Cazul lui Andrei Brăguţa, bărbatul decedat în penitenciar, nu trebuie să se limiteze la o simplă anchetă penală a organelor competente ale statului. De această părere sunt avocaţii Promo-LEX, care afirmă că autorităţile au încercat să muşamalizeze tragedia.
În cadrul unei conferinţe de presă, avocaţii Promo-LEX au adus în vizorul opiniei publice mai multe detalii legate de cazul lui Andrei Brăguţă, care scot la iveală o serie întreagă de probleme sistemice ale justiţiei moldoveneşti.
„Este regretabil faptul că decesul unei persoane aflate în custodia statului nu este o noutate pentru RM. Astfel de cazuri se întâmplă, iar statul are întreaga responsabilitate pentru viaţa şi securitatea persoanelor aflate în custodia sa. Acest caz nu trebuie să se limiteze la o simplă anchetă penală a organelor competente ale statului, ci trebuie să provoace şi o reevaluare a reformelor care s-au făcut în aceste domenii din 2009”, a declarat Ion Manole, directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX.
Totodată, avocaţii Promo-LEX şi-au exprimat îngrijorarea faţă de lipsa unei reacţii şi pasivitatea pe cazul lui Andrei Brăguţă din partea Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii, aceasta fiind abilitat cu atribuţii directe în monitorizarea fenomenului torturii şi altor pedepse ori tratamente crude şi inumane.
Avocatul Vadim Vieru a subliniat că nu există protocoale şi lipsesc cunoştinţele speciale ale colaboratorilor de poliţie în diferenţierea comportamentului deviant de existenţa unor boli mintale. Nici poliţiştii şi nici medicul de la Centrul Narcologic n-au reuşit să depisteze dizabilitatea lui Andrei Brăguţă. Nici ofiţerul de urmărire penală de la Inspectoratul de la Botanica nu a întreprins acţiuni pentru a documenta situaţia persoanei, chiar dacă a observat comportamentul deviant şi a refuzat să discute cu medicul ce a monitorizat starea de sănătate a acestuia.