spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

„Proiectul câstigat de Vaslui si Cahul, victorie în lupta cu prejudecãtile edililor”

- Advertisement -

Consulul general al României la Cahul despre Forumul Agricol Transfrontalier

INTERVIU… Vineri, o delegatie de 40 de oameni de afaceri din judetul Vaslui va participa la cea de-a treia editie a Forumului Agricol Transfrontalier de la Cahul. Un bun prilej pentru investitorii vasluieni sã vadã care este potentialul real al agriculturii din R. Moldova si ce oportunitãti de afaceri se deschid în acest sector important al economiei din tara vecinã, mai ales cã se vorbeste de integrarea acestei tãri în Uniunea Europeanã într-un viitor nu foarte îndepãrtat. Cu acest prilej, consulul general al României la Cahul, Gentiana Serbu, a acceptat sã ne ofere un interviu despre evenimentul pe care-l organizeazã în acest oras.

Rep: Doamna Consul General, ce asteptãri aveti de la cea de-a treia editie a Forumului Agricol Transfrontalier?

Gentiana Serbu: Forumul Agricol Transfrontalier România-Republica Moldova, cu fiecare editie a devenit mai atractiv, mai performant. Autoritãtile si fermierii din sudul Republicii Moldova au asteptãri mari. Apreciez cã acest eveniment poate fi considerat un caz de succes de parteneriat public-privat. În organizarea Forumului si Expozitiei din Cahul, îsi dau mâna autoritãtile centrale (cele douã ministere de resort), autoritãtile locale, oamenii de afaceri, mediul universitar si organizatiile neguvernamentale. Expozitia reprezintã o oportunitate pentru agentii economici din România si din sudul Republicii Moldova de a se face cunoscuti, cu un minim de costuri. Practic, ei nu trebuie sã îsi acopere decât cheltuielile de transport, expunerea produselor si echipamentelor, promovarea acestora fãcându-se cu titlu gratuit. Cele douã editii anterioare si-au dovedit utilitatea, în urma lor fiind antamate colaborãri bilaterale si înfiintate firme mixte. În acest an venim cu o nouã temã „Agricultura si energiile renuvelabile”, de mare importantã pentru ambele state, din persepectiva asigurãrii securitãtii nationale. Cresterea independentei energetice este o preocupare comunã atât pentru tara noastrã, cât si pentru Republica Moldova. Atât la dezbateri, cât si la Expozitie, mediile universitar si de afaceri vor avea oportunitatea de a prezenta proiecte de succes, multiplicabile, la nivelul fermelor de pe ambele maluri ale Prutului. Încurajãm inovatia autohtonã, astfel cã îi sprijinim pe cercetãtori sã îsi promoveze inovatiile si realizãrile în domeniu. Sperãm ca aceste cazuri de succes sã constituie un imbold pentru autoritãtile locale si agentii economici, în utilizarea energiilor alternative.

Proiectul câstigat de Vaslui si Cahul, victorie în lupta cu prejudecãtile

Rep: S-au facut pasi reali în directia cooperãrii transfrontaliere în ultimii ani. Cum vedeti înfrãtirea dintre orasul Cahul si municipiul Vaslui?

Gentiana Serbu: Ultimii ani au fost marcati de dinamismul cooperãrii transfrontaliere, de o crestere evidentã a calitãtii contactelor si concretizarea acestora în proiecte de un real impact pentru populatiile de pe ambele maluri ale Prutului. Un caz de succes al cooperãrii transfrontaliere, si utilizez aceastã sintagmã nu dintr-un reflex al vorbirii, ci dintr-o credintã cã reflectã realitatea, îl reprezintã materializarea înfrãtirii dintre municipiul Vaslui si orasul Cahul. Câstigarea unui proiect cu finantare europeanã, în valoare de 1,4 milioane Euro, de cãtre cele douã orase, reprezintã o victorie în lupta cu prejudecãtile si comoditatea multor edili, care considerã cã sunt „prea sãraci sã acceseze fonduri europene”. Vestea câstigãrii proiectului m-a bucurat mult, având în vedere faptul cã, alãturi de presedintele CCIA Vaslui, domnul Constantin Ionel, am avut o contributie la înfrãtirea celor douã localitãti.

Rep: La Forum ar urma sã participe o delegatie importantã de oameni de afaceri din judetul Vaslui. Cum vedeti colaborarea cu Camera de Comert, Industrie si Agriculturã a judetului Vaslui în pregãtirea acestui Forum?

Gentiana Serbu: Autoritãtile locale si oamenii de afaceri din Vaslui sunt mereu pe primul loc în implicarea, alãturi de Consulatul General al României, pentru organizarea si desfãsurarea actiunilor de cooperare transfrontalierã din diferite domenii: economic, cultural si social. CCIA Vaslui, prin presedintele sãu, joacã un rol de catalizator al fortelor pozitive, care doresc progresul relatiilor bilaterale dintre cele douã state îngemãnate. Dupã cum cunoasteti, Consulatul General de la Cahul este prima misiune diplomaticã a României care are un parteneriat cu o Camerã de Comert, respectiv CCIA Vaslui. Dupã trei ani de la lansarea acestei initiative, o putem considera beneficã pentru ambele pãrti.

Diplomatia româneascã din R. Moldova sprijinã oamenii de afaceri

Rep: Sunt oamenii de afaceri din R. Moldova pregatiti sa coopereze cu investitorii din Romania, in special pe domeniul agriculturii? Ati identificat cai reale de cooperare, anumite domenii din agricultura?

Gentiana Serbu: Existã deschidere pentru investitorii români, dar prezenta lor în R. Moldova este sub nivelul asteptãrilor. Încã dominã anumite prejudecãti, venite din anii „90, când au fost cazuri destul de numeroase de nereusite, cauzate de un cadru legislativ deficitar si de institutii insuficient de mature pentru a asigura sãnãtatea mediului investitional. Situatia a evoluat, de atunci, mai ales în ultimii ani, când s-au depus eforturi sustinute pentru adoptarea unor reglementãri aliniate legislatiei europene. În plus, existã trei misiuni diplomatice ale României, care pot sprijini agentii economici cu informatii referitoare la reglementãri, oportunitãti etc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.