spot_img
spot_img
3.6 C
Vaslui
22-ian.-2025

PROTEST ÎNFRIGURAT

- Advertisement -

La Colegiul „Stefan cel Mare“ Tîrgu Neamt

• fără căldură în clase, elevii au mers la primărie pentru a-si spune nemultumirile • si la Piatra Neamt sînt cazuri similare, decizia de furnizare a agentului termic apartinînd directorilor • cel putin asa zice Primăria pietreană •

Mai multi elevi ai Colegiului „Stefan cel Mare“ din Tîrgu Neamt si-au strigat luni, 24 octombrie, la Primăria orasului, nemultumirea fată de frigul din clase. Liceul nu a început să furnizeze căldură în sălile de curs fiindcă este debransat de la reteaua de gaz din cauza unei datorii de circa 34.000 lei. Sătuli de această situatie, liceenii, în special cei din clasele mai mari, s-au adunat în jurul orei 9 pe holul scolii, într-un protest spontan, pe care l-au mutat apoi la primărie, profitînd de faptul că sediul administratiei publice locale se află în imediata vecinătate. Acolo au vorbit cu primarul Decebal Arnăutu care i-a asigurat că în două zile vor avea căldură fiindcă se va face o rectificare bugetară pentru a se vira în contul liceului banii necesari pentru plata restantei la gaz. Primăria a primit de la bugetul de stat 60.000 lei, iar 40.000 lei urmau să fie alocati liceului, luni, într-o sedintă extraordinară de Consiliu Local. Avînd promisiunea edilului local, liceenii s-au întors la ore, asteptînd să vadă cît mai curînd caloriferele încălzite. Primarul Decebal Arnăutu a declarat că discutiile cu elevii si profesorul Vălu Năstăselu, care-i însotea, au fost „pasnice“. „Le-am explicat că Liceul «Stefan cel Mare» are un internat unde sînt cazati doar copiii de la tară, iar costul pe elev este de 130 lei pe lună, dar ei plătesc doar 100 de lei, atîta fiind taxa aprobată de liceu. Restul s-a lăsat spre subventionare primăriei, ceea ce este incorect, nefiind copii ai orasului. S-au adunat 340 de milioane de lei vechi neplătiti la EON. Nu era problema aceasta dacă conducerea scolii ar fi achitat întîi utilitătile si apoi alte lucruri care puteau fi amînate. Am alocat Colegiului «Stefan cel Mare» aceeasi sumă ca în 2010, fără să tinem cont de criză si de faptul că bugetul orasului are un deficit de 48 de miliarde fată de 2010“, a spus primarul Decebal Arnăutu. Acesta a declarat că a apelat la prefectul Mihai Archip pentru a urgenta furnizarea gazului pentru încălzirea liceului: „Domnia sa a luat legătura cu prefectul din Mures, ca acesta să intervină la EON să furnizeze cu 2-3 zile în avans gaz metan pentru căldură“, a mai adăugat Arnăutu.

CA de urgentă si cereri de demisii

După protestul elevilor a avut loc si o sedintă de Consiliu de Administratie la unitatea de învătămînt, iar primarul a declarat că a cerut demisia directoarei, acuzînd-o că nu colaborează cu administratia publică locală. „Directorul este ordonator tertiar de credite si trebuie să vegheze ca banii să-i ajungă pînă la sfîrsitul anului. Dacă nu-i ajung trebuie să colaboreze ca să găsim surse suplimentare“, a mai spus Decebal Arnăutu. De partea cealaltă, directoarea Elisabeta Pascu declară că a adus la cunostinta primăriei situatia restantelor încă din luna mai, imediat după ce a fost tăiat gazul. Si că anul acesta s-au alocat liceului 172.000 lei, fată de 202.000 în 2010, pornindu-se în 2011 cu datorii de 90.000 lei. „Prima dată s-au plătit datoriile, iar din diferentă s-a supravietuit, plătind cîte putin la utilităti. Am rămas cu restante de 71.000 lei, printre care si la EON Gaz, si am făcut cunoscute administratiei publice locale aceste datorii prin adrese oficiale trimise pe 24 mai, 26 septembrie si 19 octombrie, la care nu am primit nici un răspuns. Noi am supravietuit din activitatea de autofinantare. În Consiliul de Administratie am fixat 110 lei taxa pentru elevii de la internat, corelînd pretul cu cel practicat de alte institutii de învătămînt din judet. Consiliul Local este obligat să achite utilitătile scolilor, fie că au sau nu internat“, a spus directorul colegiului.

Situatia nu e roz nici în alte unităti

Cazul Colegiului National „Stefan cel Mare“ nu e unic în judet. Foarte multe unităti de învătămînt încă nu primesc agent termic. Cele mai afectate de frig sînt scolile a căror încălzire se produce pe bază de gaz metan. Pentru această utilitate, primăria unitătii administrativ-teritoriale pe raza căreia se află unitatea de învătămînt trebuie să achite factura lunară la gaz. Lucru deloc simplu, avînd în vedere bugetele locale secătuite. Sînt scoli unde încă nu există toate lemnele sau combustibilul lichid necesar pentru functionarea centralelor termice în această iarnă. Cea mai simplă problemă este la sate, acolo unde primăriile au găsit ceva bani cu care s-au cumpărat lemnele astă vară, astfel că acum problema încălzirii scolilor este rezolvată. Nu la fel stau lucrurile în cazul unitătilor mari, pentru că factura la încălzire este direct proportională cu mărimea unitătilor. Agentul termic în scolile din municipiul Piatra Neamt se furnizează pe baza dispozitiei directorilor. „Primăria Piatra Neamt a comunicat în scoli că încălzirea se va asigura atunci cînd vor decide directorii“, a declarat Vlad Tudor, purtător de cuvînt al Primăriei Piatra Neamt. Luni, 24 octombrie, a fost prima zi în care s-a dat căldură în Colegiul National „Petru Rares“, acolo existînd o problemă cauzată de santierul din fata unitătii de învătămînt. După mai multe interventii, s-a pus la punct reteaua de alimentare cu agent termic, care încălzeste si institutia primarului. Tot ieri s-au încălzit caloriferele si la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani. Cele mai multe centrale termice vor functiona de la începutul săptămînii viitoare, cînd vor reveni la cursuri prescolarii si elevii din clasele I-IV, aflati în vacantă pînă pe 30 octombrie.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.