul Patriarhiei l-a fãcut pe Caramitru sã exulte: „Victorie!!!”, a strigat nãtângul pe Facebook. „La 24 de ore, BOR ia decizia pe care am sugerat-o”, s-a mândrit acesta, însotindu-si mesajul cu emoticoane care arãtau un râs cu lacrimi. A fost, fãrã îndoialã, un moment de umilintã pentru BOR, care, fãrã sã vrea, a nimerit în asentimentul unuia dintre vrãjmasii stãruitori ai Bisericii, acreditând, practic, ideea cã dusul la slujbã a devenit, în 2020… periculos. În rumoarea stârnitã, primul Ierarh care a avut curajul sã ia atitudine a fost Episcopul Husilor. „Dacã timp de peste douã mii de ani, Împãrtãsania a fost „medicamentul nemuririi” (Sfântul Ignatie Teoforul), în era coronavirusului a devenit medicamentul muririi. Ce metamorfozare secularistã!”, a atentionat, pe Instagram, P.S. Ignatie. A urmat un val de reactii si însusi Patriarhul Daniel a fost nevoit sã revinã cu câteva clarificãri publice, asigurând cã în comunicatul acela era vorba despre exceptiile la care pot recurge doar „cei mai fricosi si mai slabi în credintã”. Pe 1 martie se împlinesc 71 ani de la moartea Episcopului Martir, Grigorie Leu, iar, la vremea acestei comemorãri, unii vãd în curajul Episcopului Ignatie cel mai frumos omagiu pe care actualul Ierarh îl putea aduce memorie înaintasului sãu, care a fost si va rãmâne pentru totdeauna simbolul curajului si al jertfei în istoria acestei Episcopii.

Duminicã, 1 martie, s-au împlinit 71 de ani, de când s-a stins din viatã Episcopul Grigorie Leu, curajosul Ierarh ce a pus valorile Bisericii Ortodoxe mai presus de propria-i viatã. Amintirea sa este, de fiecare datã, o lectie de dragoste, curaj si dârjenie în fata potrivnicilor, parcã mereu gata sã calce peste credinta acestui popor. Comemorarea aceasta, atât de importantã pentru Episcopia Husilor, în care nu se va uita niciodatã moartea jertfelnicã a Episcopului Leu, s-a petrecut anul acesta într-o conjuncturã aparte. Fierberea de la nivel national, cu coronavirusul, a dat prilejul vrãjmasilor BOR sã loveascã din nou. Au început sã strige pe retelele de socializare cã bisericile trebuie închise, cãci ar fi pline de „infectii”, din cauza icoanelor si a liguritei de la Sfânta Euharistie. Credinciosii, care stiu cã Biserica neamului, de veacuri, vindecã, nu îmbolnãveste, i-a ignorat pe netrebnici. Gafa monumentalã însã a venit de unde nimeni nu s-ar fi asteptat. Patriarhia Românã, prin Biroul de Presã, emite un comunicat în care, în mod ciudat, subscrie parcã spuselor ereticilor, admitând cã enoriasii pot lipsi de la slujbã, nu trebuie sã mai sãrute icoanele, ba chiar pot veni si cu lingurita de acasã, ca sã nu le mai fie fricã de… Sfânta Împãrtãsanie. Asa ceva?! Unii spun cã acel comunicat ar fi fost fãcut de purtãtorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bãnescu, de altfel un excelent comunicator, care însã a fost extrem de neinspirat, de aceastã datã. Comunicatul le-a adus mare bucurie constatarilor Bisericii Ortodoxe, care s-au declarat „victoriosi” în scopul lor de închidere a bisericilor.

Inspirat de înaintasul Grigorie Leu, Episcopul Ignatie, lectie de curaj!

Întregul cler a fost uimit de pozitia oficialã a Patrairhiei, care, fãrã sã vrea, acredita ideea cã, iatã, mersul la Bisericã a ajuns în 2020 sã prezinte…riscuri! Chiar dacã preotii au început sã vorbeascã între ei, primul care a avut curajul sã atragã atentia asupra efectelor comunicatului, a fost Episcopul Husilor, Preasfintitul Ignatie. „Dacã timp de peste douã mii de ani, Împãrtãsania a fost „medicamentul nemuririi” (Sfântul Ignatie Teoforul), în era coronavirusului a devenit medicamentul muririi. Ce metamorfozare secularistã!”, a atentionat, pe Instagram, P.S. Ignatie. Cuvintele sale au cântãrit greu si au fãcut ca mai-marii BOR sã revinã cu lãmuriri. Însusi Preafericitul Daniel, Patriarhul României, a precizat cã tot ceea ce s-a precizat în primul comunicat sunt, de fapt, îngãduinte fãcute „celor mai fricosi si mai slabi în credintã”. Una este ca întreaga comunitate sã fie prudentã si responsabilã în privinta rãspândirii unei boli si alta este sã transmitti, cu alte cuvinte cã bisericile ar fi doar „surse de infectie”, desi, de veacuri, ele au fost adevãratul loc de vindecare al acestui popor. Faptul cã Episcopul Husilor, Preasfintitul Ignatie, a fost din nou vocea curajoasã, care a atras atentia asupra efectelor dãunãtoare pe termen lun, ale unui comunicat neinspirat al Biroului de Presã din cadrul Patriarhiei Române, a fost perceput de unii vasluieni drept cel mai frumos omagiu adus memoriei curajosului Episcop Grigorie, care, la fel, nu a tãcut niciodatã în fata nedreptãtii, chiar dacã asta l-a costat viata. Nu întâmplãtor, asadar, la întronizarea sa, Episcopul Ignatie a spus poporului adunat în Curtea Catedralei din Husi, cã „dintre toti Episcopii Husilor, cel mai aproape de suflet îi este Preasfintitul Grigorie Leu”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.