spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

PS Ignatie, despre curaj, politete si inteligentã! (FOTO)

- Advertisement -

ADEVÃR BIBLIC…Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Vãleni, Protopopiatul Husi. În omilia rostitã dupã citirea pasajului evanghelic ce a relatat vindecarea fiicei femeii cananeence, Ierarhul Husilor a fãcut referire la trei virtuti ce au caracterizat-o pe aceastã femeie pãgânã, curajul, politetea si inteligenta. Din pãcate, aceste virtuti sunt astãzi foarte rare, asa cã învãtãturile Episcopului de Husi sunt demne de luat în seamã.

Din soborul slujitorilor au fãcut parte si pãrintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, pãrintele protopop Marius Cãtãlin Antohi si pãrintele paroh Vasile Claudiu Macovei. „Pasajul evanghelic ne vorbeste despre atitudinea unei femei, atunci când I-a cerut Domnului Hristos sã îi vindece fiica, care era foarte grav bolnavã. Femeia aceasta nu era evreicã. Provenea dintr-un neam pãgân, care nu-L cinstea pe Dumnezeul Cel adevãrat. Pãgânii aveau o multitudine de zei, cãrora le acordau cinste si închinare. Când s-a apropiat de Domnul Hristos, ea a simtit dumnezeirea Lui. A simtit cã este o sansã extraordinarã de a-L întâlni si de a-I cere ca fiica ei sã fie vindecatã. Din modul ei de raportare fatã de Hristos, extragem trei virtuti despre care se vorbeste prea putin. Aceste virtuti au fost scoase în evidentã de unul din monahii intelectuali ai tãrii noastre: pãrintele Nicolae Steinhardt, cel ce a fost botezat, în închisoare, de arhimandritul Mina Dobzeu de la Husi. Femeia, în dialogul pe care l-a avut cu Mântuitorul, a dat dovadã de curaj, de politete si de o inteligentã sclipitoare.”, a spus PS Ignatie.

Câteodatã confundãm curajul cu nesimtirea

Pãrintele Episcop a subliniat faptul cã inteligenta credintei are rãdãcini în trãirea ei, în experienta ei practicã din viata noastrã. Preasfintia Sa a afirmat cã, atunci când credinta nu este trãitã, ci rãmâne la nivel teoretic, avem tendinta rapidã de a ne revolta pe Dumnezeu, de a-I cere socotealã: „Dacã încercãm sã ne comparãm si sã ne vedem, ca în oglindã, în cererea acestei femei, am cãdea examenul în foarte multe puncte ale acestui dialog. Atunci când Domnul nu ne dã un rãspuns conform asteptãrilor noastre sau nu rãspunde cu maximã promptitudine, cum am dori, noi ne pierdem nãdejdea. Renuntãm foarte usor si ne revoltãm împotriva Lui. Îi cerem socotealã: «de ce nu ne rãspunde când avem cea mai mare nevoie?». Câteodatã confundãm curajul cu nesimtirea. Întâlnim oameni care, pentru a se justifica în bãdãrãnia lor, vor spune: «ce-mi în gusã, îmi e si-n cãpusã», «eu sunt un om sincer». Cu alte cuvinte: «sã mã întelegi cã am dreptul si sã te jignesc, dacã sunt sincer». Altii vor spune cã«eu sunt un om direct, nu o iau pe ocolite», ca sã se justifice în atitudinea lor de jignire, de dispret si lipsã de sensibilitate fatã de oamenii din fata lor.

„A fi curajos trebuie legat, obligatoriu, de politete”

„Rar gãsim oameni care sã întrupeze curajul – capacitatea de a spune elegant, cu foarte  mult respect, un punct de vedere discordant fatã de interlocutorul lor, dar sã o facã cu foarte multã politete. Femeia din Evanghelie nu a intrat într-o polemicã cu Domnul Hristos, într-o contradictie, asa cum noi, din pãcate, suntem obisnuiti. Când cineva are altã pãrere decât a noastrã, intrãm într-o polemicã foarte grosolanã. Când nu mai sunt argumente, începem atacul la persoana respectivã, legându-ne de viata privatã. Facem saltul de la o discutie care ar trebui sã se axeze pe ideile pe care le punem în miscare, la atacul la persoanã. Nu este dovadã de politete. Nu am mai fost politicosi din momentul în care am intrat în contradictie. Acest lucru spune despre noi ceea ce suntem cu adevãrat – oameni lipsiti de politete, nesimtiti.”, mai spunea PS Ignatie

Regãsim foarte greu politetea, inclusiv în clasa politicã, printre intelectuali si chiar în Bisericã.

„Un om politicos, care stie cum sã se comporte chiar si în situatii care nu îi convin sau care îi sunt ostile, este un om inteligent. Însãsi inteligenta ne ajutã sã ne comportãm ca femeia cananeeancã: cu curaj si foarte multã politete. Femeia a trecut toate probele datoritã celor trei virtuti: curaj, politete, inteligentã, – pe care tare bine ar fi sã le regãsim si în societatea în care trãim. Sã gãsim curaj, care sã fie legat de multã politete, de foarte mult bun simt si de inteligentã”.În final, Preasfintitul Ignatie a remarcat faptul cã si atitudinea politicoasã poate fi ipocritã, precizând si modul în care aceasta poate fi depistatã: „De multe ori si politetea poate fi deformatã. Poti fi un om politicos, dar viclean, ipocrit. Te comporti elegant doar de fatadã. Când te întâlnesti cu altcineva, murdãresti identitatea celui de dinainte, îl bârfesti, îl calomniezi. Un om politicos nu bârfeste. Aceasta este lampa de control din care ne putem da seama cã cineva nu este ipocrit: nu îl bârfeste pe cel pe care a vrut sã îl impresioneze prin comportamentul lui. Bârfa trãdeazã, developeazã- este ca substanta în care erau puse filmele pentru a se vedea fotografiile, imaginile. Dumnezeu ne-a înzestrat – fãrã sã fim psihologi, cu un simt deosebit în ceea ce priveste falsul, ipocrizia si minciuna. Ne dãm seama, de departe, de un om smecher, fals. Îl simtim. Se mai întâmplã sã ne si înselãm si sã nu fim siguri pe intuitia noastrã, dar, în mare parte, simtim omul care vrea sã ne vicleneascã si care crede cã ne-a manipulat, atunci când noi îl trecem cu vederea si nu îi spunem. Se însalã.  Reperãm foarte usor viclenia, ipocrizia si falsul”., a încheiat PS Ignatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Sf. Nicolae la plesnit peste fata pe ereticul Arie. Sa ne spuna PS, ce a fost curaj sau nepolitete din partea sfantului Nicolae? Cum ar trebui sa actioneze crestinul in ziua de azi la erezia ecumenista in care este scufundata b.o.r.?

  2. Domnu șef de popi, a trecut atâta timp și încă nu s-a auzit nici o scuza pentru slujitorii și colegii dumneavoastră care au violat copii.
    Eu încă mai am speranțe și aștept
    Si noi reperăm foarte ușor viclenia, ipocrizia și falsul

  3. La o singura fraza are dreptate
    Dumnezeu ne-a înzestrat – fãrã sã fim psihologi, cu un simt deosebit în ceea ce privește falsul, ipocrizia si minciuna. Ne dam seama, de departe, de un om smecher, fals. Îl simțim.

    Exact – și nu numai atât, de mult mai multe și de mult timp ne-am dat seama cum sunteți
    Dar voi numai de dat sfaturi sunteți buni, de urmat, pauza.
    Fraza asta pentru voi e buna numai când va convine, când adevarul va cade greu la stomac are cineva ceva cu voi, nici nu mai exista fraza asta, atunci nu ne mai face Dumnezeu deștepți sa vedem adevarul 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.