• aproximativ 100 de persoane s-au adunat, ieri, în fata Teatrului Tineretului si au manifestat împotriva guvernantilor, presedintelui si politicienilor • un grup de romascani a iesit în stradă cărînd un cosciug din Cartierul Favorit pînă în centru, unde au organizat un „parastas“ •
Valul de nemultumiri care a cuprins întreaga tară, după discutiile pe tema „medicina de urgentă“, din proiectul Legii Sănătătii, dar si după clinciul dintre presedintele Băsescu si secretarul de stat Raed Arafat, finalizat cu demisia celui din urmă, a ajuns si la Piatra Neamt. Începînd de vineri seară, zeci de persoane s-au adunat în fata Teatrului Tineretului pentru a protesta împotriva împotriva presedintelui Băsescu, a Guvernului, dar si a clasei politice în general. Sîmbătă, la ora 14, erau 17 protestatari, o jumătate de oră mai tîrziu numărul acestora ajunsese la 21, ca spre seară, în jurul orei 21, jandarmii să numere vreo 48 de persoane. Însotită discret de un echipaj de jandarmi, coloana de protestatari a plecat, în jurul orei 19, pe traseul Hotel Ceahlău-Muzeul de Istorie-Casa de Cultură-Teatrul Tineretului. Protestatarii au strigat „Unitate“, „Libertate“, „Jos Băsescu!“ si au afisat pancarte cu mesaje pentru întreaga clasă politică. După aproximativ o jumătate de oră, nemultumitii au ajuns acolo de unde au plecat, respectiv în fata teatrului. Putin după ora 21, oamenii au plecat spre casele lor, nu înainte de a promite că vor reveni în acelasi loc si zilele următoare pentru a manifesta. Jandarmii nemteni au declarat că evenimentele de la Piatra Neamt nu au fost însotite si de acte de violentă ca în alte orase din tară. „Protestul a fost pasnic si nu s-au înregistrat evenimente. Noi am avut în zonă un echipaj care a urmărit să prevină orice problemă care ar fi putut să apară. Oricum, sîntem pregătiti să intervenim dacă ordinea si siguranta publică vor fi puse în pericol“, a declarat căpitanul Cătălin Resmerită, purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei Neamt. Ieri, la ora 14, protestatarii urmau să se întîlnească din nou în fata teatrului. Dacă cu o jumătate de oră înainte de ora fixată, în zonă nu erau decît cîtiva jurnalisti, la ora 14 trotuarul din fata teatrului a fost ocupat de aproximativ 100 de protestatari. Printre ei revolutionari „înarmati“ cu steagul Revolutiei, oameni simpli, dar si politicieni. „Nu stati în balcoane, că muriti de foame“, „Demisia“, „Udrea, Boc si cu Băsescu, plecati după Ceausescu“, strigau nemultumitii. Răspînditi printre protestatari, i-am putut zări pe Dorinel Ursărescu, liderul liberal, dar si pe colegul acestuia de partid, George Lazăr, proaspăt ales în functia de viceprimar al orasului Roman.
Protestatari cu cosciug la Roman
Un grup de circa 30 de persoane, din Roman, au prins spiritul protestelor desfăsurate în mai toate orasele din tară si, ieri, 15 ianuarie, au iesit în centrul municipiului pentru a-si spune păsurile, alegînd o formă inedită de manifestare. Participantii la miting s-au organizat, din cîte se pare, spontan, ieri dimineată, marea lor majoritate domiciliind în aceeasi zonă – Cartierul Favorit. Acestia au cumpărat un sicriu, au dat comandă de o cruce „personalizată“ pentru mai marii diriguitori ai intereselor tării, au răstingnit o cioară într-un par, au făcut pancarte din foi de hîrtie si au plecat la proteste. Acestia au mers pe traseul Cartierul Favorit – Piata „Roman Musat“, fiind însotiti, de la ceva distantă, de o masină a Jandarmeriei în care se afla un singur civil, care a supravegheat de la distantă întreaga derulare a evenimentelor. Chiar dacă au fost zgomotosi în scandările anti-Băsescu si a altor demnitari, participantii la această formă de protest nu au provocat tulburări ale ordinii si linistii publice, astfel încît autoritătile nu au intervenit. Micul miting a stîrnit curiozitatea romascanilor care se aflau în trecere prin centrul orasului, mai ales că mai rar se poate vedea, sub statuia domnitorului Roman Musat, un sicriu asezat pe două scăunele, cu o momîie din cîrpe în interior, cu o cruce la cap si lumînări aprinse de jur împrejur. Protestatarii au dat trecătorilor cîte o lumînare, o batistă sau prosop si un pahar de suc, cum se obisnuieste la orice parastas. Marea majoritate a celor de fată s-au arătat indignati de modul în care o duce tara de cîtiva ani încoace, prin prisma scăderii constante a nivelului de trai pentru omul de rînd si a perspectivelor din ce în ce mai sumbre pentru acest an. Romascanii s-au mai arătat revoltati de actuala guvernare, de sistemele de sănătate si pensii, de coruptie, de îmbogătirea pe nedrept a unor oameni influenti si le-au „zis de bine“ majoritătii celor care conduc destinele tării si ale judetului. „Cei care ne conduc ne-au adus într-un dezastru. Dacă odinioară îmi permiteam să sustin si o rată si chiar să pun cîte ceva în bancă, acum am ajuns în situatia în care nici măcar nu mai pot să îmi tin copiii la facultate. De ce? Cine este răspunzător că ni se întîmplă asta? Am iesit să protestăm, să ne spunem toate păsurile, pentru că omul de rînd asa trăieste, din ce în ce mai greu“, a spus Eugen Pătrascu, unul dintre organizatorii protestului. Romascanii au afirmat că vor continua să stea în stradă pînă ce vor fi băgati în seamă de cei împotriva cărora s-au revoltat. „Nimic nu merge în tara asta, de aia dăm de pomană. În lege nu spune nicăieri că ne trebuie autorizatie si că putem să manifestăm fără nici un fel de problemă. Nu încurcăm circulatia, nu jignim pe nimeni. Ne asumăm răspunderea pentru ce se întîmplă, plătim amenzi, la o adică si cu asta, basta“, a spus Vasile Mitrea.