AIUREALÃ Caz incredibil la Botesti, unde douã persoane au cerut în instantã, si au obtinut, 36 ha teren de sub luciul de apã a unei acumulãri de pe raza comunei! Hotãrârea judecãtoreascã a fost luatã nu numai fãrã a fi citat actualul proprietar al acumulãrii, respectiv statul român prin Agentia Nationalã de Pisciculturã si Acvaculturã, dar si fãrã sã se respecte Legea nr. 1/2000 de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere. Pusã în fata faptului împlinit, Prefectura Vaslui a trebuit sã dispunã punerea în posesie a noilor proprietari, în speranta cã ANPA, printr-o nouã actiune în justitie, va remedia greseala. Pânã atunci, noii proprietari ai fundului iazului pot face orice, inclusiv secarea acumulãrii.
Doi mostenitori ai vechii familii boieresti Arghiropol, care aveau în zonã sute de hectare de teren, si cãrora li s-a reconstituit proprietatea anterioarã, Radu Rodica si Arghiropol Grigorescu Constantin, au dorit sã recâstige vechiul iaz din Botesti, care era în proprietatea familiei. Cererea a constituit obiectul unui dosar solutionat la Tribunalul Vaslui, dosar în care nu s-a prezentat nimeni din partea prefecturii, desi era parte în dosar, prin Comisia Judeteanã de Stabilire a Dreptului de Proprietate, iar reclamantii au primit partial câstig de cauzã prin faptul cã li s-a acordat dreptul de proprietate a 36 ha de teren aflat sub luciul de apã a iazului Botesti. Interesant este nu doar faptul cã solutia datã a fost în totalã contradictie cu legile fondului funciar, dar si cã pãrtile reclamate în dosar, comisia localã si cea judeteanã de reconstituire a dreptului de proprietate, nici nu aveau vreo calitate în acest caz, acumulãrile de apã de pe teritoriul întregii tãri fiind în administrarea Agentiei Nationale de Pisciculturã si Acvaculturã. Solutia datã a fost în totalã contradictie cu Legea nr. 1/2000, care, la articolul 4 se stipuleazã foarte clar cã „Pentru terenurile din extravilanul localitãtilor, foste proprietãti ale persoanelor fizice, care (…) se gãsesc incluse în diverse amenajãri hidrotehnice, de hidroamelioratii sau de altã naturã, se restituie, în conditiile legii, fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora suprafete echivalente constituite din rezerva existentã la comisiile locale, iar în situatia în care aceste suprafete sunt insuficiente, din domeniul privat al statului, din aceeasi localitate. În localitãtile în care compensarea nu este posibilã se vor acordã despãgubiri fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora, în conditiile legii”. Practic, cei doi ar fi avut dreptul fie de a primi un teren în aceeasi suprafatã pe raza comunei, fie sã fie despãgubiti în bani. Un magistrat a gãsit totusi de cuviintã sã retrocedeze, fãrã a cere includerea ca parte în dosar a ANPA, si fãrã sã respecte prevederile legilor funciare, terenul de pe fundul iazului, fãrã luciul de apã, care rãmâne în continuare proprietatea statului. Ce vor face oare noii proprietari cu acest teren? Vor creste alge, vor cere golirea iazului pentru a cultiva grâu sau vor continua prin a cere în instantã întreg iazul, mai ales cã au deja precedentul creat?
Prefectura, pusã în fata faptului împlinit
În acest moment, o societate piscicolã, SC Anodonta SRL are în concesiune de la ANPA iazul de la Botesti. Dupã aflarea uluitoarei sentinte, acestia au atacat pe cale legalã hotãrârea de retrocedare, dar fãrã succes, în acest moment fiind pe rol un recurs, reclamantii fiind aceiasi Radu si Arghiropol. Acestia doi, imediat ce au obtinut sentinta 1690/R/2011, prin care li se acorda terenul de sub iaz, au si cerut comisiei locale Botesti punerea în posesie, comisie care, conform procedurii legale, a pus în discutia Comisiei de Fond funciar a Prefecturii Vaslui cererea respectivã. Asa cum era si normal, dat fiind sentinta definitivã a Tribunalului Vaslui, Comisia judeteanã nu a putut altceva decât sã dispunã punerea în posesie a noilor proprietari, cu recomandarea de a fi anuntatã de urgentã ANPA, singura institutie care mai poate contesta legalitatea actului juridic. Pânã atunci, piscicultorii de la SC Anodonta SRL se vãd în situatia de a nu mai sti dacã mai pot sau nu sã-si continue activitatea.