spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

PS Ignatie a vorbit despre coruptie, la sfintirea unei biserici din Cluj

- Advertisement -

EMOTII… Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a participat, la invitatia Înaltpreasfintitului Pãrinte Mitropolit Andrei, sâmbãtã, 18 august 2018, la sfintirea bisericii cu hramul „Schimbarea la Fatã” din Cluj-Napoca. Slujba de sfintire a fost sãvârsitã de Înaltpreasfintitul Pãrinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Sãlajului, alãturi de Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie al Husilor si de Arhiereul vicar Teofil de Iberia din Episcopia Spaniei, împreunã cu un sobor numeros de preoti si diaconi. Dupã slujba de sfintire a urmat Sfânta Liturghie, sãvârsitã în locasul de cult. La slujbã a asistat un numãr impresionant de credinciosi, autoritãti locale, judetene si centrale, alãturi de numerosi oameni de culturã.

Cuvântul de învãtãturã a fost rostit de Pãrintele Episcop Ignatie, care a vorbit despre orbirea ideologicã a lumii contemporane: „Trãim într-o lume foarte bulversatã din toate punctele de vedere. Uitati-vã câtã stare de dezbinare! Totul se transformã în ideologie în lumea în care trãim! Dragostea de patrie se transformã într-o ideologie, desigur strâmbã. Viata de familie se transformã într-o ideologie si mai strâmbã, care desfigureazã ceea ce Dumnezeu a lãsat pe pãmânt. Chipul lumii de astãzi este transformat într-o ideologie care dezbinã, care are în sine morbul polarizãrii. Biserica nu poate fi absentã de la ce se întâmplã în lumea de astãzi. Ne dovedim a fi predicatori foarte slabi dacã vorbim excelent despre Evanghelie dar nu o aducem în contemporaneitate. Sunt foarte multi care doresc sã ne reducã la tãcere”. Pornind de la insistenta celor doi orbi din Evanghelie de a-L striga pe Hristos, în ciuda faptului cã lumea le cerea sã tacã, Ierarhul Husilor a insistat pe nevoia de a vedea si întelege realitãtile din jur: „Insistenta celor doi orbi de la marginea drumului cred cã ar trebui sã constituie pentru noi un foarte bun exemplu. Noi suntem ca acestia, poate nu atât de sãraci, dar avem o altã formã de sãrãcie, sãrãcia spiritualã. Diferenta dintre noi si orbi este cã nu realizãm cã altii vor sã ne orbeascã cu ideologiile lumii acesteia. Nu realizãm cã suntem orbi si nu strigãm: Sã vedem, Doamne! Deschide-ne ochii! Sã vedem ce se întâmplã în lumea în care trãim, în care totul este confiscat ideologic! O formã de orbire este si faptul cã totul se politizeazã în lumea de astãzi. Dacã noi ca Bisericã ne ridicãm împotriva coruptiei – si toatã lumea se ridicã împotriva coruptiei – automat esti plasat într-o partidã sau alta. Coruptia este însã o problemã moralã a societãtii de astãzi si toti sunt de acord cã nu putem trãi asa. Problema diasporei este si ea confiscatã. Biserica este prima institutie care tine la tot ceea ce înseamnã identitate româneascã pentru cei plecati în diaspora. Cãci ne intereseazã sufletele lor, identitatea lor. Noi avem o mare responsabilitate – Biserica si oamenii de culturã – sã dãm un rãspuns adecvat. Nu putem sã-i lãsãm pe oameni sã rãmânã în orbirea la care sunt invitati. Degeaba diagnosticãm cã sunt probleme, dacã noi nu oferim si solutii, dacã nu oferim alternativã”.

Biserica „Schimbarea la Fatã” din Cluj-Napoca mai este numitã si „una a reconcilierii”,

La finalul cuvântului sãu, Preasfintitul Pãrinte Ignatie a îndemnat pe cei prezenti sã pãstreze si sã cultive valorile care ne definesc ca neam: „Avem nevoie de Cineva care sã ne deschidã ochii, dar si sã cerem lucrul acesta. Nu-i suficient numai sã constatãm starea de fapt în care ne aflãm fiecare. Sã strigãm cãtre Domnul: Doamne, deschide-ne ochii! Este o lucrare anevoioasã! Nu este simplu sã zãbovesti asupra acestor provocãri care ne pot zdrobi, iar noi nu realizãm pericolul. Sã avem aceastã încãpãtînare în cele bune, sã rãmânem stãruitori chiar dacã vânturile sunt potrivnice. Sã cerem sã vedem! Sã reusim sã cãpãtãm acea acuitate spiritualã a mintii, sã reusim sã ne smulgem din toate aceste vifornite! Toti trebuie sã apãrãm valorile care ne definesc ca neam. Cãci ele ne conservã aceastã demnitate de români si de oameni ai credintei. Valorile Evangheliei ne definesc pe noi ca oameni!”. Biserica „Schimbarea la Fatã” din Cluj-Napoca, numitã „una a reconcilierii”, stã sub semnul detensionãrii relatiilor cu Biserica Greco-Catolicã. Numele se datoreazã mai ales faptului cã frumusetea interiorului ei este datã de sinteza artisticã inspiratã, realizatã de un artist ortodox, Silviu Oravitzan, si de unul catolic, teologul si pictorul Ivan Marko Rupnik de la Roma. Potrivit site-ului oficial, locasul de cult este un veritabil manifest spiritual, care aratã cã ortodoxia poate fi modernã si, în acelasi timp, sã se inspire din traditie, dar si cã arta, reintegratã în spatiul credintei, poate sã construiascã un veritabil ecumenism al frumusetii lui Dumnezeu. În spatiul interior, mozaicurile, realizate de pictorul si teologul iezuit Marko Ivan Rupnik, redau o veritabilã sintezã teologicã între canonul artei bizantine si canonul artei occidentale din primul mileniu de istorie a Bisericii crestine una. Iconostasul, realizat în lemn de tei aurit, de artistul Silviu Oravitzan, îsi propune sã ilustreze, într-o inepuizabilã bogãtie cruciformã, lumina spiritualã care izvorãste din prezenta si lucrarea lui Dumnezeu si pe care omul este chemat sã o vadã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.