spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

PS Corneliu, Episcopul Husilor, la Sfintirea Mãnãstirii Floresti

- Advertisement -

Biserica “Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a Mãnãstirii Floresti din judetul Vaslui va fi sfintitã duminicã, 20 iulie 2014, de Preasfintitul Pãrinte Corneliu, Episcopul Husilor. Programul liturgic dedicat acestui eveniment va începe sâmbãtã, 19 iulie, de la ora 18:00, când se va oficia slujba Privegherii. În dimineata zilei de 20 iulie, se vor sluji Taina Sfântului Maslu si Acatistul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. La ora 9.00, Preasfintitul Pãrinte Corneliu va fi întâmpinat de soborul preotilor si de credinciosi. În continuare, va fi sãvârsitã slujba de sfintire, apoi va fi oficiatã Sfânta Liturghie. “Invitãm pe toti cei care au dragoste fatã de rugãciune si de culturã la slujba de sfintire, când îl vom cinsti si pe ocrotitorul mãnãstirii noastre”, a spus arhimandritul Iezechil Ariton, staretul Mãnãstirii Floresti.

Picturã realizatã în cinci ani

Mãnãstirea Floresti a fost înfiintatã în anul 1590 de cãtre vornicul tãrii de Sus Cârstea Ghenovici si jupâneasa sa, Anghelina. Din datele istorice reiese cã locasul de închinãciune al asezãrii monahale nu a fost sfintit de un arhiereu. A fost redeschisã în anul 1991, odatã cu venirea pãrintelui Iezechil Ariton. În acele vremuri, aici functiona un spital de bolnavi psihici, întreg ansamblul fiind într-un stadiu avansat de degradare. În anul 1993 s-au demarat lucrãrile la turnul clopotnitã, fiind derulate timp de patru ani. Tot atunci, a început reabilitarea sfântului lãcas si a palatului egumenesc. Mãnãstirea Floresti este un monument de categoria A, astfel cã Ministerul Culturii si Patrimoniului National a acordat o parte din fondurile necesare reabilitãrii acestui edificiu. Complexul asezãrii monahale cuprinde turnul clopotnitã, Biserica „Sfântul Ilie” si palatul egumenesc. Pictura bisericii a fost realizatã de pictorul Valeriu Timofte din Bucuresti, împreunã cu echipa sa, între anii 2008-2013. „Biserica mãnãstirii noastre s-a pictat cu fondurile strânse din donatiile oferite de credinciosi. Ei si-au manifestat astfel dragostea fatã de acest monument si fatã de Maica Domnului, mai ales cã în biserica asezãrii monahale de la Floresti se aflã icoana fãcãtoare de minuni a Nãscãtoarei de Dumnezeu. Mentionãm cã unul dintre principalii ctitori este Preasfintitul Pãrinte Corneliu. În prezent, palatul egumenesc este reparat în proportie de 70%. În acelasi timp, în anul 2010 s-a restaurat catapeteasma”, a remarcat arhim. Iezechil Ariton.

Pozitionarea geograficã a Mãnãstirii Floresti

Mãnãstirea Floresti este situatã la 38 km nord-vest de Bârlad si la 32 km sud-vest de Vaslui. Accesul se face de pe soseaua nationalã care uneste municipiile Vaslui si Bacãu. Din dreptul localitãtii Poienesti se merge pe drumul judetean Poienesti-Bârlad. Din municipiul Bârlad, se poate ajunge pe pe drumul judetean Bârlad-Poienesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.