spot_img
spot_img
4.2 C
Vaslui
22-ian.-2025

Protestul cultivatorilor din Vaslui, anulat. Fermierii au stat de vorbă cu prefectul și subprefecții județului

- Advertisement -
ANULAT… Autoritățile locale nu au aprobat manifestarea cultivatorilor, în schimb, aceștia și-au spus nemulțumirile în cadrul unei întâlniri cu prefectul și subprefecții județului.

UNIȚI… Cultivatorii de cereale și plante tehnice din Vaslui au fost nevoiți să renunțe la protestul cu tractoare și alte utilaje agricole în centrul orașului. Autoritățile locale nu le-au aprobat manifestarea, în schimb, au reușit să obțină o întâlnire cu prefectul și subprefecții județului. Fermierii și-au prezentat doleanțele și cerințele față de situația în care se află din cauza pierderilor provocate de seceta din anul 2020. „Reprezentanții prefecturii i-au asigurat că vor transmite către Guvernul României și către Ministerul Agriculturii toate elementele semnalate, oferind în același timp fermierilor din județul Vaslui garanția sprijinului Instituției Prefectului în rezolvarea problemelor generate de condițiile meteorologice”, a transmis purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Vaslui.

Cultivatorii de cereale și plante tehnice din județul Vaslui s-au alăturat ieri protestului din Iași.Fermierii au scos în stradă circa 200 de utilaje agricole, însoțite de sloganuri precum „Dă-te și tu pe brazdă, domnule ministru”, „Fără pâine â Fără mâine”, „Fără ură în Agricultură”, „Cultivați bunul simț”, „Viitor de agricultor”. Tractoarele au staționt în fața Prefecturii Iași cinci minute, timp în care liderii Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Iași, organizatorii protestului, au depus documentul cu revendicări la registratura instituției. Protestul exprimă strigătul de disperare privind tergiversarea acordării despăgubirilor pentru calamitățile culturilor din primăvara anului 2020 și întârzierea plății procentului rămas de plată pentru culturile de toamnă din anul 2019. „Cerem împerativ prim-ministrului, domnul Florin Cîțu, să plătească despăgubirile pentru culturile calamitate din sume identificate la propunerea Alianței pentru Agricultură și Cooperare”, au transmis membrii Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice „Grânarii”.

„Domnule prim-ministru, dorim să înțelegeți clar că pierderile din anul precedent se vor repeta, cu siguranță și în acest an”

Aceștia au transmis, printr-un comunicat de presă, motivele care i-au determinat să iasă în stradă și să-și strige nemulțumirile. „Anul trecut, urmarea secetei din zona de est și sud-est pentru fermieri înseamnă: diminuarea cifrei de afaceri cu minim 40% până la 90%; întârzieri la plata facturilor pentru inputuri – pierderi – 25-50%; despăgubirile ar acoperi costurile cu achiziția fertilizanților care în ultimele 2 luni au crescut 50-80%; costul carburanților a crescut cu 20% din 15.11.2020 până acum; distribuitorii nu mai finanțează fermieri cu datorii din anul 2020; culturile de primăvară au fost mai puternic afectate decât cele de toamnă, iar acestea fiind despăgubite în procent de -90%. Nu este corect ca cele de toamnă sa fie despăgubite și cele de primăvară nu. Unii fermieri, neîndeplinind contractele de livrări cereale, au primit penalități de la 100 până la 800RON/TONA”, au transmis membrii Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice „Grânarii”.De asemenea, aceștia sunt nemulțumiți de afirmația ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale potrivit căreia „despăgubirile nu acoperă nici pe departe pierderile suferite de fermieri”. „Despăgubirile se vor întoarce, în mare parte la buget prin: TVA, impozite, taxe locale. În concluzie, domnule prim-ministru, dorim să înțelegeți clar că pierderile din anul precedent (37% sub producția de cereale a anului 2019) se vor repeta, cu siguranță și în acest an, peste 40% dintre fermieri fiind în imposibilitatea de a-și asigura necesarul de reluare a activității agricole, fiind penalizați substanțial de către furnizorii de servicii, semințe, inputuri, amendamente, fertilizanți. Este strigătul disperat al fermierilor, cu atât mai mult cu cât ANT-ul a fost redus substanțial pentru acest an și nu s-au plătit subvenții la motorină”, au mai transmis cultivatorii de cereale și plante tehnice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.