spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

PS Ignatie: „Dumnezeu a împãrtit în mod inegal darurile Sale ca sã realizãm cã suntem fiinte complementare”

- Advertisement -

PILDA TALANTILOR…Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopalã din Husi. Din soborul slujitorilor a fãcut parte si pãrintele Sofian Gaman, secretarul eparhial al Episcopiei Husilor. PS Ignatie a vorbit despre darurile pe care Dumnezeu le sãdeste în fiecare om si despre faptul cã inegalitatea darurilor presupune sporirea comuniunii între oameni. „Avem cel putin douã exemple, în istoria umanitãtii, prin care s-a încercat instaurarea unei egalitãti cu orice pret: comunismul si fascismul”, a arãtat Ierarhul.

În cuvântul de învãtãturã, în contextul Pildei talantilor, Ierarhul Husilor a vorbit despre darurile pe care Dumnezeu le sãdeste în fiecare om si despre faptul cã inegalitatea darurilor presupune sporirea comuniunii între oameni:

„Biserica ne pune spre reflectie duhovniceascã si spre asumare în viata noastrã Pilda talantilor, adicã pilda în care Dumnezeu ne spune cã fiecare dintre noi am primit un anumit numãr de daruri, pe care suntem chemati sã le înmultim, sã le lucrãm conform puterii noastre. Dumnezeu nu ne cere sã facem imposibilul. Ne asazã în suflet un anumit numãr de daruri, si pe acestea suntem chemati sã le sporim. Dacã ne-a dat mult, mult ni se cere si sã lucrãm. Ne-a dat mai putin, ne cere mai putin sã lucrãm, în functie de darurile primite. Inegalitatea darurilor ar trebui sã ducã întotdeauna la lucrare, la creativitate.

Dumnezeu a împãrtit în mod inegal darurile Sale tocmai pentru ca sã realizãm cã suntem fiinte complementare. Ne completãm unii pe altii. Unuia, Domnul îi dãruieste o inteligentã extraordinarã, altuia îi dãruieste o putere de muncã fizicã. Unuia îi dãruieste capacitatea de a-i învãta pe semenii sãi – este o artã sã îi învãtãm pe cei din jur, altuia îi dã puterea de a sluji si de a pune în miscare dragostea fatã de semeni. Fiecare am primit ceva în functie de ceea ce, conform structurii noastre spirituale, putem sã lucrãm. Dumnezeu nu este nedrept. Dacã, de pildã, cineva nu are ureche muzicalã, oricât de mult ar munci, nu are cum sã ajungã un muzician performant. Din nefericire, noi suntem, întotdeauna, cu ochii atintiti înspre darurile si talantii semenilor nostri, neglijând ceea ce Dumnezeu a asezat în inima noastrã” spunea PS Ignatie.

Orice fel de luptã pentru egalitate instaureazã violenta si o stare de fricã distructivã.

Preasfintia Sa a vorbit despre contextul în care Mântuitorul a rostit Pilda talantilor, subliniind cã inclusiv lipsa sãvârsirii binelui, atunci când contextul ne-o cere, este un pãcat: Ierarhul Husilor a vorbit despre faptul cã, în contextul în care Dumnezeu ne-a împãrtit darurile pentru a fi complementari, orice încercare de egalizare a oamenilor presupune totalitarism si violentã:

„Domnul a împãrtit darurile inegal, a creat inegalitatea în fata darurilor. Însã ne-a dat fiecãruia sanse egale de a lucra talantii primiti. Orice fel de luptã pentru egalitate instaureazã violenta si o stare de fricã distructivã.

Avem cel putin douã exemple, în istoria umanitãtii, prin care s-a încercat instaurarea unei egalitãti cu orice pret: comunismul si fascismul.

Comunismul a vrut sã ne egalizeze, sã ne facã pe toti la fel. De aceea au fost exterminati si au înfundat puscãriile mare parte din oamenii inteligenti, si cei care aveau o anumitã stare materialã – acestia erau numiti, în mod ironic, chiaburi. Ei nu aveau ce sã caute într-un regim totalitar ce avea ca resort interior egalizarea, socialã mai ales, dar care a adus dupã sine o egalizare economicã. Toti «trebuiau» sã fie sãraci si sã depindã, într-o formã maladivã, patologicã, de Stat. Totul era rationalizat si se primea o anumitã cotã parte. Pentru a fi egali si din punct de vedere al confortului material, ti se lua câte ceva, cotã din muncã, totul era colectivizat si nu mai era nimic personal.

Un alt exemplu este nazismul. El propovãduia un altfel de egalitate maladivã: egalitatea biologicã, rasialã. Trebuiau desfiintati toti cei care nu corespundeau cerintelor genetice în fata acestui sistem opresiv. În momentul în care vedem cã cineva cautã, cu orice pret, sã ne egalizeze, sã simtim deja cã ceva este suspect.

Dumnezeu ne-a creat inegali. Suntem atât de diferiti unul fatã de celãlalt, însã aceasta este frumusetea: inegalitatea atrage dupã sine creativitate si frumusete. Cât de frumos este ca cel care, de pildã, nu are darul de a cânta sã se bucure de cel cãruia Dumnezeu i-a dat aceastã capacitate. Altul nu are darul de a vorbi, însã are darul de a sluji pe aproapele sãu, si are sansa de a-l asculta pe cel ce are darul elocintei. Toate darurile pe care Dumnezeu le-a dat în aceastã lume sunt pentru a ne bucura unii de ceilalti”. A spus în continuare PS Ignatie.

Preasfintia Sa i-a îndemnat pe cei prezenti sã insiste asupra descoperirii talantilor pe care Domnul i-a sãdit ei însisi si din cei de lângã ei:

„Sã descoperim talantii asezati în noi! Cum o putem face? Mai ales prin starea de smerenie. Oamenii geniali, care au reusit sã potenteze la maximum talantii asezati de Dumnezeu în inima lor, au fost descoperiti de altii. Poate a fost un profesor, pãrintii sau o rudã, care i-a constientizat pe cei cu daruri deosebite. Astfel au reusit sã împingã la maximum potentialitãtile acestor talanti. Toti au avut maestri.

Si în viata duhovniceascã, avem nevoie de un duhovnic iscusit, foarte întelept si în care sã fie lucrarea Duhului Sfânt. El sã descopere în noi darul, încât sã nu putem contesta cã îl avem, ci chiar sã simtim cã ne împlineste si cã dã un sens vietii noastre. Este foarte important sã gãsim omul care sã ne spunã ceea ce suntem, cu adevãrat, capabili sã facem – «sã ne arunce în scãldãtoare». Câteodatã pãrintii îsi forteazã copiii sã facã lucruri pentru care nu au niciun fel de abilitate. Poate unuia nu îi place sã cânte, dar dacã pãrintii sunt muzicieni, vor cu orice pret, cu forta, sã îi «înfunde» notele muzicale în cap.

Copilul nu va aduce rod, se va bloca si va trãi cu o fricã permanentã cã el trebuie sã fie o copie fidelã, un «xerox», al pãrintilor lui.

Sunt nenumãrate cazuri în care pãrintii încearcã sã îi forteze pe copiii lor sã îsi asume meseriile pe care ei le-au avut. Este total gresit. Un pãrinte întelept va reusi sã dibuiascã ceea ce este mai potrivit pentru copilul lui si îl va încuraja sã meargã chiar pe o linie profesionalã opusã lui. Numai asa va putea sã se bucure, cu adevãrat, de realizarea profesionalã deplinã a copilului sãu, dacã îl va lãsa sã facã ceea ce Dumnezeu a asezat, ca talant, în el. Sã încurajãm înmultirea talantilor în semenii nostri. Asa îi vom înmulti si pentru noi”, a încheiat PS Ignatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.