PICHETARE… Cadrele medicale din județ au început protestele. Acestea au pichetat ieri, 15 iunie, unitățile sanitare din Vaslui și Bârlad. Acțiunea a durat doar jumătate de oră, timp în care activitatea a fost întreruptă, însă cadrele medicale atenționează că, dacă reprezentanții Guvernului nu vor ține cont de revendicările lor, protestele vor lua amploare. Potrivit medicului Marian Păcurariu, la baza demersului se află, în special, două solicitări. “Am ales să protestăm printr-o acțiune de pichetare a Spitalului Județean Vaslui pentru a atrage atenția asupra nerespectării legilor în domeniul salarizării. În principal, cerem plata gărzii din contractul individual de muncă actualizată la salariul în plată și deblocarea posturilor din sistemul sanitar. Trebuie să vă spunem că lucrăm în deficit de personal, medicii sunt epuizați, gărzile sunt extraordinar de grele. Rezolvarea trebuie să vină de la Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe, trebuie să se găsească cumva fonduri ca personalul medical să fie mulțumit. Dacă nu vom primi niciun răspuns, vom pune în aplicare calendarul de proteste anunțat de Federația noastră – Solidaritatea Sanitară”, a transmis medicul vasluian Marian Păcurariu.
Federația “Solidaritatea Sanitară” a realizat un Decalog al revendicărilor, care vizează atât solicitări de natură salarială cât și o serie de reforme menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților din sănătate și calitatea serviciilor medicale. Iată ce revendicări cuprinde acest decalog:
“1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
- a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare;
- b. Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari;
- c. Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal;
- d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea acestuia prin acordarea a cel puțin 50% din diferența dintre salariile de bază actuale și cele prevăzute în proiectul de lege.
3. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate”, se arată într-un comunicat al Federației “Solidaritatea sanitară”.
Cadrele medicale cer înlocuirea sistemului de malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii
Următoarele cinci revendicări din decalog sunt:
“6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
7. Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților și calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând: înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii; echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală; introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale.
8. Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaților din sănătate și acordarea drepturilor aferente activităților aferente, respectiv: a. Recunoașterea timpului de muncă suplimentar desfășurat în cadrul schimburilor de tură; b. Recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajații cu mai multe CIM-uri.
9. Finanțarea formării profesionale continue a profesioniștilor din sănătate.
10. Eliminarea dialogului social preferențial și a discriminării angajaților din Sănătate în privința dreptului de a iniția un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială”, se arată în comunicatul Federației “Solidaritatea sanitară”.
Puteti sa puneti inca un punct : sa fie obligatorii cursuri de comunicare . sa invete si ei sa vorbeasca cu pacientii .
Gelu, sa de-a dracu sa ajungi pe mana unuia care in loc de apenticita, sa ti scoata ficatul😠
Toti prostii care fac greseli elementare, sa paraseasca postul si sa mearga la prasit, dar si acolo prostu taie porumbul si lasa buruiana🤕
80% din medici, sunt numai dupa bani, ii doare drept in boorta coorului de pacienti.
Statul va umple lunar de bani, iar pacienții o fac zilnic. Mulți dintre voi ii condiționați pentru efectuarea actului medical. DNA – DGA dacă si ar face treaba corespunzător, mai mult de 65 – 70 % dintre voi ați fi la răcoare. Șpăgarilor, rușine să vă fie!!!
fereasca sfantul sa ajungi la mana lor in spitale ,decat sa te omoare astia la spital mai bine mor acasa
Dar madam Vladu pt ce protesteaza? a da,sai faca salarul dublu adica 60 000 lei si sa se pensioneze la 90 de ani.doctorii tineri fara loc de munca sa mai astepte ori sa plece in strainatate la cules capsuni..
Oricâte lovele vor primi atitudinea lor la fel rămâne. Când te duci prin spitale te tratează urât, cu toate că plătim CASS dacă nu le dai șpagă nu te baga în seamă. Cum poate ajunge un șofer de pe ambulanta fără liceu la salariile alea aberante ?!?!?
Bai da ce chestie! La Barlad lidera sindicatului e trup si suflet cu managerul Cipri! Oare cum or suporata-o membrii de sindicat pe una care ii tradeaza desi primeste o groaza de bani ca indemnizatie de lider sindical?
11 În caz de malpraxis persoana data imediat afara, interzicerea dreptului de a profesa si răspundere penal pentru prejudiciile produse pacientului
12 Lipsa de medicație a pacienților sa fie sancționată penal
13 Spaga cea de toate zilele, persoana data imediat afara si sancționată penal
14 Obligarea pacienților de ași cumpăra medicamente sa sancționată penal
15 Sancțiuni reale si nu povesti nemuritoare pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu
16 Eliminarea legilor care protejează personalul medical de toate aceste prostii
Si un punct 17 e necesar, chiar 1 ar trebui sa fie, cel mai important
Grevele sa fie condiționate de asigurarea continuității serviciilor altfel – declarate ilegale
Daca tot vrem o tara „ca afara”, si legislația „ca afara” e obligatoriu sa fie ceruta nu doar salariile
Ce usor mai vorbim…
La cat esti de pornit, oricine face o greseala, trebuie trecut cu trenul peste el. Inteleg ca e vorba de viata omului, dar un medic vede lunar sute de pacienti, poate mii. Unii mai si mor, ca nah, ce sa-i faci, omul se duce la medic de bolnav. Mai gresesc si medicii, ca nu e nimeni atotstiutor. Dar daca s-ar face cum spui tu, atunci si soferilor la primul accident sa le anulam pe viata dreptul de a conduce, profesorilor cand scot elevi slabi sa le dam cartonas rosu din educatie si tot asa… Ce zici? Unde am ajunge?!
La orice loc de munca daca greșești plătești, voi niciodată nu plătiți, niciodată nu sunteți dați afara, niciodată nu pățiți nimic, neglijenta nu e greșeală, e neglijenta , asta e cauza majoritara in malpraxis, diagnosticele greșite sunt cauzate in majoritatea cazurilor de neglijenta, de nerespectarea procedurilor
JIGODIILOR LUATI SPAGA PE RUPTE SI NU VA MAI SATURATI DE BANI
Punctul 11: încetarea imediata a dormi in așa zise ore grele de garda ; punctul 12 : încetarea nesimțirii de a primi sfânta și dumnezeiască ȘPAGĂ . Plecați dracului , adunătura de pușlamale..